Mária
-6 °C
2 °C

A cirkusz felkészült Indianapolisra

2000.09.20. 11:59
Michael Schumacher és Mika Hakkinen a Forma-1 többi versenyzőjével együtt készen áll arra, hogy a hétvégén kilenc évi távollét után visszatérjen az Egyesült Államokba. Méghozzá nem is akárhova, hanem a legendás indianapolisi Brickyard pályájára.
Amerikában legutóbb 1991-ben rendeztek Forma-1-es futamot, amelyen a jelenlegi mezőnyből csupán a kétszeres világelső Mika Hakkinen és Jean Alesi állt rajthoz. Indianapolisban azonban az F-1 jelenlegi pilótái közül csupán Jacques Villeneuve száguldott már, még 1995-ben, mikor megnyerte a mítikus Indy 500 nevű cartviadalt. A 2000. évi Forma-1-es szezonra azonban Bernie Ecclestone a helyi rendezőkkel egy teljesen új aszfaltcsíkot építtetett, amely magában foglalja az oválring egy részét, ám rendelkezik egy úgynevezett "infield", azaz belső utcai résszel is. Ebben a kombinált betonteknőben még egyetlen F-1-es versenyző sem körözött, így a vasárnapi futam mindenki számára tartogat majd meglepetéseket. Igen érdekes lesz látni, hogy az európai cirkusz rakétái miképp alkalmazkodnak a döntött kanyarokhoz, melyben a CART és az IRL sorozat pilótái többnyire padlógázzal - úgy 350 km/órás sebességgel - száguldanak át...

Villeneuve száguldott már Indianapolisban
Michael Schumacher vezérletével a Ferrari Mugellóban és Fioranóban tréningezett a hétvégi megmérettetésre. "Úgy érzem remekül sikerült az autókat felkészíteni, bár meglehet, hogy az ismeretlen indianapolisi ringen sokat kell majd változtatni a beállításokon. A győzelem érdekében mindenre nyitottnak kell lennünk, bár szerintem a világbajnokság nem Amerikában fog eldőlni. Úgy érzem, az áhított cím sorsa csak Japánban, illetve Malajziában válik véglegessé. Hakkinennek és nekem szinte egyforma esélyünk van a végső diadalra, hiszen a két pontnyi hátrányom csaknem elhanyagolható: egy győzelem és máris két pontnyi előny lehet belőle" - bizakodott a Ferrari kétszeres német világelsője.

A nagy ellenfél, a McLaren szintén Mugellóban készült, s leginkább Olivier Panist, a tesztpilótát illeti dicséret az elvégzett munkáért. A Ferrarihoz hasonlóan, ahol Barrichello - ha ki mondják, ha nem - egyértelműen a kettes számú pilóta szerepébe van kényszerítve, Indianapolisban valószínűleg már a McLaren is élni fog a csapatverseny fegyverével. Azaz Coulthard, akinek már csak matematikai esélye van a világbajnoki trófea megszerzésére, minden bizonnyal Hakkinen másodpilótája lesz az Egyesült Államok nagydíjától kezdve. Ezt éppen - bár kicsit burkoltabban - maga Coulthard jelentette be: "Nem lepődnék meg, ha Indianapolisban Ron Dennistől a verseny sorrendjét befolyásoló utasításokat kapnék, azaz ha szükséges, el kell engednem Mikát. Úgy érzem, ez így is van rendjén, hiszen a hátrányom tizenkilenc pont, s már nem valószínű hogy beleszólhatok a vb.-címért folyó harcba" - törődött bele sorsába a skót pilóta.

Ezek tehát az előjelek, amelyeket tekinve nem mindennapi futamra számíthatunk vasárnap este, magyar idő szerint nyolc óra táján.

Amerikában a kisebb csapatok versenyzői között is nagy versengés várható, hiszen már nincs sok szabad cockpit a következő szezonra. Az utóbbi hetekben több sofőr is megtalálta helyét a 2001-es sorozatra. Kiderült, hogy Alesi Prosttal marad, a Jaguarnál pedig a CART-ba távozó Herbert helyét a tesztpilóta Luciano Burti veszi át. Nick Heidfeld három évre aláírt a Sauberhez, így Alain Prost az ő pótlására éppen az eddig a svájci istállónál foglalkoztatott Pedro Dinizt - helyesebben annak dollármillióit - próbálja megszerezni csapata számára. A szezon legkellemesebb meglepetését okozó Arrowsnál - De la Rosa és Verstappen többször is pontot szereztek - a spanyol helye már jövőre is biztos, ám nagy a valószínűsége, hogy holland kollégáját is megtartja Tom Walkinshaw csapatfőnök. Egy másik kicsinél, a Minardinál Genének van már érvényes szerződése 2001-re. Végül ejtsünk néhány szót két elbocsátott pilótáról: az ex-benettonos Wurz és a volt BAR-os Zonta a következő idényben valószínűleg a McLarennél tesztpilótaként bizonyíthatják régi főnökeiknek, hogy hiba volt őket elengedni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!