200-an támadják hétvégén az Everestet

2012.05.22. 16:31

Nagyjából kétszázan (közöttük Klein Dávid is) készülnek meghódítani péntek és vasárnap között a Mount Everestet (Csomolungmát), mindössze néhány nappal azután, hogy négy hegymászó életét vesztette a  magaslatról való leereszkedés közben. 

A nepáli hegymászási hivatal munkatársaként dolgozó Gyanendra Shrestha szerint a vállalkozók közül sokan napok óta szakasztáborban várnak az induláshoz kellő kedvező időjárási feltételekre. Múlt héten 208 hegymászó vágott neki a csúcsnak, ám a szombati visszafele úton négyen közülük életüket vesztették a Mount Everest hegymászási történetének egyik leghalálosabb napján. Az időjárás pénteken és szombat reggel még kedvező volt, de a nap folyamán szélvihar tört ki a 8848 méter magas hegy felső régióiban. Az áldozatokkal valószínűleg a kimerültség és a magaslati betegség végzett. A szintén aznap eltűnt nepáli hegyi vezető hétfőn épségben megérkezett az alaptáborba.

A halálesetek miatt jelentősen megnőtt az aggodalom az utolsó tábor fölötti rész zsúfoltsága miatt: a meredek jeges lejtők, a ritka oxigén és a csalóka időjárási körülmények miatt a mászók halálzónának nevezik ezt a területet.

Shrestha szerint múlt szombaton közlekedési dugó alakult ki a hegyen. Néhány hegymászó még délután fél háromkor is útnak indult, annak ellenére, hogy délelőtt 11 óra után már nem tanácsos nekivágni a magaslatnak. A kialakult tömeg miatt az alpinistáknak többet kellett várakozniuk a nagy magasságban, és feltehetően sokan közülük csak kevés oxigént vittek magukkal, mert nem számítottak az extra várakozási időre.

Függetlenül attól, hogy most pénteken nagyjából ugyanakkora számú hegymászó készül indul el ugyanazon az útvonalon és nagyjából hasonló időjárási feltételek között, a nepáli hatóságok senkit sem kényszeríthetnek a maradásra. A nepáli turisztikai minisztérium szóvivőjének közlése szerint a helyi kormány szezonálisan működő hivatalt készül felállítani az alaptáborban, ahol orvosok, időjárás-szakértők és biztonsági személyzet segítené a mászókat. Emellett azt is tervezik, hogy az alpinistákat nyomkövető készülékkel szerelik fel.

A Mount Everest fő mászószezonja általában március végén kezdődik és június első hetében ér véget. Az elmúlt évtizedekben nagyjából 3700 embernek sikerült meghódítani a magaslatot, de legalább 231-en életüket vesztették. 1996. május 10-én nyolc ember halt meg az Everesten, amikor a csúcsról leereszkedve egy hóvihar elsodorta őket. Ez volt valószínűleg a legtöbb áldozatot követelő nap a hegy megmászásának történetében.