Schumacher 2004-ig marad a Ferrarinál

2001.05.22. 20:37
A Ferrari meghosszabbította mind Michael Schumachernek, mind Rubens Barrichellónak a szerződését, így zavartalanul koncentrálhat a hétvégi Monacói Nagydíjra.
"A Ferrari bejelenti, hogy Michael Schumacher és Rubens Barrichello, a csapat két pilótája egyaránt meghosszabbította szerződését az istállóval. Előbbi 2004-ig, míg utóbbi 2002-ig írt alá ismét a Ferrarihoz" - így szólt az a kommüniké, melyet kedd délután adott ki az olasz Forma-1-es istálló.

Schumacher két ajánlatot is visszautasított

A bejelentés igazából nem jelent meglepetést, hiszen Jean Todt csapatfőnök, illetve Ross Brawn és Rory Byrne, a Schumacher-sikerek három legfontosabb közreműködője már az év elején 2004-ig tolta ki igazolásának a határidejét. Várható volt tehát, hogy előbb-utóbb a háromszoros világbajnok is csatlakozik hozzájuk. Mindössze azért lehetett kérdéses Michael Schumacher maradása, mert jó néhány rivális alakulat is - Toyota, Jaguar - szívesen látta volna őt a csapatában, sőt a Toyota állítólag konkrét ajánlatot is tett a kerpeni pilótának.

"Már ezerszer elmondtam, hogy remekül érzem magam a Ferrarinál, ez az istálló a második családom"
fotó: Colombo ügynökség
"Már ezerszer elmondtam, hogy remekül érzem magam a Ferrarinál, ez az istálló a második családom" - nyilatkozta a bejelentést követően Michael Schumacher - "Örülök, hogy nem csak 2002-ig, hanem két évvel tovább, 2004-ig maradhatok Itáliában, s remélem, még sok közös sikerben lesz részem az olaszokkal. Most már hosszú időre biztosított a helyem a csapatnál, s el kell mondanom, hogy a szerződés hosszabbítási tárgyalások ugyan abban a pozitív légkörben zajlottak, mely a pályán mutatott teljesítményünket is jellemzi: szinte azonnal megegyeztünk."

Amint már említettük, Rubens Barrichello kontraktusát is megerősítette a Ferrari, ám a brazil csupán egyéves bővítést kapott. Azonban talán még ez is meglepetésnek számít, hiszen az utóbbi időben többször felmerült a lehetősége annak, hogy a szezon végén Rubinho távozik a Ferraritól. Az istállóhoz közeli források Button vagy Raikkönen érkezéséről beszéltek. De mivel Michael Schumacher többször is elmondta, mennyire elégedett Rubinho munkájával, a csapat minden bizonnyal jobbnak látta megtarani a dél-amerikai pilótát, semmint egy heves ifjoncot ültetni az abszolút első számú háromszoros világelső mellé.

Schumacher ötödször is győzni akar Monacóban

A szerződések rendezése a hétvégi Monacói Nagydíj előtt valószínűleg még nyugodtabbá teszi a légkört a Ferrarinál, bár Schumachernek semmiképp sincs oka idegeskedni, hiszen már négyszer - ebből kétszer az olaszokkal - győzött a hercegségben.

A vörösök favoritja ennek megfelelően ismét derülátó. "A kocsi remek, bárkivel felveszi a versenyt, így biztos vagyok benne, hogy Monacóban a pole-ért és a győzelemért harcolhatunk" - kezdte a tavalyi világbajnok, aki bízik az autója elektronikai rendszerében, s nem fél attól, hogy - Hakkinenhez és a jordanekhez hasonlóan - esetleg a rajtrácson ragad.

"Nem hiszem, hogy kockáztatnánk azzal, ha használjuk a kipörgésgátlót és a rajtolást segítő berendezést, hiszen nálunk eddig egyikkel sem volt probléma. S biztos vagyok abban is, hogy az Osztrák GP-n történtek után, ahol ugye négy autó is beragadt, a pilóták már felkészülnek erre a lehetőségre is: a szokásosnál figyelmesebben indulnak, s nem lepődnek meg, ha netalán álló autót látnak maguk előtt" - szólt Schumacher.

Montoya Schumachert nem hasonlítaná Sennához

A rivális csapatoknál nem is annyira az eddig nem túl megbízható elektronikus rendszer, hanem inkább maga a háromszoros világbajnok a téma.

A Williams részéről Juan Pablo Montoya - akivel már Brazíliában és Ausztriában is meg gyűlt a baja Schumachernek - nyilatkozott a ferrarisról. A kolumbiai szerint Michael Schumachert nem lehet Ayrton Sennához hasonlítani.

"Lehet, hogy a legtöbb mostani fiatal pilóta úgy bámulja Michaelt, mint ahogy én csodáltam Ayrtont. Tiszteltem a brazilt, hiszen mindig is őt tekintettem kedvencemnek, de Michaellel már más a helyzet. Most ő a legjobb, de senki sem mondhatja, hogy legyőzhetetlen - hangsúlyozta Montoya. - Mindenki hibázhat, s előbb vagy utóbb összeroppan a nagy nyomás alatt. Tudom, hogy mi vár rám a Forma-1-ben, ezért mindenkinél erősebbnek kell lennem."

Berger Dennist kritizálja

Gerhard Berger sportigazgató, szintén a Williamstől, Ron Dennist, a McLaren csapatfőnökét kritizálta amiatt, hogy az angolok - bár 34 ponttal többet gyűjtött, mint csapattársa - még mindig nem tekintik első számú piótának David Coulthardot.

"Minden a végső sikerről szól. Hakkinennek nem jött össze az idei szezon, ezért most már Coulthardot kellene támogatnia. Barrichellónak sincs reális esélye, ezért logikus lépés volt, hogy Spielbergben átengedte a második helyet Schumachernek - mondta Berger, majd hozzátette: - A McLarennek ugyanezt kell tennie, vagyis minél hamarabb meg kell határoznia a pilóták besorolását. Szerintem ez Mikának sem jelentene gondot, hiszen már nem kell bizonyítania. Rubens Barrichellóvál már más a helyzet, neki még törekednie kell a jó eredményekre."

Meghalt Gabriele Rumi

Gabriele Rumi
Végül még sajnos be kell számolnunk egy szomorú hírről. Hétfőn éjszaka ugyanis elhunyt Gabriele Rumi, a Minardi volt tulajdonosa. Az olasz iparmágnásnál nemrégiben tumort diagnosztizáltak, azonban arra senki nem számított, hogy a betegség íly hamar el fogja vinni.

Gabriele Rumi a '80-as évek elejétől mint szponzor, majd a későbbiekben mint csapattuladonos dolgozott a Forma-1-ben, s egészen tavalyig a Minardi többségi részvényese volt.

Az olasz szakember, aki mindig szívügyének tekintette a Száguldó Cirkuszt, 61 évet élt.