Konkurenciát kap a Forma-1?

2001.04.06. 01:37
Szerdán a Forma-1 legnagyobb motorgyártói nevében Paolo Cantarella, a FIAT elnöke bejelentette, elképzelhetőnek tartja, hogy 2008-tól egy új gyorsasági együléses szériát indítanak útjára. Közben Schumacher visszavonulásának lehetséges időpontját is elárulta: "2008-ban én már minden bizonnyal nem tartozom a Száguldó Cirkuszhoz" - mondta.
Szerdán, Torinóban Paolo Cantarella meglepő bejelentéssel állt a nyilvánosság elé. A FIAT első embere az öt, pillanatnyilag a Forma-1-ben is részt vevő, legnagyobb autókonstruktőr nevében - Daimler-Chrysler (Mercedes), Ford (Jaguar), BMW, Renault és FIAT (Ferrari) - azt nyilatkozta, hogy 2008-tól elképzelhetőnek tartja egy vadonatúj, együléses, fedetlen kerekekkel rendelkező autók számára kiírt versenyszéria beindítását. A leírás szerint ez a mostani Forma-1 konkurenciája lenne.

Leo Kirch és tervei

Leo Kirch
az F1-es vállalkozás részvényeinek 75 százalékának tulajdonosa
fotó: EPA
A lehetséges elhatározás oka - tömören összefoglalva - egy ember: Leo Kirch. A német médiamágnás birtokolja ugyanis az F1-es vállalkozás (SLEC) részvényeinek 75 százalékát, azaz abszolút többségét. S a fejébe vette, hogy néhány éven belül a futamokat már csak fizetős televíziócsatornák sugározhatják.

Az öt "multi" azonban ezt elképzelhetetlennek tartja, mondván, a Forma-1 sokkal kevesebb nézőhöz jutna el, így csökkennének a reklámbevételek, s nem utolsó sorban az F1 népszerűsége is. Emiatt határoztak úgy, hogy ha kell, létrehozzák az ellenbajnokságot, melyben minden jogot ők birtokolnának, s továbbra is ingyen közvetítenék a GP-ket. Az új sorozat azonban minden bizonnyal a most létező végét jelentené, azaz tönkretenné Leo Kirch vállalkozását.

Valószínűleg épp emiatt, csütörtökön Kirch máris kompromisszumos ajánlattal fordult a konstruktőrökhöz. Azaz átadja nekik a részvények negyed részét - ő megtartja a felét, az utolsó 25 százalék pedig továbbra is Bernie Ecclestone-é marad -, valamint a vitatott döntésekben vétójogot biztosít az öt vállalat számára.

Ha a feltételeket elfogadják a gyárak, már minden bizonnyal el is felejthetjük az ellenszériát - pontosabban az új névre keresztelt Forma-1-et - de ha nem, akkor a huzavona tovább folytatódik, s lehet, hogy 2008-ban már "Forma-1000", a "Forma-Nr.1" vagy más fantázianévre keresztelt bajnokság futamait nézhetjük ingyen a tévében. Igaz, a szurkolók számára ez utóbbi "ingyen" szócska nem épp elhanyagolandó körülmény.

Michael Schumacher 2007-ben vonul vissza?

Az ügyben egyébként elmondta véleményét Michael Schumacher is, melyből a legérdekesebb információ az, hogy egyúttal visszavonulásának lehetséges időpontját is elárulta.

Michael Schumacher
a világbajnok 2007-ben kiszáll
a Forma-1-ből?
fotó: EPA
"2008-ban én már minden bizonnyal nem tartozom a Száguldó Cirkuszhoz, de fontosnak tartom, hogy az érdeklődők költségek nélkül követhessék a versenyeket. A Forma-1 népszerűsége szempontjából ez hihetetlenül fontos" - jelentette ki Schumacher. A háromszoros világbajnok ezt követően már lehetséges utódjáról is beszélt, aki sok újságíró szerint Juan Pablo Montoya lehet. "Montoya remek versenyző, azonban egy előzésből még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Mindenesetre már idén nagyon oda kell rá figyelnünk" - fejezte be Schumi.

Barrichello visszakozik

Most pedig folytassuk egy másik Williamses pilóta nyilatkozatával! Halljuk, hogyan vélekedik Ralf Schumacher a lassan csituló vasárnapi, Barrichellóval történt ütközéséről!

"Igaza van Laudának, Rubenset tényleg el kellene tiltani, mert szerintem a néhány tízezer dolláros büntetések semmit sem érnek. A brazil pilóta sorozatos hibáit az okozza, hogy képtelen beismerni, még önmaga előtt is, hogy a bátyám gyorsabb nála. Rubinho sosem lesz képes őt utolérni" - fejtette ki Ralf.

Barrichello válaszában visszavonulót fújt az utóbbi hetek támadó stratégiáját követően. "Még rengeteg futam van hátra a bajnokságból, nem tenne jót egyikünknek sem, ha most egymásnak esnénk. Fej-fej mellett versenyzünk hétről hétre, meg kell próbálnunk alkalmazkodni egymáshoz" - zárta le a vitát Rubinho.