Barcelonában háromesélyes csata várható

2001.04.26. 21:43
A vasárnapi Spanyol Nagydíj előtt mindhárom esélyes istálló - Ferrari, McLaren, Williams - pilótái derülátóan nyilatkoztak a futammal kapcsolatban.

Schumacherek egymás ellen

Schumacher testvérek
Michael gratulál az öccsének
fotó: EPA
"Úgy tűnik, hogy idén sokszor kell majd az öcsémmel csatáznom. Nagyszerű érzés Ralf ellen küzdeni, hiszen tudjuk egymásról, hogy nem követünk el buta hibákat. A győzelemért folyó harcban azonban őt is a többiekhez hasonlóan kezelem" - mondta Michael Schumacher (Ferrari) a 2001-es Forma-1-es világbajnokság ötödik, barcelonai futama előtt.

A német sztár osztja azt a véleményt, hogy idén óriási harc lesz a végső sikerekért.

"A BMW-Williams nagyon erősnek mutatkozott a legutóbbi versenyeken. Kemény szezonunk lesz, s ez szüleink számára is rendkívül érdekes" - nyilatkozott a háromszoros világbajnok, majd a hétvégén életbe lépő technikai szabályról beszélt.

"A kipörgésgátló miatt a korábbinál jóval kiegyensúlyozottabb rajtokra számíthatunk. Alaposan csökken majd a startnál az előzés lehetősége."

A vb-pontversenyt 26 ponttal - a skót David Coultharddal (West-McLaren-Mercedes) holtversenyben - vezető Michael Schumacher 1995-ben Benettonnal, majd egy évvel később már Ferrarival diadalmaskodott a Spanyol Nagydíjon. Tavaly csak ötödik volt.

Coulthard nem fél a Ferraritól

David Coulthard Schumihoz hasonlóan, optimistán várja a barcelonai futamot, kijelentette, hogy egyáltalán nem tart a szezon elején a többieknél jóval erősebbnek tűnő Ferraritól.

David Coulthard
"Michael Schumacher és Ross Brawn már sokszor remekelt, de még ők sem legyőzhetetlenek" - mondta a Forma-1-es világbajnokságot a német pilótával azonos pontszámmal vezető David Coulthard.

West-McLaren-Mercedes skót sztárja természetesen nem írja le az olasz istálló versenyzőit, s technikai igazgatóját, de nem is emeli őket a fellegekbe.

"Minden tiszteletet megérdemelnek a jó eredményekért, de a legutóbbi két futamon csak átlagos teljesítményt nyújtottak. Az idei első két nagydíj után úgy tűnt, hogy a Ferrari verhetetlen lesz. Most már más a kép. Jelenleg egyik csapat sem uralkodhat egy teljes szezonon át. Egyébként remélem, hogy a hétvégén tovább gyarapítom pontjaimat, s megerősítem a pozíciómat a pontverseny élén. Nagyon jól ismerjük a helyszínt, sokat tesztelünk itt. Technikás a pálya, a kanyarok és az egyenesek jól váltják egymást" - fejezte be Coulthard.

A skót pilóta egyedüliként az egész mezőnyben, mind a négy idei nagydíjon dobogós volt.

Hakkinen a "pókerért" hajt

A McLarennek szinte kötelező a jó eredmény elérése Barcelonában, hiszen a legutóbbi három Spanyol Nagydíjon mindig Mika Hakkinen győzött márkatársa, David Coulthard előtt. Természetes hát, hogy a West-McLaren-Mercedes vezetői és pilótái nagy önbizalommal várják a vasárnapi futamot. A wokingi istálló ismét duplázni akar, ezzel a skót sztár a vb-pontverseny első helyére kerülne.

Mika Hakkinen teljesítménye eddig elmaradt a várakozásoktól, ezért az összetettben 22 ponttal le van maradva csapattársa, Coulthard mögött. A finn azonban nem látja tragikusnak a helyzetet.

Mika Hakkinen
"Még mindig nyílt a világbajnokság. Senki sem húzott el tőlem, s még nagyon sok pontot szerezhetek - hangoztatta a kétszeres világbajnok. - Az utóbbi években rendkívül sikeres voltam Barcelonában, s remélem, hogy sorozatban negyedszer is nyerek."

Hakkinennek további bizakodásra adhat okot, hogy Norbert Haug, a Mercedes technikai igazgatója kijelentette: a McLarennél nincs egyes és kettes számú pilóta, mindkét sofőr tökéletesen felkészített autóval állhat rajthoz.

Ron Dennis csapatfőnök szerint vasárnap óriási harc várható, hiszen a világbajnoki címekért folytatott küzdelmet mostantól még érdekesebbé teheti a technikai újdonság, a kipörgésgátló használatának engedélyezése.

Világbajnok motorosok a boxban

Az ezüst istállónál egyébként Barcelonában Loris Capirossi és Sito Pons személyében a motorsport két kiemelkedő személyisége vendégeskedik.

A West-Honda-Pons kétszeres 250 köbcentis világbajnok csapatfőnöke, valamint háromszoros világelső - kétszer 125, egyszer 250 - olasz klasszisa is nagy várakozással tekint a GP elé. Az alakulat másik versenyzője, a brazil Alex Barros családi okok miatt nem lehet ott Barcelonában.

"Olaszként a Ferrarinak kellene szurkolnom, de én Mika Hakkinen nagy rajongói közé tartozom. Rendkívül különleges egyéniségnek tartom, de nem a közös főszponzor miatt" - mondta Capirossi, aki jókedvűen utazhat a katalán városba. Vasárnap ugyanis 2. helyen végzett az 500 kcm-esek Dél-afrikai Nagydíján, s két futam után ugyanezt a pozíciót foglalja el a pontversenyben.

Montoya a kockás zászlót szeretné látni

A Ferrari és a McLarenek újdonsült ellenfele, a Williams szintén jó hangulatban érkezett Katalóniába.

Juan-Pablo Montoya
"Tavaly negyedik, tavalyelőtt ötödik voltam Barcelonában, ez is jelzi, hogy a pálya kedvez nekem. A gyors és a lassú kanyarok váltakozása miatt érdekes és megerőltető futamot várok" - mondta Ralf Schumacher, a Forma-1-es BMW-Williams pilótája.

A világbajnokság idei 4., San Marinó-i futamát kilenc nappal ezelőtt megnyerő német autóversenyző a téli, barcelonai tesztek ingadozó eredményei miatt kicsit bizonytalan előjelekkel várja a vasárnapi Spanyol Nagydíjat.

"A kiváló teszteket bizakodásra sokkal kevesebb okot adó kísérletek követték. Így nem igazán tudom, hogy mire lehetünk képesek Barcelonában. Még bőven akad javítanivaló a hétvégétől használható kipörgésgátlón is" - nyilatkozott Ralf Schumacher, aki 12 ponttal áll a vb-rangsor 4. helyén.

A német pilóta márkatársa, a kolumbiai Juan-Pablo Montoya négyfutamos Forma-1-es pályafutása során még egyszer sem látta a kockás zászlót - azaz mindig kiesett -, de a Brazil Nagydíjon már bizonyított. Harmincnégy körön át vezetett, s csak egy buta baleset, a holland Verstappen hibája miatt adós a tehetségéhez méltó eredménnyel.

"Szép emlékek fűznek Barcelonához, hiszen 1998-ban még Forma-3000-es pilótaként futamot nyertem ott. Majd meglátjuk, hogy most mit hoz a futam, amelytől nagyon kemény küzdelmet várok. Végre célba akarok érni, pontokat szeretnék szerezni" - fogalmazta meg "programját" a dél-amerikai autóversenyző.