-

Barthez: Ez volt Zidane

Kegyetlen, brutális, igazságtalan - vélik Angliában

2004. 06. 14., 12:12 | Frissítve: 2004. június 14., hétfő 12:40

A brit lapok rendkívül csalódottan fogadták az angol válogatott vasárnap esti drámai vereségét a franciák elleni csúcsrangadón. Meglopva, kifosztva - áll a címekben, de csapatukat nem vádolják a verség miatt. A Beckham tizenegyesét hárító Barthez szerint az ösztöneire hallgatott.

Az angolok elleni "életben maradást" eredményező tizenegyes-hárításról vallott Fabian Barthez, a francia labdarúgó-válogatott kapusa a portugáliai Európa-bajnokság első rangadója után.

Nem csak szerencsével lehet büntetőt fogni

"Sokan azt hiszik, csak szerencsével lehet védeni büntetőt. Pedig többről van szó. Hosszú, kemény munka eredménye. Elismerem, a kapusnak csupán tíz százalék az esélye a bravúrra, de nem szabad lebecsülni ezt az arányt. Az ösztönökre kell hallgatni" - mondta a harminckét éves világ- és Európa-bajnok.

Az Olympique Marseille hálóőre megjegyezte: nem jelentett hátrányt, hogy egykori manchesteri klubtársa, David Beckham volt a végrehajtó. "Jobbra vetődtem, és arra figyeltem, hogy ezt minél gyorsabban tegyem. Való igaz, 2-0-nál már nem lett volna esélyünk. De azért ne felejtsük el, hogy a győzelemhez önmagában ez is kevés volt, hiszen valakinek még két gólt kellett rúgni tőlünk. Hát ez volt Zidane.

A csapatot nem bántják az angol lapok

A válogatott tagjaihoz hasonlóan az angol lapok is hidegzuhanyként élték meg a hosszabbításban elszenvedett vereséget, de a szigetországi média nem elkeseredett, a játékosokat nem vádolja.

A The Sun, az ország legnagyobb példányszámú újságjának címlapján David Beckham fogja fejét, s a kép alatt egyetlen szó áll: "Kifosztva". A tudósítás végén ugyanakkor a szerző hangsúlyozza, hogy a vereség fájó, de két könnyebb mérkőzés vár a csapatra, így nincs ok az elkeseredésre. A lap osztályozókönyvében egyik játékos sem kapott hatosnál rosszabb "érdemjegyet", Beckhammel kapcsolatban kiemeli, hogy a kihagyott büntető után sem tört össze, és a legjobbnak Wayne Rooney-t tartotta a Sun.

"Mennyire kegyetlen, mennyire igazságtalan, mennyire brutális" - kezdte cikkét a Daily Telegraph szakírója, aki "meglopottnak" érzi az angol együttest.

"Az Igazi Mester

"Szörnyű csapást mért Zidane a válogatottra" - írta a The Timesban Matt Dickinson, aki a The Sun tudósítójával ellentétben fél az utolsó percekben kapott sokk hosszú távú hatásától: " a tegnap éjszakai vereség komoly kétségbeesést okozhat a fiúknál".

A Daily Mail "Az Igazi Mester"-nek (The Real Master) nevezte a két gólt szerző Zinedine Zidane-t, a Real Madrid klasszisát. A címlapon Beckham pityergő kisfiáról, Romeóról ábrázoló fotót közlő újság ugyanakkor az angol játékosokat is dicsérte vasárnapi produkciójukért, a védő Ledley Kinget és a támadó Wayne Rooneyt külön is méltatta.

N;
hirdetés