Vissza a rovatcímlapra foci eb
Belföld Külföld Európai Unió Tech Gazdaság Bulvár Vélemény Sport Kult Lapcsalád
h i r d e t é s
Hírek
Program
Selejtezo~k
Felkészülési meccsek
Taktikák
Csapattörténelmek
Sztárok
Szövetségi kapitányok
Statisztika
Stadionok
Szabályok
Eb-történelem
Fórum
Képek

Döntő
Portugália - Görögo. 0-1

Elődöntők
Görögo. - Csehország 1-0
Portugália - Hollandia 2:1

Negyeddöntők
Cseho.-Dánia 3:0
Svédo.-Hollandia 0:0
Franciao.-Görögo. 0:1
Portugália-Anglia 2:2
korábbi eredmények »


« Beharangozó Közvetítés Összefoglaló »


Portugália - Görögország

1 - 2
június 12., szombat 18:00 Helyszín: Porto, Dragao
Vezeti: Collina (olasz)
Portugália:

Ricardo, Ferreira, Jorge, Andrade, Couto, Costinha, Figo, Pauleta, Rui Costa, Sabrosa, Maniche

Görögország:

Nikopolidisz, Szeitaridisz, Dellasz, Baszinasz, Zagorakisz, Jannakopulosz, Kariszteasz, Fisszasz, Vrizasz, Kapszisz, Karagounisz

Portugália - Görögország 1-2



I. félidő
7'Karagounisz (GRE)
22'Costinha (POR)
39'Karagounisz (GRE)
II.félidő
46'Sabrosa (POR)
C. Ronaldo
46'Rui Costa (POR)
Deco
49'Karagounisz (GRE)
Kacouranisz
51'Baszinasz (GRE)
66'Costinha (POR)
Nuno Gomes
75'Kariszteasz (GRE)
Lakisz
90+3'C. Ronaldo (POR)

19Lövés8
5Kapuralövés4
10Szöglet3
62Labdabirtoklás (%)38
20Szabálytalanság23
1Les4
Az Európa-bajnokság nyitómérkőzése előtt a portugálokkal kapcsolatban mindenki a végső győzelmet emlegette, Scolari kapitány azt mondta, hogy csak a torna megnyerése elfogadható, és az egész ország futball-lázban égett. A görögöket kapitányuk, Otto Rehhagel is esélytelennek tartotta, de hozzátette, a kis csapatok is okozhatnak meglepetést.

Erős görög kezdés

Ez mindjárt az elején sikerült, mert nem a hazaiak, hanem a görögök kezdték jobban a meccset, Hariszteasz már a második percben gólt lőhetett volna, de a tizenegyes pont környékén nem találta el a labdát.

Alig öt perc múlva viszont már nem hibáztak a vendégek: Paulo Ferreira nagy hibát vétve odaadta a labdát Karagunisznak, az Inter légiósa mintegy tíz méteren át vezette azt, majd nagyon pontosan a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).

Portugál gólhelyzet nélkül

A portugálok a váratlan gól után a labdát sokkal többet birtokolták, a játékot irányították, ám igazi gólhelyzetet nem tudtak összehozni a szünetig. A labdát hol Figo, hol Rui Costa vezetgette, de veszélytelenül. Ötlettelen, kiszámítható volt a hazaiak futballja, az jól szervezett görögöknek nem okozott gondot az akciók megakasztása.

Frissítés a szünetben

A szünetben kettőt is cserélt Luis Felipe Scolari, a brazilokkal két éve világbajnokságot nyert portugál szövetségi kapitány. A sokat, ám fölöslegesen mozgó Rui Costát a Porto honosított sztárja Deco, az észrevehetetlen Sabrosát Cristiano Ronaldo váltotta fel.

Ronaldo váratlan húzása

Utóbbi hamar főszereplővé vált, ám nem úgy, ahogy a kapitány akarta: a tizenhatoson belül buktatta Szeitaridiszt, Collina bíró pedig büntetőt ítélt. (A 19 éves játékos igen tapasztalatlanul avatkozott közbe, a görög egyértelműen tizenegyesre játszott.) Baszinaszt ez nem izgatta, a középpályás tökéletesen lőtt a bal felső sarokba a büntetőpontról (0-2).

Erőtlen hazai próbálkozások

A hatvanötödik percben Scolari feláldozott még egy védekező középpályást és behozta a góllövő Nuno Gomest, ám csak helyzetekig jutottak - Nikopolidisz néha bravúrral védett - és még szépíteniük sem sikerült.

A görögök okosan játszottak, biztosan tartották az eredményt, a hosszabbításban váratlan esély adódott a hazaiak előtt:Figo szöglete után a görögöknek tizenegyest összehozó Ronaldo fejelt. Ez azonban már későn jött, alig egy perc volt hátra a négyperces ráadásból.

Megérdemelt meglepetés

A portugálok játékának nem lehetett más "jutalma", mint a vereség. Kiszámíthatóan futballoztak Figóék, az első negyvenöt percben csak a rutinos madridit keresték a társak, a második félidőben pedig Ronaldo próbálta hátára venni a csapatot. Utóbbi csak cselekig jutott, beadásai általában célt tévesztettek. A görögök azt nyújtották, amit várni lehetett tőlük, sőt annál többet is, mert a kezdéskor nem álltak be védekezni, hanem kezdeményeztek és már a középpályán megtámadták ellenfelüket. Aztán visszaálltak, de hatékonyan rombolták a portugál próbálkozásokat. Összességében megérdemelten nyert Otto Rehhagel csapata.


"Egy ilyen rövid tornán az első meccsnek óriási jelentősége van. Mi sajnos elveszítettük azt, padlóra küldtek minket és el vagyunk keseredve emiatt. De a vereség mindig benne van a játékban, persze a következő meccs élet-halál küzdelem lesz nekünk."

"Ez minden idők legnagyobb görög válogatott győzelme, remélem Görögországban minden szurkoló zászlókkal ünnepel az utcákon. A taktika, amelyet az elmúlt hetekben gyakoroltunk tökéletesen bejött. Ma este még örülhetünk, vasárnaptól viszont a következő meccsre kell koncentrálnunk."


h i r d e t é s




Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok
© 2024 Index.hu Rt