Megszületett a döntés Hakkinen-ügyben

2000.07.26. 11:58
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA)- a szabálytalan elektronikai alkatrész ellenére - a finn Mika Hakkinent (West-McLaren-Mercedes) ismeri el az Osztrák Nagydíj győztesének. A címvédő a pontversenyben 48 ponttal továbbra is a harmadik helyen áll. A FIA ugyanakkor 50 ezer dollárra büntette a vétkes istállót, valamint törölte a Grand Prix- győzelemért járó 10 pontját.
Mika Hakkinen, nem hibázott
A FIA közleményben adta hírül, hogy az ügy nem volt annyira súlyos, hogy a július 16-i Osztrák Nagydíjon diadalmaskodó finn Mika Hakkinen eredményét töröljék, viszont a West- McLaren-Mercedes bizonyíthatóan hibázott.

"A csapat kötelessége, hogy az autókat a szabályok szerint versenyeztesse az edzéseken és a futamokon. Az Osztrák Nagydíjon ez nem történt meg, így a West-McLaren-Mercedes 50 ezer dollárt köteles fizetni, valamint megfosztják az első helyezettnek járó tíz ponttól. Hakkinen nem hibázott, ezért a pilóta nem büntethető" - áll a FIA közleményében. Az Osztrák Grand Prix-n a címvédő Hakkinen és a skót David Coulthard révén kettős McLaren-siker született. A pontversenyben vezető német Michael Schumacher már az első körben kiesett.

A viadal utáni kötelező műszaki vizsgálaton azonban a finn versenyző autóján szabálytalanságokat találtak: a Mercedes elektronikájáért felelős egyik alkatrész dobozáról hiányzott az igazoló pecsét.

A FIA a futam utáni napokban szeretett volna dönteni, azonban az ügy súlyossága miatt nem akart kapkodni, ezért kellett várni több, mint egy hetet az ítéletre.

Reakciók
Norbert Haug, a West-McLaren-Mercedes sportigazgatója:
- A csapatunk ellen nagyon kemény döntést hoztak, azonban nekünk ezt is el kell fogadnunk. Nem nyújtunk be fellebbezést. Az lett volna hibás döntés, ha Ha:kkinent szuperteljesítménye után megfosztják pontjaitól.

Michael Schumacher nem volt hajlandó kommentálni az ítéletet, míg a Ferrari képviselői tudomásul vették azt. Megbíznak ugyanis a döntéshozókban, ugyanakkor megjegyezték, hogy a jövőben nem kívánnak az üggyel foglalkozni.