Hét évig készült az új magyar snowboardfilm

2012.02.06. 14:01 Módosítva: 2012.02.06. 14:01

Nyolcvan darab hatvanperces kazetta, négyszáz gigabájt kártyára rögzített nyersanyag és hét év - ennyi kellett Magyarország harmadik snowboardos filmjének elkészítéséhez. Hambalkó Bálint Hét év hidegben című filmjét tavaly decemberben mutatták be a Magyar Snowboard Szövetség hivatalos szezonnyitó buliján, egy ideje azonban már online is elérhető, ingyenesen.

Hambalkó nagyjából három éve, 2008-2009 telén került bele a snowboardos közegbe - snowboardos baráti ekkor kértek először filmes segítségét tőle - noha az extrémsportok addig sem álltak távol tőle. Körülbelül tíz éve gördeszkázik, amit 2003-ban kezdett filmezni, így könnyen ment a váltás a két deszkasport között.

A filmes szakmát autódidakta módon sajátította el. Első munkái a Vírus, és a Krónika Videómagazin névre keresztelt gördeszkás videósorozatai voltak. Az azóta eltelt idő alatt profi szintre fejlődött, jelenleg Ausztriában dolgozik, a téli szezonban (novembertől - júliusig) megállás nélkül filmez az Alpok országaiban freeskit és snowboardot.

Kronika VM Vol3 Intro from kronikavideomag on Vimeo.

A snowboardos film elkészítéséhez az első felvett trükkökből merített motivációt, bár akkor még a cím és az alapkoncepció is hiányzott, amik csak a későbbiekben alakultak ki. A film elkészültét Bálint gördeszkás múltja, és az eltelt idő is nagyban befolyásolta. Az első képkockák rögzítésénél, amit még 2003-2004 telén vettek fel, még nem volt ott, de az utolsó snittet alig két héttel a premier előtt, 2011. november 19-én már ő vette fel. Ritka, hogy egy film hét évig készüljön, ezért is kapta a film a címét, amit az egyik főszereplő, Manninger Máté talált ki. A videó nem egyszemélyes alkotásnak indult, de a többi filmes végül idő hiányában kiszállt, így Bálint vette vállára a projektet.

A filmben Magyarország tizenhat legjobb snowboardosa szerepel, akikkel minden lehetőséget megragadva bejárták Európa legjobban csúszható helyeit. A legtöbb felvételt az osztrák és francia Alpokban készítette, de forgattak Romániában, Csehországban, Lengyelországban és természetesen belföldön, Mátraszentistvánon és Eplényben is.

"Összesen 16 ember szerepel a filmben, ők jelen pillanatban Magyarország legjobb snowboardosai. A forgatások során sajnos ritkán adatott meg, hogy oda menjünk filmezni ahová szeretnénk, ezért inkább kihoztuk a maximumot abból, ahová épp csöppentünk!"

A filmes túrákról nyolcvan darab hatvanperces kazetta és négyszáz gigabájt kártyára rögzített nyersanyag halmozódott fel, amikkel a vágóasztalon 2010 novemberében kezdett dolgozni. A filmet az egyrészt már említett több évig húzódó munkálatok, és a különböző technikák, felszerelések folyamatos cserélődése miatt (nem szerette volna a régi sd 720x576-os felvételeket keverni a mai csúcsminőségü fullHD-felvételekkel) időrendben, helyszínekre bontva vágta meg.

A harmincperces alkotást először Budapesten mutatták be tavaly decemberben, a Magyar Snowboard Szövetség szezonnyitó buliján. Bálint első snowboardos filmjéért nem akar pénzt kérni, ezért inkább feltöltötte egy videómegosztóra, hogy mindenkihez eljuthasson Magyarország harmadik hódeszkás mozija.

Hét Év Hidegben - A film from kronikavideomag on Vimeo.