-

Bohózattól tartanak a németek a magyar meccs előtt

2004. 06. 03., 18:08 | Frissítve: 2004. június 08., kedd 09:30

A magyar futballválogatottnak huszonkét játékosát kell nélkülöznie a vasárnapi Németország elleni találkozó előtt. A mérkőzést az ötven évvel ezelőtti világbajnoki döntő évfordulójára rendezik. Akkor a németek a berni fináléban 3:2-re nyertek az Aranycsapat ellen, és a vesztes háború utáni első nemzetközi szinten is elismert győzelmüket aratták. A magyar kapitány, Matthäus egyelőre nem tudta megnevezni a kezdőcsapatát.

A házigazda németek attól tartanak, hogy komolytalan "sportbohózat" lesz vasárnap a Magyarország elleni barátságos mérkőzés, miután Lothar Matthäus, a vendégek német szövetségi kapitánya csak a B-kerettel lép pályára Kaiserslauternben.

Négy meccs, négy vereség, két rúgott gól

Ezt a vélekedést feltétlenül alátámasztja, hogy a magyar válogatott Eb-re vagy világbajnokságra készülő ellenféllel szemben az elmúlt tizenkét évben, júniusban még pontot sem szerzett, mi több, gólt is csak két ízben lőtt, noha kétszer játszott hazai pályán. ('92: Svédország 1-2, '94: Hollandia 1-7, '96: Olaszország 0-2, 2002: Horvátország 0-2)

A dpa német hírügynökség szerint a szakvezetőnek huszonkét játékosát kell nélkülöznie, köztük - Király Gábor kivételével - az összes légióst. "A tíz mezőnyjátékos, akiket egyelőre képtelen lennék megnevezni, még összesen sem jutott el negyven válogatottságig" - panaszkodott a futball-legenda a Kicker című lapnak.

A lemondásokról és a válogatásról nem tett említést

A számára érthetetlen lemondásokról ugyanakkor nem tett említést - itthon döbbenettel fogadta, hogy többen nem akarnak a csapatban pályára lépni -, és arról sem, hogy a válogatott keret összeállításáért kizárólag ő a felelős, és miért nem hívott meg a két meccs előtt a korábban általa is kipróbált rutinos játékosok közül néhányat. (Közöttük megemlíthető Kuttor, Lipcsei, Dragóner, Kovács Péter, Kovács Zoltán és Sebők József is.)

A kapitány nem töltötte ki eddigi szerződéseit
Lothar Matthäus edzői pályafutása harmadik állomáshelye a magyar válogatott kispadja. A német szakember eddigi két befejezett megbízatásában közös pont, hogy idő előtt távozott klubjaitól. Regnálása idején, 2002-ben az osztrák Rapid története legrosszabb szereplését produkálta a nyolcadik hellyel, így hét hónap után menesztették. A szerb Partizant a Bajnokok Ligájába juttatta, majd 600 ezer dollárt követelt az ukrán Donyecknek eladott Ivica Duljaj árából - ezt nem teljesítették a klub vezetői. Belgrádi távozása előtt Matthäus mindvégig azt állította a magyar szerződéssel kapcsolatosan, hogy marad a csapatnál, mert jól érzi magát Belgrádban. Ezt már budapesti tartózkodása alatt is többször hangoztatta a szerb lapoknak, amit gyorsan cáfolt is a magyaroknak.
Csak fiatalok jöhetnek szóba

A kapitánynak az együttes frankfurti megérkezésekor négy labdarúgót kellett hazaküldenie - Pető, Szélesi, Tóth Mihály, Szűcs -, akik kedden a 2-1-es hazai sikerrel végződött kínai meccs során sérültek meg, vagy állították ki.

A Bad Dürkheimben kialakított főhadiszálláson ezért késő éjjelig tárgyalt a szövetség vezetőivel a lehetséges megoldásokról. Ennek eredményeként kizárólag fiatal, tapasztalatlan játékosok jöhetnek szóba a vasárnap 19 órakor kezdődő találkozón.

A csatár szerint nem a teljesítmény számít a válogatásnál

Korábban - szinte valamennyi válogatott meccs előtt - az a vád érte az egykori aranylabdást, hogy jóbarátja, a Vladan Filipovics által menedzselt játékosok kerülhetnek be a keretbe, mondván válogatottként könnyebb eladni őket külföldre. Így lehetett a keret tagja márciusban Böőr Zoltán, aki az egész tavaszi szezon során nem lépett pályára, vagyis nem fedezhette fel őt Matthäus.

Ezt a vélekedést erősítette az Újpest honlapjának nyilatkozó kínai légiós, Kovács Zoltán is, aki szerint a "válogatottba való meghívó nem a mutatott teljesítménytől függ." A lilák korábbi támadója "érdek-válogatott"-nak nevezte a német szakember irányította nemzeti tizenegyet, ahol teljesen más szempontok számítanak. "Lehet, hogy nem jó a menedzserem, ami természetesen nem azt jelenti, hogy elégedetlen lennék vele, inkább úgy értem, hogy nem tartozik bizonyos körökhöz" - fogalmazott Kovács.

A Filipovics és Matthäus közötti kapcsolatról az érintettek úgy nyilatkoztak, hogy attól függetlenül, hogy néhány bajnoki találkozót együtt tekintett meg a két szakember, a válogatottat még az egykori aranylabdás állítja össze. A kapitány egyik segítője, Peter Pellady úgy fogalmazott, Matthäus a nap huszonnégy órájában a magyar labdarúgásért dolgozik, és természetes, hogy menedzserek, köztük Filipovics véleményét is kikéri a hazai játékosokról.

Már Matthäus utódjáról folyik a találgatás

A dpa hozzáteszi, hogy Matthäusnak valószínűleg ez lesz az utolsó összecsapása a magyar válogatott kispadján. A szakvezető hangsúlyozta, hogy a hétvégéig semmilyen szerződést nem ír alá a Besiktassal, de megerősítette a török élklub iránta mutatott érdeklődését.

A nemzeti csapat következő szakvezetőjeként mostanság a norvég Egil Olsent emlegetik, akivel állítólag már tavaly decemberben felvette a kapcsolatot a hazai vezérkar, de akkor Matthäusnak szavaztak bizalmat.

N;
hirdetés