Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Malajziában nem fogynak a jegyek

2001.03.14. 15:41
A vasárnapi Maláj Nagydíjon biztosan nem lesz telt ház. Sőt, a szervezők már annak is örülnének, ha legalább félig megtelnének a Forma-1 legmodernebb létesítményének lelátói. A futamig már csak néhány nap van hátra, a bilétáknak azonban még majdnem hetven százaléka az árusok zsebében lapul.
A gyér érdeklődés oka valószínűleg a GP új időpontja: tavaly a szezon utolsó állomása volt a sepangi aszfaltcsík, 2001-ben azonban rögtön az idénynyitó melbourne-i viadal után következik. Azaz a kétezres és a mostani rendezvény között alig több mint négy hónap telt el, ráadásul a bajnokság e korai szakaszában még a küzdelem sem annyira kiélezett, mint a zárófutamon.

A rendezők természetesen mással indokolják a kudarcot: szerintük a környező szállodákat terheli a felelősség, ugyanis a versenyhétvégére áraikat a háromszorosára növelték, s ez tántorította el az érdeklődőket.

Hírek röviden:
Bobby Rahal, a Forma-1-es Jaguar csapatfőnöke azt szeretné, ha az esélyegyenlőség felé irányuló lépésként a jövőben limitálnák a szezon előtti tesztelések során használható autók számát.
-Idén is azt tapasztalhattuk, hogy a Ferrari és a West-McLaren-Mercedes három autóval körözött. Külön próbálták a motort, a karosszériát és a gumikat - mondta Rahal a Motoring News című brit hetilapnak. "Ez hatalmas kiadást jelent. Mikor és hol állítjuk meg a költekezést? Az egész csak arról szól, hogy mennyi pénzed van. A távolság sajnos egyre növekszik a gazdag és a kevésbé tehetős istállók között."

Úgy látszik, a Jaguarnál Rahallal elfelejtették közölni, hogy náluk nem CART, hanem Forma-1-es istállót kell vezetnie, ahol a csapatok célja a győzelem, nem pedig segélyalapok létrehozása a szegényebbek számára.

Michael Schumacher és a Ferrari tavalyi világbajnoki sikerét Olaszországban bélyegek formájában is megörökítik. Az 5000 lírát érő darabokon a versenyzőn kívül az autó, az ágaskodó paripa és a kockás zászló látható még.

A szervezőbizottság tartva a szinte csőddel felérő pénzügyi veszteségtől, drasztikus döntésekkel próbálja a hazai rajongókat a pályára csalogatni: a helyi televíziók nem közvetíthetik élőben a nagydíjat. Ezzel valószínűleg csak a szurkolók haragját vívják ki, azonban a szerencsések akár ingyen is bejuthatnak a száguldó cirkusz előadására: a jegyeket ugyanis már különböző nyereményjátékok jutalmaként is próbálják elpasszolni.
Vasárnap meglátjuk, sikerült-e vagy évek óta először, szinte üres tribünök előtt kell körözniük Schumacheréknek.

A pilóták közül Ausztráliából csupán Barrichello repült vissza tesztelni Európába, a többiek egzotikus szigeteken vagy épp az ötödik kontinensen töltik kéthetes pihenőjüket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ő csapataik tréning nélkül töltötték az elmúlt napokat: az istállók legtöbbje - tesztpilótáikkal a volánnál - Silverstone-ban, a McLaren pedig Magny Cours-ban készült föl az év második megmérettetésére.
A wokingiaknál - Hakkinen felfüggesztéstörésének ellenére - egyébként mindenki optimistán várja a vasárnapi viadalt.

- Idei első pontjaim megszerzésére törekszem a Malajziai Nagydíjon. Optimisták vagyunk, szeretnénk, ha a csapat jó eredményekkel a háta mögött hagyhatná el Sepangot - mondta Mika Hakkinen, aki a melbourne-i versenyt követően néhány napig családjával pihent. "A pálya sok előzési lehetőséget kínál a kanyarokban és a gyors egyenesekben is. Egyetlen hátrány a magas páratartalom, de szerintem ez sem jelent majd különösebb gondot."

David Coulthard Ausztráliában "töltődött fel", s úgy gondolja, hogy jó formában várja a hétvégi folytatást: "Nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy még a melbourne-inél is jobb teljesítményt nyújtsunk. A sepangi futam a pilóták és a szurkolók számára is érdekes versenyt hozhat. Sokat edzettem azért, hogy elviseljem majd a malajziai körülményeket."

MP4-16 Ron Dennis szerint az MP4-16 elnevezésű autó már az első futamon bizonyított, így a másodiktól újabb sikereket remél.
- Melbourne után az egész csapat sokat tett azért, hogy még jobban ki tudjuk használni az autóban rejlő lehetőségeket. Magny Cours-ban jól sikerültek a tesztelések, így kiváló formában várjuk a malajziai versenyt - nyilatkozott a csapatfőnök.

Franciaországban az osztrák Alexander Wurz és az angol Gary Paffett segítette az előkészületeket.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.