Gyöngyi
2 °C
13 °C

Ismét Schumié a pole

2000.06.03. 16:19
Michael Schumacher futotta a legjobb kört a Monacói Nagydíj időmérőjén. Meglepetésre a jordanes Trulli szerezte meg a második kockát, megelőzve Coulthardot. Häkkinen csak az ötödik.
Forró aszfalt és még forróbb levegő várja a pilótákat a Monacói Nagydíj kvalifikációs tréningjén.

A monacói öböl
Ez azonban nem riasztja el Zontát attól, hogy rögtön az első percekben a pályára merészkedjen. Követi őt csapattársa, Villeneuve is, de a kanadainak nincs szerencséje: a Honda motor mindössze a repülőkör egyharmadáig bírja, majd kileheli a lelkét. Szegény Jacques-nak több mint másfél kilométert kell kocognia a depóig, s mivel a pályán egyetlen autó sem száguld, így ő válik a fő attrakcióvá.

A közönség kiabálással és tapssal bíztatja a minél jobb eredmény elérésére. Jó huszonöt perc telik el, míg a BAR pilótája megérkezik a depóba, épp akkor, amikor Diniz kihajt onnan. A brazil jó kört fut, megelőzi Zontát, majd Irvine, utána pedig Coulthard áll az élre, nyomában Häkkinennel. Pillanatok telnek csak el, s már Michael Schumacheré az első kocka, de ő is csak másodperceken át örülhet, mert a semmiből Jarno Trulli vág az élre.

Ekkor Trulli, Schumacher, Coulthard, Frentzen a sorrend, Häkkinen csak a tizenharmadik helyen szerénykedik. Természetesen Mika is tudja, hogy ebből a pozícióból lehetetlen Monacóban győzni, s visszatér az aszfaltra, ám az egyik Williams föltartja, ezért be sem fejezi mért körét.

Schumacher a bokrok alatt
A mezőny elején Schumacher visszaveszi a pole-t, s mögé Coulthard is felzárkózik, így Trulli két helyet visszaesik. Häkkinen kálváriája folytatódik: a finn bajnok ismét gyors körön van, mikor a Rascasse-ban Gené falhoz veri autóját. Sárga zászló, kötelező lassítás: ez a kör is füstbe ment.

Jarno Trulli nem hagyja magát! Ismét a semmiből - az operatőrök újra elszalasztják - futja a leggyorsabb kört. Schumi azonban képes válaszolni, s több mint három tizeddel jobbat megy, így vissza áll az élre. Coulthardnak azonban nem sikerül a visszavágás, így marad a harmadik pozícióban. Ekkora Häkkinen már a tizenhetedik(!) rácsig esik vissza, s az idő vészesen fogy: mindössze tíz perc van hátra, kezd meleg lenni a dolog... Mika újra kigurul, ismét repül, ám a Rascacasse-ban ezúttal De la Rosa töri össze autóját. Ez a kör is elveszett.

Häkkinen megküzdött az ötödik kockáért
Egy gyors boxbeállás, majd Häkkinen negyedszer(!) is megpróbál elmozdulni a kilencedik sorból. A balszerencséje azonban most sem hagyja el... Ismét a Rascasse, ismét Gené. Azonban a spanyol minardisnak valahogyan sikerül visszaevickélnie a depóba, így Häkkinen - két bemelegítő kör után, két perccel a kockás zászló előtt - futhat egy mért fordulót: majdnem nyolc tizeddel elmarad Schumachertől, de legalább az ötödik hely megvan.

Nyilatkozatok

Michael Schumacher:
,,Az én első helyem és Mika hatodik kockája jó kiindulópont a futamot tekintve. Azonban még nem nyertem meg semmit, a rajtnál Trullira és Coulthardra is igencsak oda kell figyelnem."

Jarno Trulli:
,,Nem számítottam az első sorra, csak abban reménykedtem, hogy sikerül az első hat közé kerülnöm. Ezt szerencsére jócskán túlteljesítettem, ami leginkább a csapat érdeme. Köszönöm a munkájukat."

David Coulthard:
,,A harmadik hely nem olyan rossz eredmény, bár lehettem volna jobb is. Az igazi verseny csak holnap lesz, akkor kell majd bizonyítanom."

Elöl Schumacher, Trulli, Coulthard, Frentzen a sorrend, s mivel egyikük sem tud már javítani - Schumi valószínűleg már nem is nagyon akar - ez marad a végeredmény. A harmadik sorba Häkkinen mellé Barrichello jön föl, így a rajtrács első hat helyén három csapat - Ferrari, Jordan, McLaren - osztozkodik.

A vörös, sárga, ezüst autók keveredését tekintve holnap nem akármilyen startra számíthatunk. Az elképesztően vezető Trulli biztosan keményen ragaszkodik majd élte eddigi legjobb rajthelyéhez, Häkkinennek pedig a győzelemhez - ha még egyáltalán gondol rá - már a piros fények kialvásának pillanatában meg kellene kezdenie a felzárkózást. És akkor még nem említettük Coulthardot, Frentzent és az éllovas Schumachert...

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.