Kettős Ferrari-győzelem Monacóban

2001.05.27. 16:58
Michael Schumacher nyerte az F-1-es Monacói Nagydíjat csapattársa, Barrichello és Irvine előtt. Coulthard ötödik lett, Hakkinen ismét kiesett.
Idén a Monacói Nagydíj legnagyobb esélyese már a rajt előtt elbúcsúzott győzelmi reményeitől, hiszen David Coulthard, az első kockából induló pilóta, autója a bemelegítő kör előtt a rajtrácson ragadt. A skót igy csak a 22, azaz az utolsó helyről indulhatott a többiek után.

Coulthard negyven kön keresztül volt Bernoldi mögött

Az élen Michael Schumacher kapta el legjobban a rajtot, s vezetett Hakkinen, Barrichello, Ralf Schumacher, Montoya és Irvine előtt.

Michael Schumacher
"Nagyon szeretem a monacói pályát"
A start egyébként szerencsére baleset nélkül zajlott le, ám a Loews kanyar után Heidfeld a falnak csapta autóját, s kiszállt a versenyből. Ugyan így tett Montoya is, csak ő két fordulóval később, az Uszoda környékén.

Michael Schumacherrel igazán csak Hakkinen tudta tartani a lépést, ám a 14. körben ismét utolérte a balszerencse a finnt, aki múszaki hiba miatt kényszerült kiállni.

A mezőnyt tehát a két Ferrari vezette, majd Ralf Schumacher, Irvine, Trulli és Villeneuve következett, a nyomában Fisichellával.

Coulthard a tizenkettedik pozícióért csatázott Bernoldival, s bár másodpercekkel gyorsabb volt a brazilnál, mégsem sikerült megelőznie őt. Ennek az lett az eredménye, hogy az első öt helyezett lekörözte a skótot, s meg kell jegyeznünk, hogy Coulthard minannyiukat példamutatóan, az ívről lehúzódva engedte el.

Tizenketten adták fel a viadalt

A kiesések versenyének Trulli volt a következő áldozata, a jordanesnek a Rascasse-ban gyúlladt ki a motorja. Egy másik olasz, az ekkor már hatodikként száguldó Fisichellának nem volt szüksége külső tényezőre, ő a Ste. Devote kanyarban csúszott a falnak, ráadásul kétszer, melyből a második eset bizonyult végzetesnek, így az addig remeklő benettonos is búcsúzott.

Coulthard szenvedésének maga Bernoldi vetett véget azzal, hogy 46 kör után tankolni ment, s ettől a pillanattól kezdve a mcLarenes szabadon száguldhatott. A felkapszkodást megkönnyítette, hogy Frentzen és Ralf Schumacher is feladta a versenyt, s az, hogy a többiek mind Coulthard előtt - az 52. és a 60. kör között - hajtottak a boxba, mely egyetlen megállásukat jelentette.

Michael Schumacher, Barrichello, Irvine, Villeneuve, Alesi és Button azaz a vezető hatos mindegyik tagja gond nélkül cserélt kereket, de az angolt és a kétszer tankoló franciát Coulthardnak sikerült a kiállás során lehagynia, így a huszonkettedik helyről az ötödikre kapaszkodott föl.

Michael Schumacher ötödször győzött Monacóban

A befutóig a sorrend már nem változott, így Michael Schumacher, mondhatni könnyedén, végig vezetve szerezte meg élete 48. futamgyőzelmét. Sikerével a német tizenkét pontos előnyre tett szert a világbajnoki küzdelemben a ma két egységet begyűjtő Coultharddal szemben.

Irvine a Jaguar első dobogós helyét jegyezte, s Alesi nevét is meg kell említenünk, hiszen a Prost nem mindennap végez az élmezőnyben.

Mindemellett elhallgathatatlan tény, hogy a 78 kör során egyetlen igazi előzést sem láthatott a közönség - csupán lekörözéseket - így valószínűleg minden idők egyik legkevésbé szórakoztató Monacói GP-ját láthattuk.

Az "unalmas" jelzőt ugyanis a hercegség sosem kaphatja meg.

A dobogósok nyilatkozatai:
Michael Schumacher: "Monacóban az első számú feladat, hogy végig menj a versenyen, ha erre képes vagy, máris sokkal közelebb kerülsz a győzelemhez. Ha még egy kis szerencséd is van, akkor pedig már megnyerheted a versenyt. Én nagyon szeretem a monacói pályát, mindig könnyen rátalálok a legjobb beállításra, szerintem ez is hozzájárulhatott a sikeremhez."

Rubens Barrichello: "Habár kívülről simának tűnt a második helyem, nem volt az, mert a kocsi folyamatosan vibrált, azaz koránt sem volt tökéletes. Természetesen örülök a második helynek."

Eddie Irvine: "Két Ferrari és egy Jaguar a Monacói GP első három helyén: szerintem ez remek eredmény. Különösen fontos volt a siker a csapatom számára, s remélem a továbbiakban is így működnek majd a dolgok."

Jegyzőkönyv

A Monacói Nagydíj hivatalos végeredménye:
1. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:47:22.561 ó (átlag: 146.882 km/ó)
2. Barrichello (brazil, Ferrari) 1:47.22.992
3. Irvine (ír, Jaguar) 1:47.53.259
4. Villeneuve (kanadai, BAR-Honda) 1:47.55.015
5. Coulthard (skót, West-McLaren-Mercedes) 1 kör h
6. Alesi (francia, Prost) 1 kör h
7. Button (angol, Benetton) 1 kör h
8. Verstappen (holland, Arrows) 1 kör h
9. Bernoldi (brazil, Arrows) 2 kör h
10. Raikkönen (finn, Sauber-Petronas) 5 kör h