Rekordkísérlet után meghalt a merülő

2013.11.18. 16:40

Rekordkísérlete után szinte azonnal meghalt Nicholas Mevoli szabadtüdős merülő. A Bahamákon rendezett versenyen 3 perc 38 másodpercet töltött a mélyben. Az volt a terve, hogy egyetlen levegővétellel 72 méteres mélységbe merül, az uszonyok nélküli folyamatos szabadmerülés rekordját akarta megdönteni - mondta el William Trubridge, a verseny szervezője, írja az MTI a New York Times-ra hivatkozva. 

A 32 éves New York-i férfinak már 68 méteren akadtak problémái, de tovább merült, majd saját erejével sikerült a felszínre jönnie, de már nem tudott megfelelően artikulálni és a szemét forgatta, majd elvesztette az eszméletét.

A mentőcsapat másfél órán át próbálta újraéleszteni a sportolót, de Mevoli tüdejében ödéma alakult ki, 800 köbcentiméter vizet távolítottak el belőle. A kilenc napos nemzetközi szabadmerülési versenyen összesen 21 ország 56 merülője vett részt, de Mevoli halála után törölték az eseményt.

A versenyt a Föld legmélyebb tengeri kék lyukában, a Dean's Blue Hole-ban rendezték, amelynek mélysége 202 méter.

Mevoli korábban több versenyt megnyert szabadmerülőként, ő volt az első amerikai, akinek sikerült segítség nélkül száz méteres mélységbe jutnia. Ehhez csupán egy speciális uszonyt, úgynevezett monofint használt.