Coulthard a szabadedzés legjobbja

2001.06.29. 15:45
A tavalyi Francia Nagydíjon bámulatos versenyt vívott egymással a skót David Coulthard és a német Michael Schumacher. A skót nyert végül, és mivel pillanatnyilag is ők ketten állnak a világbajnoki rangsor első két helyén, Coulthard alighanem szeretné megismételni ezt a győzelmet. Annál is inkább, mert ha megint több pontot szerezne a címvédő, akkor a McLaren pilótája lassacskán búcsút mondhat világbajnoki álmainak.
Tavaly - a repülőgép-balesete után - Magny Cours-ban fantasztikusan versenyző Coulthard azt nyilatkozta, hogy ez az egyik kedvenc pályája. Nos, ezt a megállapítást az idei szabadedzésen bizonyította is, hiszen az első helyen végzett. Jól versenyzett, érezni lehetett rajta, hogy nagyon elszánt, és gyaníthatóan mindent megtesz a hétvégén is az első hely érdekében.

Ralf Schumacher csupán az ötödik lett

Coulthard idejét csupán az utolsó percekben tudták veszélyeztetni, akkor a Jaguart hajtó ír Eddie Irvine közelítette meg, de az üdvösséghez ez is kevés volt. Irvine második helye azonban azt bizonyítja, hogy a Michelin is felkészült a hazai pályára. Olyannyira, hogy versenyzőiknek komoly esélyük van akár a végső diadalra is.

Bár a BMW-t kormányzó Ralf Schumacher, aki győzelméről meglehetősen magabiztosan nyilatkozott a verseny előtt, csupán az ötödik lett, hét tizeddel maradt el Coulthardtól. Csapattársa a kolumbiai Montoya pedig a hatodik helyre futott be.

Schumacher csak a hetedik időt futotta

Michael Schumacher
Némileg meglepetés, hogy a címvédő - és a pontversenyben tetemes, 24 pontos előnnyel vezető - Michael Schumacher csak a hetedik időt futotta, de a Ferrarinál pontosan tudják, hogy mindez csak előrejelzés, hiszen az igazi megmérettetésre szombaton kerül sor. Addig van idő az autó beállítási hibáinak kiküszöbölésére. Barrichelo csupán a tizedik helyen ért célba.

A délelőtti edzésen biztos első helyet szerző és a régi szép napokat idéző Mika Hakkinen délután már nem tudott olyan jól autózni. A negyedik helye mindazonáltal bizakodásra adhat okot a McLaren-istállónál, egyszersmind azt a reményt táplálhatja, hogy kilábaltak a nem is olyan kicsi hullámvölgyből. Hakkinent amúgy egy világbajnok, mégpedig Jacques Villeneuve előzte meg, akinek az ideje sokáig az első volt, míg Coulthard meg nem döntötte.

Azt már pénteken lehetett látni, hogy a Jordanek messze állnak az elittől, a Benettonok is csak önmagukat keresik, Fisichella például a huszadik lett. Így várhatóan a vasárnapi verseny sem róluk fog szólni, hanem a három nagy egyesületről, még akkor is, ha Irvine ma meglepetést okozott.

A Francia Nagydíj pénteki szabadedzésének eredménye:
1. Coulthard skót, West-McLaren-Mercedes) 1:14.935 perc
2. Irvine (ír, Jaguar) 1:15.133
3. Villeneuve (kanadai, BAR-Honda) 1:15.224
4. Hakkinen (finn, West-McLaren-Mercedes) 1:15.372
5. R. Schumacher (német, BMW-Williams) 1:15.537
6. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 1:15.582
7. Michel Schumacher (német, Ferrari) 1.15. 810