Előd
5 °C
11 °C

Négyszázmilliós állami támogatás a Magyar Nagydíjnak

2001.05.23. 16:59
A magyar kormány felelősnek érzi magát a Magyar Nagydíj sikeréért, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 400 millió forintos támogatást nyújt a viadal szervezőinek - derült ki a tizenhatodik Forma-1-es Magyar Nagydíjjal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón szerdán. A szervezők a tavalyi 2,7 milliárd forintos bevétel után idén 3,2-3,4 milliárd forintos bevételre számítanak a jegyeladásából. Idén nem lesz türelmi zóna, és a rendőrség minden eddiginél nagyobb mértékben segíti a szervezőket, s biztosítja a pálya zavartalan és gyors megközelítését, illetve elhagyását.
A 2001. évi, tizenhatodik Forma-1-es Magyar Nagydíjjal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót szerdán a Hungaroring Rt. vezetősége, melyen jelen volt Palik László, az Rt. elnök-vezérigazgatója és Deutsch Tamás ifjúsági- és sportminiszter is.

A kormány szívügyének érzi a Forma-1-et

Az összejövetel "első körében" a sportminiszter a kormány és a Magyar Nagydíj közötti kapcsolatokról beszélt. Deutsch elmondta, hogy a Hungaroring Rt. részvényeinek 80 százaléka állami tulajdonban van, így a kormány különösen felelősnek érzi magát a XXI. század első Magyar Nagydíjának sikeréért. Ezért csakúgy, mint az elmúlt években idén is 400 millió forintos támogatást nyújt a viadal szervezőinek, s arra törekszik, hogy hazánkban a mostani, 2006-ig érvényes szerződés lejárta után is rendezzenek Forma-1-es futamot.

A kontraktus 2010-ig vagy 2011-ig való kibővítése ügyében Deutsch Tamás már tárgyalt is Bernie Ecclestone-nal, a Forma-1-et üzemeltető vállalkozás elnökével, s a megbeszélések az augusztus 17-19. között sorra kerülő Magyar Nagydíjon folytatódnak.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei futam a szokásosnál is jobban hazánkra irányítja a világ figyelmét, hiszen a mogyoródi verseny előtt háromhetes szünetet tart a Száguldó Cirkusz, így még nagyobb várakozás előzi meg a viadalt.

Új központi "torony" épül

A pályán - mint mindig - idén is el kell végezni néhány felújítást, illetve új beruházásokat is létre kell hozni. Ezekkel kapcsolatban Gaál Attila, a Hungaroring Sport Rt. vezérigazgató-helyettese nyilatkozott.

"Idén újabb bukótér aszfaltozására, további rázókövek lerakására, kavicságyas bukóterek kialakítására és további gumifalak kiépítésére van szükség. Mindezek mellett bővíteni kell a boxutcában lévő, védelmi célokat szolgáló üvegfalat, illetőleg a pályára kivezető technikai kapu áthelyezése is a feladatok között szerepel. Sőt, a Marlboro-hidat is arrébb kellet tenni 60 méterrel az első kanyar irányába" - mondta Gaál.

A legnagyobb beruházásról azonban csak ezek után számolt be a vezérigazgató- helyettes: egy teljesen új, háromszintes központi épületet húznak föl a már meglévő mellé, melyben helyet kap egy új, 600 férőhelyes sajtóközpont is. Emellett kibővítik a boxutcát is - két garázzsal -, s a parkoló területe is növekedni fog. A pályán belüli részen megépítenek egy 1700 méter hosszú motocross és off-road pályát, valamint már megteremtették a helyet egy világbajnoki futam rendezésére is alkalmas gokartpálya számára is.

A bevétel növelése céljából a tribünökre szintén bővítés vár: a Hungaroring mintegy 6000 új, a korábbinál kényelmesebb ülőhellyel gazdagodik.

Rekordnézőszám várható

Valószínűleg szükség is lesz a helyekre, hiszen idén minden bizonnyal megdől a tavalyi 200 ezer fölötti nézőszám - mondta Gerstl Péter, a jegyeladásokért felelős Ostermann Forma-1 Kft. vezérigazgatója.

Eddig a belépők 63 százaléka gazdára talált elővételben, ami igen bizató, s jó hír még, hogy a Forma-1 klub tagjai ismét kedvezményekben részesülhetnek. Egy háromnapos, ülőhelyre szóló bérlethez 50 ezer helyett 26 ezerért, míg egy állóhelyre szólóhoz 29 helyett mindössze 10 ezer forintért juthatnak hozzá a magyar személyi igazolvánnyal rendelkező rajongók.

A szervezők a tavalyi 2,7 milliárd forintos bevétel után idén 3,2-3,4 milliárd forintos árbevételre számítanak a biléták eladásából, ami szintén rekorddöntés lenne.

A futam zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a rendőrség minden eddiginél nagyobb mértékben segíti a szervezőket, s biztosítja a pálya zavartalan és gyors megközelítését, illetve elhagyását. A verseny leintése után két, két és fél órával már minden néző Mogyoród területén kívül lesz.

Nem lesz türelmi zóna

Végül még egy kényes kérdésről kell szót ejtenünk: a tavaly kisebb vihart kavart türelmi zónát idén nem alakítják ki a nagydíj ideje alatt, a szurkolóknak meg kell elégedniük a verseny okozta örömökkel, amelyek a Hungarorig Rt. vezetői szerint még a legkényesebb ízlésű drukkereknek is teljes kielégülést nyújtanak majd.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!