Az új szezon versenyzői

2000.11.11. 14:40
Decemberben lejár a tesztelési tilalom a Forma-1-ben, s a csapatok rögtön megkezdik felkészülésüket a 2001. év futamaira. A tizenegy istálló huszonkét vezetői posztja már elkelt, néhány kérdőjel maradt csupán.
Természetesen a Ferrarinál és a McLarennél nem lesz változás, jövőre is Michael Schumacher és Rubens Barrichello, illetve Mika Hakkinen és David Coulthard kormányozzák majd a Forma-1 valószínűleg leggyorsabb autóit. A "második vonal" leggyorsabb egysége, a Williams azonban változtatott: Jenson Buttont kölcsönadta két szezonra a Benettonnak, így az ő helyén a tavalyi CART bajnok és idei Indy 500 győztes Juan-Pablo Montoya fog versenyezni. A másik hely természetesen továbbra is Ralf Schumacheré marad.

Jacques Villeneuve
Továbbra is a BAR egyes számű pilótája
A Benettonnál Button Alex Wurz posztját veszi át, aki jövőre a McLaren tesztpilótája lesz. Természetesen az angolasz teamnél továbbra is marad Giancarlo Fisichella. Eddie Jordan nem változtat, továbbra is bízik a Frentzen-Trulli kettősben.

A BAR ezzel szemben megvált Riccardo Zontától, helyére Olivier Panis jön a McLarentől. Jacques Villeneuve továbbra is az egyes számú pilóta kiváltságait élvezheti az amerikaiaknál. A Jaguar a minden bizonnyal a CART-ba távozó Johnny Herbert helyére az eddigi harmadik számú pilótáját, Luciano Burtit igazolta le az ír Irvine mögé.

A Sauber két új versenyzővel vág neki az új szezonnak: a Prosttól érkezett Heidfelddel és a 21 éves, abszolút újonc Kimi Raikkönennel. Alain Prost könnyű szívvel engedte el fiatal németjét, Heidfeldet, ugyanis Jean Alesi mögé érkezik Pedro Diniz a Parmalat millióival.

A Minardi - bár elvesztette főszponzorát - megtartja Marc Genét és Gaston Mazzacanét. Minden bizonnyal hasonlóképpen cselekszik majd Tom Walkinshaw, az Arrows főnöke is, ám szerződést még sem Pedro de la Rosával, sem Jos Verstappennel nem írt alá.

Ferrari: Michael Schumacher, Rubens Barrichello
McLaren: Mika Hakkinen, David Coulthard
Williams: Ralf Schumacher, Juan-Pablo Montoya
Benetton: Giancarlo Fisichella, Jenson Button
Jordan: Heinz-Harald Frentzen, Jarno Trulli
BAR: Jacques Villeneuve, Olivier Panis
Jaguar: Eddie Irvine, Luciano Burti
Sauber: Nick Heidfeld, Kimi Raikönnen
Prost: Jean Alesi, Pedro Diniz
Minardi: Marc Gené, Gaston Mazzacane
Arrows: Pedro de la Rosa, Jos Verstappen

Így fest hát a 2001-es versenyzői felállás, s közülük sokakkal már december elején, a tesztek első napján találkozhatunk.

Rövid hírek:
-Sikeres térdműtéten esett át Michael Schumacher. A világbajnok térdéből egy rögzítőcsavart távolítottak el, mely még a tavalyi silverstone-i baleset elkerülhetetlen maradványa volt. Schuminak két héten át nem szabad mozognia, s csak azután kezdheti meg a könnyebb edzéseket.

-Az FIA nyilvánosságra hozta a jövő évi szabálymódosítási tervezetét. 2001-ben az első szárny az eddigi öt helyett tíz centiméterre lesz a talajtól, a hátsó szárny pedig maximum három keresztlemezt tartalmazhat. A bukócsőnek az eddiginél négyszer, a kocsi orrának pedig kétszer nagyobb erőhatást kell kibírnia törés nélkül. A cockpitet is át kell alakítani, méghozzá úgy, hogy a pilótát egy estleges sérülés után az üléssel együtt ki lehessen emelni. Az autók felfüggesztéseit meg kell erősíteni.