Monzában mágikusak a Ferrarik!

2000.09.09. 15:44
A Scuderia elsöprő sikerét hozta az Olasz Nagydíj időmérő edzése: Michael Schumacher csapattársa, Rubens Barrichello előtt szerezte meg a pole pozíciót. A McLarenek csak a harmadik - Hakkinen - és az ötödik - Coulthard - kockát foglalhatják el. A tréning meglepetését Villeneuve okozta, aki negyedikként végzett.
Monzában, mint mindig, idén is tikkasztó a hőség: nem is tülekednek hát a pályán a pilóták.

Michael Schumacher csapattársa, Rubens Barrichello előtt szerezte meg a pole pozíciót
Majd negyed óra elteltével Villeneuve robog elsőként az aszfaltra, s megfutja az 1:25:688-as szintidőt. Alig néhány minutum után azonban ezt Button könnyedén javítja meg, s mintegy fél óra elteltével Coulthard már Ralf Schumachertől veszi át az első posztot. Királysága azonban pünkösdinek bizonyul, mert az idősebbik Schumacher 1:24:065-öt repeszt, azaz több mint négy tizedet ver a skótra. A német Ferraris idejét ezután Hakkinen sem tudja felülmúlni: neki három tized a hátránya. Lehet hogy föltámadnak a Ferrarik? Miután Barrichello is maga mögé utasítja Mikát, azt hiszem az előző kérdés állítássá, a tifosók számára felkiáltássá válik.

Ekkor a kezdő hatost a Michael Schumacher, Barrichello, Hakkinen, Coulthard, Trulli, Villeneuve fogat alkotja.

A következő ,,blokk" úgy tíz percen át tart, s csak Villeneuve 1:24:466-os ideje jelent változást, mellyel egy kockát lép előre - tisztára mint a ,,Ki nevet a végén?". A vége azonban még odébb van, hiszen negyven perc után már Barrichello nevet, mert 1:23:874-gyel megjavítja legközelebbi kollégája, Schumacher, másodpercekkel előbb teljesített 23:888-as idejét.

A McLarenek? Az, hogy szenvednek talán kissé túlzás, ám kétségtelen, hogy fél szekundumnál nem képesek közelebb férkőzni a Ferrarikhoz! Sőt, Coulthardot még Villeneuve is megelőzi, így még egyet előrelépve már a negyedik.

Már csak tíz perc van a kockás zászlóig, mikor újra a menők veszik birtokukba a ringet: közülük azonban természetesen csak a két Ferrari képes javítani. Schumi és Rubinho egymás csúcsát döntögetik: most épp Michaelé a pole (1:23:770) , Barrichello hátránya azonban csupán 17 ezred. A ,,top six" maradék négy tagja - Hakkinen, Villeneuve, Coulthard és Trulli képtelen újítani.

A holnapi startfelállás első hat sora
1. M. Schumacher, Barrichello
2. Hakkinen Villeneuve
3. Coulthard Trulli
4. R. Schumacher Frentzen
5.Fisichella De la Rosa
6.Verstappen Button
Öt perccel a leintés előtt hihetetlen képeket láthatunk: Michael Schumacher a garázsában, a falnak támaszkodva szemléli, amit riválisai egy utolsó rohamra indulnak a pole megszerzéséért. Talán ennyire magabiztos a kétszeres világelső? Nem, ezt azért még ő sem engedhetné meg magának, ám a tréning elején elrontott egy sikánt, amely miatt új körbe kezdett, így csupán két fordulója maradt a megengedett tizenkettőből. Ebből pedig egy szükséges a bemelegítéshez, egy a repülő kör...egy pedig kellene, hogy visszatérhessen a depóba: pont ez az egy azonban hiányzik.

Így hát Schumacher páholyból figyelheti, amint sem Barrichello, sem Coulthard, sem Hakkinen - bár a finn három tizednyit fejlődik - nem képes közelebb kerülni 1:23:770-es poleidejéhez.

A rajtrácson tehát a két nevető Ferrari mögött Hakkinen és Villeneuve, illetve Coulthard és Trulli sorakozik majd föl holnap, hogy újabb támadást indítson a vörösök ellen.

Mit mondjak, nem irigylem őket...

Michael Schumacher edzés utáni gyors nyilatkozata: ,,Boldog vagyok, hogy sikerült megszereznünk a pole pozíciót, így Rubenssel optimistán várhatjuk a folytatást. Ha a startnál sikerül kihasználnunk a most megszerzett ,,formai" előnyt, igen nagy örömet okozhatunk a szurkolóinknak, akik fantasztikusak voltak a mai napon. Rajtuk kívül a csapatot illeti még dicséret, amiért ilyen remek autót készített a számunkra."