Vihar miatt egyszakaszossá vált a Mini Transat

2013.11.05. 17:22

Jövő hétfőn vagy kedden, a spanyolországi Sadából rajtolhat el, s egy szakaszból fog állni a rossz időjárási körülmények miatt múlt héten félbeszakított, Atlanti-óceánt átszelő Mini Transat vitorlásverseny, amelynek Méder Áron személyében először van magyar résztvevője.

 A 36 éves múltra visszatekintő verseny két szakaszosra tervezték, de az elmúlt hetekben az időjárás átírta a menetrendet. Eredetileg október 13-án rajtolt volna a mezőny, ám csak múlt kedden kezdődhetett meg a versengés. A szervezők ekkor úgy tervezték, hogy a franciaországi Douarnenez-ből a Kanári-szigetekig (Lanzarote) tartó 2320 kilométeres első szakaszt két részre bontják, és az első etap végén a La Coruna közelében található Sada kikötőjébe érkeznek a versenyzők.

Néhány nappal később azonban egy közelgő vihar ismét átírta a forgatókönyvet, és az első szakaszt törölni kellett, a vitorlázókat pedig a hozzájuk legközelebbi kikötőbe irányították. A többség, így Méder Áron is Gijónban állt meg.

A magyar versenyző édesapjának tájékoztatása szerint a rendezők az elmúlt napok bizonytalansága után kedden tudatták a versenyzőkkel az új versenytervet, mely szerint kedden este a közel 70 hajó konvojban indul el Sadába, ahonnan jövő hétfőn vagy kedden rajtolnak el a Karib-szigeteki célig (Point a Pitre).