Szeszélyes az időjárás, megtartják a repülősversenyt Budapesten?

ff
2017.07.01. 09:10 Módosítva: 2017.07.01. 11:07

Bár az időjárás nem túlságosan kedvez a Red Bull Air Race szombati versenyeinek, reggel még esett az eső és szeles volt az idő, de a szervezők nem tettek le arról, hogy maradjanak az eredeti menetrend mellett. Szombat reggel azt írták kérdésünkre, hogy

egyelőre nincs változás a programban, az első edzés ma 11:45-kor kezdődik

A szervezők bíznak abban kegyes lesz hozzájuk az időjárás. Nem sokkal 11 előtt kisütött a nap is.

Tehát minden a szokott medrében zajlik, ahogy a repülősverseny előkészületei is már napok óta zajlanak Budapesten, és ahogy megszoktuk is ilyenkor, ez együtt jár az építkezések, a közúti korlátozások és elterelések miatt kialakult dugókkal .

A versenyt a köztévé is közvetíti, 16 órától az M4-en láthatóak az időmérő küzdelmei. A szervezők szerint milliók szokták figyelemmel követni a versenyeket.

Pénteken a Dunára elhelyezett bóják közül az egyik megadta magát, de a rendezők gyorsan megkezdték a javítását.

Mi ez az air race?

A versenyt 10. alkalommal rendezik Budapesten, ahol 2009-ben megszakították a sorozatot, és néhány évig nem rendeztek repülősversenyt. Július 1-2-án a szervezők szerint „kiélezett versenyre számíthatunk, hiszen a magyar állomás jelöli a szezon félidejét, az első helyen pedig jelenleg holtverseny van”.

A magyar állam évente közel hatmillió eurót (1,8 milliárd forintot) fizet a rendezői jogdíjért és a szervezésért, ehhez képest a főváros igen szerény, amikor a rendezőkkel kifizetteti a helyhasználati díjat, tavaly a szervezők megúszták egymillió forint alatt.

Budapest lesz idén a világbajnokság első európai helyszíne. A szervezők szerint a legjobb rálátás a versenyre a következő helyzínekről adódik.

  • a hidak
  • a Gellért-hegy
  • a Parlament épülete előtt. 

Kik repülnek?

A pehelykönnyű, gyors versenygépekkel a pilóták akár a 370 km/órás sebességet is elérhetik, és 25 méter magasságú szlalom pályákon kell megküzdeniük az esetenként 10 G terhelést is meghaladó nehézségi gyorsulással. 

A Duna felett felállított pálya „híresen embert próbáló”. A versensorozatban a cseh Martin Sonka a japán Joshi Murojával áll holtversenyben a tabella első helyén.

Mivel nyáron a Duna vízszintje változó, ezért a szervezők két pályarajzzal készülnek, melyeket az aktuális vízállásnak megfelelően terveztek meg. A végső versenypályáról csak napokkal a futam előtt döntenek, így mindkét eshetőségre fel kell készülnie a pilótáknak, írják a szervezők.

A címvédő jelenleg hét ponttal van lemaradva a két első helyezettől. Szintén dobogó közelében van a tavaly csatlakozott cseh pilóta Petr Kopfstein. Bár a versenyzéstől már visszavonult, de Besenyei Pétert is láthatják, akik kimennek a Duna-partra, a magyar pilóta légi bemutatóval készül.

A Red Bull Air Race versenyeire, közte a budapesti futamra már kaphatóak a jegyek. A legfrissebb információkért látogasson el a www.redbullairrace.com honlapra. 

2017-es versenynaptár:

Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi                (Február 10-11.)

San Diego, USA                                              (Április 15-16.)

Csiba, Japán                                                   (Június 3-4.)

Budapest, Magyarország                                  (Július 1-2.)

Kazany, Oroszország                                       (Július 22-23.)

Portó, Portugália                                              (Szeptember 2-3.)  

Lausitzring, Németország                                 (Szeptember 16-17.)

Indianapolis, Indiana, Egyesült Államok            (Október 14-15.)