-

Már Peléhez hasonlítják Rooney-t

Az angolok szerint a csatár győzelemre vezetheti csapatát

2004. 06. 22., 11:18 | Frissítve: 2004. június 22., kedd 11:39

Kivétel nélkül minden érdekelt Wayne Rooney-t dicséri, miután az angolok tinicsatára két góljával a portugáliai Eb negyeddöntőjébe lőtte Angliát. A szigetországiak kapitánya, Sven-Göran Eriksson egyenesen a fiatal Peléhez hasonlította a már négy találatot jegyző csatárt.

Hétfő este másodszor duplázott a portugáliai Európa-bajnokságon Wayne Rooney, az angol válogatott mindössze tizennyolc éves csatára. Az Everton támadója előbb a svájciaknak köszönt be kétszer, majd a horvátoknak lőtt két gólt. Úgy tűnik ezzel nem csak az Eb góllövőlistáján vette át a vezetést, hanem Anglia első számú kedvencévé nőtte ki magát, sőt, immár a legnagyobbak között emlegetik.

Pelé és az '58-as vb

Sven-Göran Eriksson, a szigetországiak svéd szövetségi kapitánya egyenesen Peléhez hasonlította az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzőjét. "Utoljára ehhez hasonló kritikus pillanatban Pelé tudott ilyen fantasztikus teljesítménnyel előrukkolni még az 1958-as világbajnokságon" - jegyezte meg az edző. "Megérdemli a figyelmet és azt, hogy az újságok címlapjára kerüljön azért, amit itt művel" - vélekedett Eriksson.

Az angolok svéd kapitánya szerint a portugálok elleni negyeddöntőben már nehezebb helyzetben lesz együttese: "A házigazda gárda nagyon technikás. Láttam a portugálokat a spanyolok ellen, és remekül játszottak. Két napunk van felkészülni ellenük."

Beckham is dicsér

Wayne Rooney
A csatár közeli barátja, a középpályás Steven Gerrard szerint a támadó jelenleg a legjobb játékos Európában, és története első Eb-győzelmére vezetheti az angol válogatottat. "A teljesítménye nagyon érett. Nagyon jól tartja meg a labdát, hozza játékba a társakat és még fontos gólokat is szerez" - mondta a Liverpool játékosa.

A kapitány David Beckham is csatlakozott a Rooney-t dicsérők népes táborához: "Amit a horvátok ellen is nyújtott, lenyűgöző volt. Amikor Wayne játékát nézzük, az az ember érzése, hogy megállíthatatlan. Minden dicsérőjelzőt megérdemel."

Otto Baric, a búcsúzó horvátok szövetségi kapitánya úgy véli, Rooney remekül kihasználta, hogy Robert Kovac még a bemelegítés alatt megsérült, így nem tudott kellőképpen ráfigyelni.

"Túl sok problémánk volt, és Rooney élt a lehetőséggel. Kiválóan játszott, lélektanilag fontos gólokat lőtt. Jobb csapattól kaptunk ki. Az angolok legközelebb a házigazdával találkoznak, és biztos vagyok abban, hogy ilyen játékkal továbbjutnak" - nyilatkozta Baric.

Rooney Owennek köszöni

"Én csak kimentem a pályára és játszottam a normális játékomat. A csapat kiváló teljesítményt nyújtott, és szerencsésnek tartom magam, hogy kétszer is betaláltam. Az Eb-nek még messze sincs vége, a következő mérkőzésen is a legjobb formánkat kell mutatnunk" - mondta Rooney, aki kitért arra, hogy csatártársa, Michael Owen remekül szolgálja ki: "Igaz, még nem lőtt gólt a tornán, de kitűnő passzokat ad, így fontos tagja a válogatottnak."

Az angol lapoknál elfogytak a szavak

Pelé II. - áll a The Sun címében. A szigetország legnagyobb példányszámú napilapjának egyik kommentátora így kezdi elemzését: "Már nincsenek szavak Rooney jellemzésére - szótár kifogyott". A cikkíró továbbmegy, és hozzáteszi, az Everton játékosa az a játékos, aki nem tudja abbahagyni a gólszerzést. Egy másik írás címe: "Győzelemre fog vezetni minket".

A Barca elnök szerint nincs hozzá hasonló képességű játékos

A The Sun hosszasan idéző Joan Laportát, a Barcelona elnökét is: szerinte immár a spanyol, olasz és német klubok is beszálltak a versengésbe a játékosért, akinek az ára elérte a hetvenötmillió eurót. "Nincs hozzá hasonló képességű futballista - jelentette ki a katalánok első embere - Egyértelmű, hogy különbözik valamennyi csatártól, ez teszi őt érdekessé." Laporta egyébként leszögezte, a Barcelona nem száll be a Rooney megszerzéséért folyó küzdelembe.

Rooney nevetett utoljára

"We're THROO" - kezdi beszámolóját egy szóviccel a Mirror. A cím mondandója, az angolok továbbléptek, mindez Rooney - Roo - becenevével ötvözve. A lap szerint a horvátok megpróbálták felhergelni, és ezáltal kiállítatni a heves vérmérsékletű "csatárcsodát", azonban "utóbbi nevetett utoljára".

N;
hirdetés