A Schumacherek testvéri szeretetének is van határa

2001.06.25. 13:34
Vasárnap ismét Michael Schumacher sikerével ért véget a Forma-1 Európa Nagydíja. A német pilóta egy héttel a francia nagydíj előtt elmondta, hogy öccse csapatát a Williams-BMW-t már veszélyesebbnek tartja a Ferrarira, mint a McLarent. Az Mc-nél azonban még nem mondtak le arról, hogy utolérjék a negyedik világbajnoki címe felé száguldó Schumachert.
A vasárnapi Forma-1-es Európa Nagydíjon Michael Schumacher megismételte tavalyi győzelmét, amivel megnyerte pályafutásának 49. futamát, s így csak két győzelemmel marad el az örökranglistát vezető Alain Prosttól. A német előnye Coultharddal szemben 24 pontra nőtt, és - mivel a McLaren most még a Williamsszel sem igazán veheti föl a harcot - egyre valószínűbb, hogy Michael Schumacher sima úton halad negyedik világbajnoki címe felé. A tabellán is "helyreállt a rend": az első hat helyet a papírformának megfelelően a Ferrari, a McLaren és a Williams versenyzői foglalják el.

Michael: Öcsém csapata még az elsőség sorsába is beleszólhat

A győztes német a verseny után elmondta, hogy szerinte már nem a West-McLaren-Mercedes, hanem a BMW-Williams a Ferrari legnagyobb riválisa. Schumacher szerint "David Coulthard említette, hogy nincs minden rendben az autójukkal, és nem tudják, mikorra sikerül ideális állapotba hozniuk. Amíg erre sor kerül, addig egyértelműen a BMW-re kell a legjobban figyelnünk. Öcsém csapata akár még az elsőség sorsába is beleszólhat" - tette hozzá.

Coulthard: Nem fogunk ülni és szomorkodni, keményen dolgozunk Magny Cours előtt

A McLaren-csapat - amely 41 ponttal van elmaradva a vezető Ferrari mögött - egyetlen öröme, hogy mindkét versenyzője pontszerző helyen tudott végezni a hétvégén Németországban. David Coulthard az ötödik helyről rajtolt, és jól vezetve a harmadik helyet szerezte meg.

A skót pilóta, aki már 24 ponttal van lemaradva Michael Schumachertől, a verseny után elmondta: "A hétvégi problémák után nem számíthattunk jobb eredményre, így örülni kell a harmadik helynek. A rajtom jól sikerült, sikerült Barrichello mellett elmennem. A hátsó kerekek nagyon hamar elhasználódtak, és csak a boxkiállás előtt lett könnyebb az üzemanyagáramlás, így képes voltam egy kicsit gyorsabban vezetni".

Az összetettben második helyen álló Coulthard elmondta: Nem fognak csak ülni és szomorkodni: "Keményen dolgozunk Magny Cours előtt. A mai eredmény még nem jelenti azt, hogy a világbajnokság lefutott ügy, sok verseny van még hátra, ezért nem is szomorkodom."

Csapattársa, a finn Mika Hakkinen hatodik lett: "Nagyon csalódott vagyok a mai eredménnyel. Egy jó rajt után meg tudtam előzni Barrichellót, így az első kanyarban az ötödik voltam. A 15. körben valami történt a jobb első kerékkel, és erős rázkódást éreztem egészen a boxkiállásig. Amikor megkaptam az új gumikat, újra jól tudtam gyorsulni, de ekkor már túl késő volt" - mondta a kétszeres világbajnok.

Nemzetközi sajtóvisszhang
Németország:

Bild:
"A brutális rajt után testvérháborúra került sor. Michael Schumacher győzelmét követően versenyzőtársai gratulációjára várt, de testvére, Ralf nem nyújtott kezet neki."
Frankfurter Allgemeine Zeitung:
"A Schumacherek testvéri szeretetének is van határa. A fivérek - ezúttal először - nem ölelték meg egymást az Európa Nagydíj után, ahol Michael idei ötödik futamgyőzelmét aratta."

Anglia:

The Times:
"Schumacher nem adott bonust a testvérének."
The Independent:
"Schumacher minden kihívóját elintézi."

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport:
"Ferrari über alles. Egy apró büntetés döntötte el a családi párharcot. Schumi az egész versenyt ellenőrzés alatt tartotta, és jó úton halad az újabb világbajnoki cím felé."
La Repubblica:
"A családi ünnep elmaradt. A versengésből veszekedés lett."

Franciaország:

Liberation:
"Michael nyerte a Schumacherek párharcát. Németországban mindig betartják a szabályokat. Még akkor is, ha ez teljesen értelmetlen."

Ugyanakkor a Jordan-csapat egy újabb kettős kiesést "szedett össze" a Nürburgringen, ezzel a sárgáknak még kevesebb esélyük van egy jobb végső helyezés elérésére. Jarno Trulli a kezdés után nem állt rosszul, a hetedik helyről indult, de a váltója meghibásodott, amikor az olajnyomás lecsökkent.

"A rajt jól sikerült, és az elején minden a legnagyobb rendben volt. Kezdtem nagyon közel kerülni Hakkinenhez, kellemesen lépést tudtam tartani az előttem állókkal, és ki tudtam védeni a hátulról jövő támadásokat is. A 44. körben azonban elromlott a váltó a lecsökkent olajnyomás következményeként. Erről egyébként már a 35. körben tudtak a csapat mérnökei, de semmit sem tudtak tenni ellene. Nagyon sajnálom, mert nagyon erős futam volt, és jó esélyeim voltak a pontszerzésre" - értékelt Trulli.

A csapattárs Heinz-Herald Frentzen a nyolcadik helyről kezdte a futamot, de a gyenge rajt után a délután nagy részét a 10. helyen töltötte. Volt esélye arra, hogy a pontszerző helyek felé haladjon, de a végén kicsúszott. "Nem jól kezdtem a versenyt. Tudtam egy néhány jó kört futni, de utána problémám támadt a hátsó kerékkel, és nem tudtam hasonlóan jó időket produkálni. Ahogy a hajtűkanyarnál váltottam a 49. körben, túlpörögtek a kerekek, és kicsúsztam" - zárta a véleményét a hazai pályán versenyző német pilóta.

A világbajnokság 9. futama után Michael Schumacher (Ferrari) 68 ponttal vezeti a pilóták versenyét, megelőzve a 44 pontos skót Coulthardot (West-McLaren-Mercedes), valamint márkatársát, a brazil Rubens Barrichellót (26). A negyedik és ötödik helyen a BMW-Williams két versenyzője áll: Ralf Schumachernek 25, a kolumbiai Juan Pablo Montoyának 12 pontja van.

A konstruktőrök között a Ferrari 94 ponttal áll az élen, a West-McLaren-Mercedes (53) és a BMW-Williams (37) előtt.