8000 felett nem lehet senki emberséges

2013.06.04. 14:20

Kollár Lajos keddi hazaérkezése után megerősítette, Erőss Zsolt és Kiss Péter tragédiájához az vezetett, hogy kevés folyadékot vittek magukkal. Plusz fél vagy egy liter víz elég lett volna Erőssnek, míg az érte visszaforduló Kiss kicsúszott egy jégfolyosóban.

A magyar Kancsendzönga-expedíció Nepálból hazatérő vezetője Kollár elmondta még, nála vannak azok a fotók, amelyeken egyértelműen felismerhető Kiss Péter holtteste a Kancsendzöngán.

A fiatal hegymászó nem mindennapi módon az ereszkedésből visszaindult Erőss Zsoltért. "Sajnos abban tapasztalatlan volt, hogy 8000 méter felett nem lehet emberségesnek lenni. Senki sem gondolt arra, hogy Péter egy csúcsmászás után, ilyen fizikai állapotban egyáltalán képes erre" - jegyezte meg.

"Egyesek szerint nem lett volna szabad Pétert ilyen magasra vinni. Pedig az egész táborrendszerből ő volt az egyik legjobban teljesítő mászó. A szerződése is úgy szólt, hogy ha hétezer méter után nem bírja, nem jön feljebb. Sok magyar és külföldi hegymászót mégis zsebre vágott a teljesítményével. Őt a szíve vitte vissza: olyat tett, amit nem lett volna szabad. Ha akkor bekapcsolja a rádiót, lebeszélem róla. De nem kapcsolta be" - tette hozzá Kollár .

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíció a Kancsendzönga tragédiával végződött meghódítása után befejeződik, egyelőre nincsenek olyan kaliberű hegymászók, akik képesek lennének a feladatra. 8000 méter feletti hegy összesen 14 van, ezekből 10-re feljutott Erőss. (Eddig húszan mászták meg mind a 14 hegyet.)

Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek május 20-án sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, eltűnésüket két nappal később jelentették be.