Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Hakkinen nem adja fel: háromból három

2000.04.08. 19:47
A finn vb. címvédő Imolában - hihetetlen utolsó körével - idén már harmadszor szerezte meg a pole pozíciót. Schumacher azonban közelebb van, mint valaha...
San Marino nagydíjának időmérő edzését házigazdához méltóan az egyik olasz csapat pilótája kezdte meg. Marc Gené a Minardival azonban csak egy gyors kört tett meg, majd műszaki hiba miatt a fűre gurult.

Gené idejét (1.30.330) Button hamarosan 1.27.5-re javította, majd az ,,ászok" első körei után az élen Coulthard, Michael Schumacher, Hakkinen, Trulli, R. Schumacher sorrend alakult ki. Hamarosan csatlakozott társaihoz a másik Ferrari is: Barrichello fél óra elteltével a negyedik helyre zárkózott fel.

Pontosan ekkor gurult ki garázsából Mika Hakkinen, hogy megkezdje második mért körét. A repülő finn (1.24.8) majd hat tizeddel megjavította csapattársa idejét, s átvette a vezetést.

Coulthardon volt tehát a sor, a skót azonban csak megközelíteni tudta Mikát - három tizedre faragta hátrányát. Ezzel azonban csak a harmadik pozíciót birtokolhatta, mert Schumi fantasztikusan száguldott a pálya utolsó harmadában, s mindössze három századdal maradt el Hakkinentől.

Bátyja után az öcsi, Ralf késztette elismerésre a boxutca lakóit: az elsőéves BMW motorral a háta mögött 1.25.871-et repesztett, amivel a negyedik(!) kockára zárkózott fel. Valószínűleg még ezen is javított volna, ha a BMW nem mondja fel idő előtt a szolgálatot...

Az élen tovább folytatódott a harc a pole-ért. Harmadik próbálkozása során azonban a két McLaren képtelen volt faragni idejéből, Schumi nem fejezte be megkezdett repülő körét, Barrichello pedig még mindig a hatodik pozícióban szerénykedett, így a sorrend semmit sem változott.

A vezető pilóták közti különbséget nézve (0.03. mp.) izgalmas fináléra számíthattunk. A nap két ,,showmanje", Hakkinen és Michael Schumacher (Coulthard és Barrichello már nem tudott beleszólni a harcba) pedig be is váltotta hozzájuk fűzött reményeinket, s lélegzetelállító finissel ajándékozott meg bennünket.

A német ferraris helyi idő szerint 13 óra 57 perc után néhány másodperccel indítja végső ostromát a hazai pole pozíció megszerzésére. Ekkor Mika még csak épp hogy kigördül a boxból, hogy megtegye az elengedhetetlen bemelegítő körét. Schumacher ellenállhatatlanul száguld, végig a határon autózik, szinte tökéletesen vesz minden kanyart: 13 óra 59 perc 20 másodperckor pedig megszerzi a vezetést 1.24.805-ös idővel, mely 0.025 ezreddel gyorsabb az eddigi rekordnál. A százezer tifosi újong, a csapat nem különben...

Ekkor azonban Hakkinennek van még egy köre, amit 13 óra 59 perc 30 másodperckor kezd meg, vagyis mindössze fél perccel az edzés vége előtt!

A finn nem vezet hibátlanul. Az első ellenőrző pontnál majd egy tizedes hátrány áll a neve mellett, melyet a második hasonló poszthoz érve sem sikerül lényegesen csökkentenie: 0.089 szekundumot kellene faragnia. Ráadásul ,,bakizik" a Variante altánál, a Piratellánál és a célegyenesbe fordító sikánban is. A Ferrari már ünnepel, a McLaren még talán reménykedik, (de tényleg csak nagyon talán) mikor hosszú-hosszú századok után végre megáll a stopper: 1.24.714, Hakkinen 0,091 ezreddel jobb Schumachernél! Az angolok ugrálnak, boldogan ölelkeznek, miközben Schumacher és csapata hitetlenkedve nézik a monitort.

Mikáé tehát a pole, a különbség azonban szinte elhanyagolható, így holnap nem mindennapi versenyre van kilátás, melyen bármi megtörténhet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!