150 nap alatt evezte át a Csendes-óceánt egy brit nő

2013.09.24. 18:38

A Csendes-óceánon 150 nap alatt evezett át Japántól Alaszkáig egy brit sportolónő, aki útja során barátnője kezét is megkérte.

A 28 éves Sarah Outen hétfőn érkezett meg Happy Socks nevű csónakján az Alaszka nyugati partjainál fekvő Aleut-szigetekre.

Outen tudomása szerint ő az első nő, aki a több mint 6900 kilométeres szakaszt egyedül teljesítette. Az út közben műholdas telefonon kérte meg amerikai barátnője kezét.

A most teljesített szakasz Outen világkörüli útjának része volt, amelyet kizárólag evezős csónakkal, kajakkal és kerékpárral tesz meg. A nő 2011 áprilisa óta van úton: célja, hogy több mint százezer fontot gyűjtsön jótékony célra.

A csendes-óceáni út során csónakja ötször felborult. „Fizikailag és mentálisan is elértem a határaimat" - nyilatkozta Outen.

A Csendes-óceánon veszélyes hullámokkal, teherhajókkal, betegségekkel, magánnyal és olyan áramlatokkal kellett megküzdenie, amelyek rossz irányba fordították – adta hírül az Anchorage Daily News című lap.

Outen tervei szerint 2014 tavaszán tér vissza arra a helyre, ahol most kikötött, és kajakkal folytatja expedícióját. Az első próbálkozása 2012-ben szakadt félbe, amikor egy másik evezőssel együtt Outent Japán közelében ki kellett menteni az óceánból, miután egy trópusi vihar súlyosan megtépázta a hajókat.

A fiatal nő akkor megtörten, hajó nélkül tért vissza Angliába. Az egész telet edzéssel és pénzgyűjtéssel töltötte, majd új evezős csónakkal vágott neki ismét az útnak.

Outen 2009-ben a legfiatalabb emberként és az első nőként evezett át egyedül az Indiai-óceánon.