A McLaren tiszta lappal indul

2001.02.07. 16:39
Szerdán délelőtt Valenciában állt a sajtó nyilvánossága elé a McLaren istálló. A sajtótájékoztató fő attrakciója az új autó bemutatása volt.
A McLaren MP4-16-os kódnevű autót szerdán délelőtt leplezte le a csapat három pilótája, Mika Hakkinen, David Coulthard és Alex Wurz. Az új szabályoknak köszönhetően a kasztnin több helyen is változtatnia kellett Adrian Neweynek, csapat főkonstruktőrének, aki ezekről a prezentáció során részletesen beszámolt: "Az MP4-16-os egy teljesen új konstrukció, azt hiszem mondhatom, hogy a tervezésénél tiszta lappal indultunk. A legnagyobb és legfeltűnőbb újítás természetesen a kocsi orrának 50mm-rel való megemelése volt, mely az egész chassis kialakítására jelentős hatást gyakorolt. Nagy kihívást jelentett a kocsi hátuljának, illetve hátsó szárnyának a megalkotása, hiszen az új regulák miatt csökkentenünk kellett az azt alkotó spoilerek számát. Idén csupán három felépítőelem engedélyezett a hátsó légterelő felső részén s egy az alsón, ezzel szemben ezidáig - például Monacóban és Magyarországon - hét- nyolc ilyen alkatrészt is használhattunk. Az elemek megfogyatkozása természetesen a leszorító erő drasztikus csökkenését jelenti, mellyel leginkább az a már említett két nagydíjon kell majd megküzdeniük a pilótáknak."

MP4-16
A tavalyi autóból egy nagyon fontos alkatrész került az MP4-16-osba, mégpedig a sebességváltó, a Mercedes motor pedig szintén a 2000-es V10-es evolúciója. A csapatfőnök, Ron Dennis, a jelen lévő újságírók meglepetésére elárulta, hogy az új autót már hétfőn és kedden is teljes titokban tesztelte David Coulthard.

A skót pilóta több mint 500 kilométert tett meg problémamentesen a valenciai pályán, ezért érthetően igen lelkesen nyilatkozott az új gépről: "Két nap alatt 120 nagyon gyors kört mentem az autóval mindenféle gond nélkül! Úgy érzem ez a legjobb bemutatkozása egy új kocsinak, mióta a McLarennél versenyzem. A gép nagyon kezes, s a leszorító erő csökkenésének ellenére is igen könnyen vezethető. Higgyék el, nagyon jó úton járunk céljaink megvalósítása felé."

A wokingi istálló a hét folyamán tovább folytatja a már megkezdett tréningjét, melybe a kétszeres világelső Mika Hakkinen, illetve a harmadik számú pilóta, Alexander Wurz is bekapcsolódik.

Röviden:

Nem sokáig volt munkanélküli Pedro de la Rosa, akit a múlt héten szorított ki az Arrows második üléséből a brazil Enrique Bernoldi. A katalán versenyzőre ugyanis valósággal lecsapott Alain Prost, s két évre szerződtette tesztpilótának.