Óriási magyar siker a siklóernyős világkupán

2019.11.19. 16:53 Módosítva: 2019.11.19. 17:29

Ritka alkalom, amikor magyar siklóernyősök különleges sportteljesítményeiről lehet hírt adni. Most épp ez a helyzet, miután a magyar versenyzők elképesztően jó eredményt értek el a Siklóernyős Világkupa (PWC) versenysorozatának legújabb fordulójában, Argentínában.

Az első helyezett, Honti Adél.
Az első helyezett, Honti Adél.
Fotó: pwca.org

Honti Adél megnyerte a nők versenyét, Takáts Pál a harmadik lett egyéniben, a magyar csapat pedig a második helyen végzett a nemzetek között.

Ezeknek a helyezéseknek a súlyát körülbelül úgy lehet megérteni, mintha magyar síelők értek volna el hasonló eredményt. Ahogy alpesi síben, siklóernyőzésben is hagyományosan azok az országok erősek, ahol jók a földrajzi adottságok, ezért sok a hobbisportoló, a nagy piac miatt több pénz van a sportban, és így sok a profi versenyző is. A siklóernyős versenyeken az olaszok, svájciak, franciák, osztrákok, szlovénok, németek, olykor a spanyolok, britek és a csehek szoktak dominálni, néha a rendező ország nagy helyismerettel bíró ernyősei. Nagyon ritkán fordul elő, hogy más ország pilótái rúgjanak labdába.

Ezt a szabályt sikerült a hétvégén a magyar siklóernyősöknek felülírniuk. A csapatezüst rangját tovább emeli, hogy az aranyérmes franciák 14-en, a bronzérmes olaszok 15-en voltak, a magyarok pedig öten, miközben a versenybe a teljes csapat tagjainak naponkénti három legjobb eredménye számít bele: a nagy csapat komoly előnyt jelent.

A világkupák számítanak a siklóernyőzés legrangosabb versenyeinek, ezeken indul a legtöbb profi pilóta. A versenyek általában egyhetesek, a kedvező időjárású napokon előre meghatározott fordulópontokat érintve kell minél gyorsabban az 50-100 kilométerre kijelölt célba érni, és ezeket az eredményeket összesítik. Az argentínai San Miguel de Tucumán mellett, az Andok keleti lábánál megrendezett verseny az ötödik, egyben az utolsó volt idén.

A magyar csapat tagjai és az egyéniben elért eredményeik: Takáts Pál (3.), Vértes Balázs (14.), Rácz Balázs (15.), Budai Péter (32.) és Honti Adél (37.).

Ez a hangulatos videó a tavalyi évad szuperdöntőjére készült, kicsit meg lehet belőle érteni, miért lehet annyira rácsavarodni a siklóernyőzésre és a versenyzésre.