Lavinában halt meg az Everest legfiatalabb megmászója

2019.04.20. 18:45

A világ legjobb hegymászói közé sorolt David Lama, Jess Rosskelley és Hansjörg Auer halt meg egy lavinában, amikor a kanadai Howse Peakre tartottak.

Az Outside Online azt írja, a három mászó az M16 nevű, nehéznek tartott úton próbált meg feljutni a csúcsra, amikor lavinába kerültek. A mászók szerdán tűntek el, a Banff Nemzeti Park munkatársai helikopterekkel keresték őket, de csak a mászófelszerelésük darabjait észlelték, illetve egy félig betemetett testet láttak. A körülményeket ismerve nem élhették túl a lavinát.

David Lama 2006-ban, még sportmászóként
David Lama 2006-ban, még sportmászóként
Fotó: Yves Boucau / AFP

A 28 évet élt David Lama sportmászóként kezdte karrierjét, ifjúsági világbajnok és Európa-bajnok is lett, felnőttként világkupagyőztes volt. A szabadmászást 2011 óta űzte. Nagy vállalása volt az Argentína és Chile határán lévő sziklafal, a Cerro Torre megmászása. 2018.ban a Nepálban található 6895 méter magas Lunag Rit mászta meg először nyugati oldalról.

Hansjörg Auer is ismert szabadmászó volt, a Dolomitokban található Marmolada déli falának megmászása tartozik nagy sikerei közé.

Rosskelley pedig a Mount Everest legfiatalabb sikeres csúcstámadója volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport