Dömötör
11 °C
14 °C

McLaren

2000.03.17. 21:53
Bruce McLaren nem volt szokványos autóversenyző. Nem csupán azért, mert már 21 évesen megszerezte első futamgyőzelmét, s ezzel a mai napig felülmúlhatatlan rekordot állított fel. Az új-zélandi fiú nemcsak a volán, de a tervezőasztal mögött is otthon érezte magát, így 1966-ban megalapította saját csapatát.
David Coulthard
Sajnos nagy álma, hogy az általa megálmodott autóval legyen világbajnok, sosem válhatott valóra: 1970-ben, egy sportkocsi tesztelése közben balesetet érte, s életét vesztette. Csapata azonban fönnmaradt, s az évek során a legsikeresebb istállók közé emelkedett. McLarennel lett világbajnok a hetvenes években Fittipaldi (74) és Hunt (76) is, emellett 74-ben a konstruktőr VB-t is megnyerte a team.

Az 1980-as szezon kezdetén egy fiatal, ambiciózus manager került a teamhez: Ron Dennis. Az ő vezetésével vált a McLaren a nyolcvanas évek,illetve napjaink egyeduralkodójává az autóversenyzés királykategóriájában. Irányítása mellett nyerte harmadik bajnokságát Niki Lauda, majd olyan klasszisoknak adott lehetőséget a kitörésre, mint Prost és Senna. A két pilótazseni 3-3 világbajnoki elsőséget szerzett a mára már legendássá vált piros-fehér autók volánja mögött. A csapat, sőt az egész Forma - 1 történetében kiemelkedő volt az 1988-as év, mikor is a brazil-francia szuperpáros a 16 futamból 15-öt megnyert. Az MP4/4-es nevű McLaren- Hondával felállított rekordot azóta sem közelítette meg senki. A 89-es idény végén azonban felbomlott a szuprtrió, ugyanis Prost a Ferrarihoz távozott. A szakemberek szerint azonban már az is kisebb csodával ért föl, hogy Dennis két szezon erejéig együtt tudta tartani a sportág utóbbi két évtizedének két legkiemelkedőbb alakját.

A McLaren a kilencvenes évek közepén hullámvölgybe került, 1993 és 95 között három különböző márkájú motort - Honda, Peugeot, Mercedes - használt a csapat. Többek között ezért előbb Sennát, majd a világbajnokságbeli vezető szerepét, később pedig a Marlboro pénzét, s ezzel együtt a piros-fehér színeket is elvesztette az angol alakulat.

Ron Dennis kitartásának, üzleti érzékének és bizalmának köszönhetően azonban, ha nem is egyik napról a másikra, de sikerült ismét a csúcsra juttatni a McLaren nevet. A sikerhez (vissza)vezető utat Dennis remek döntései jelölték ki. A Mercedes motor megszerzése, és a német Reemtsma dohánygyárral kötött milliós szponzori szerződés nyerő húzásnak bizonyult. A legnagyobb fogást azonban egy angol és egy finn "szakember" megszerzése, illetve megtartása jelentette. Az angol, azaz a tervezőzseni Adrian Newey 1998-ban érkezett a Williamstől, és az elképzelései alapján készített autónak köszönhetően ebben az évben mind a konstruktőrök, mind a pilóták versenyében az élen végzett a csapat. A finn, azaz Mika Hakkinen volt a pilóta, aki a csodaautót nem kevésbé csodás versenyzéssel az első helyre vezette. A "repülő finnt" 94-es adelaide-i balesete után sokan leírták, mások folytonos balszerencséje miatt örök vesztesnek tekintették, ám Dennis bízott benne, s ha nem is rögtön, de Hakkinnen meghálálta a bizalmat.

Mika Hakkinen
Tavaly ugyan a konstruktőrök közötti vetélkedésben a McLaren alul maradt a Ferrarival szemben, Mika azonban megismételte előző évi sikerét. Mivel sem a csapat összetétele - továbbra is Hakkinnen és Coulthard a két pilóta - sem a management nem változott a holtszezon során, így a McLaren 2000-ben is a vb legnagyobb esélyesének számít. Ehhez azonban sem a pilótáknak, sem a csapatnak nem szabad a tavalyihoz hasonló hibákat elkövetnie, hiszen idén az első számú Ferrarit nem Irvine, hanem Michael Schumacher vezeti majd...

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.