Forma-1-es lázban ég az ország

2001.08.16. 17:16
Az előjegyzések alapján ki lehet rakni a megtelt táblát a budapesti, gödöllői és székesfehérvári szállodák ajtajára is, mivel a Forma1-re érkező külföldi vendégek már egy évvel ezelőtt lefoglalták a helyeket. A mogyoródi háztulajdonosok néhány száz márkáért cserébe szobáikat, kertjüket nyitják meg a vendégek előtt. A prostituáltak szintén készülődnek, de szigorúan a védett övezeten kívül.
Esélyük sincs a kóbor vendégeknek, hogy az elkövetkezendő néhány napban szállást kapjanak Budapesten vagy környékén. A hétvégi Forma-1-es futamra igyekvők a szállodai helyek többségét már egy évvel ezelőtt lefoglalták, így a hotelek, kempingek, magánszállások ajtóira hamarosan ki lehet rakni a megtelt táblát.

Pénteken indul a roham a szállodákban

A vendégek többsége pénteken érkezik, és vasárnap este megy el - nyilatkozta az Indexnek Gál Gabriella, a Gellért Szálló titkárságának vezetője. Szinte ugyanazok járnak évről évre, és itt tartózkodásuk alatt már a következő idényre is lefoglalják a helyeket.

A Hotel Interconinentalban ugyanez a helyzet: Rékay Ágnes PR-menedzser elmondása szerint a vendégek kilencvenöt százaléka egy évvel ezelőtt biztosította a szállását. Négyszáz szobájukban körübelül hatszázan pihenhetnek meg a hétvégén, kivétel nélkül mindenki a versenyre érkezett.

Nem jobb a helyzet Budapest környékén sem

A főváros környéki Gödöllőn és Székesfehérváron ugyancsak megteltek a szállodák. A fehérvári Magyar Király Szállóban csak akkor lehet egy-egy szabad helyet elcsípni, ha az érkező csoportok nem töltik fel az összes lefoglalt szobát.

A Hungaroring környékén számos kemping várja a látogatókat, sőt a mogyoródi háztulajdonosok is jócskán profitálnak a rangos eseményből. A helyi Kovács András az Indexnek elmondta: a saját nyugalma érdekében nem adja ki a házát, és ezzel nincs egyedül. A község másik fele azonban más véleményen van, ők nyerni akarnak a száguldó cirkusz háromnapos látogatásán, és 35-40 márkáért kínálnak egy éjszakát a futam idején. Sokan a házukat, szobáikat adják ki, de akadnak olyanok is, akik megengedik, hogy lakókocsikkal álljanak be telkükre.

Különbusz az Árpád hídtól

Óriási dugókra kell számítani a pálya környékén, hiszen 40-50 ezer autó parkolását kell megoldani. Akik nem szeretnének bajlódni járművükkel, azok az Árpád hídtól induló különbuszokkal juthatnak el a versenyre, amelyen a jegy felmutatásával ingyenesen lehet utazni. Másik lehetőség a HÉV, amely az Örs vezér térről indul, és a verseny idejére fenntartott, pályaközeli megállóhelyen teszi le az utasokat. A Hungaroring vezetése a jegyeladásokból arra következtetett, hogy idén rekordot döntenek, és háromszázezer néző látogat ki Mogyoródra.

Az örömlányok nem tágítanak

A testüket kínáló lányok szintén felkészültek a hétvégére, hiába nyilvánították védett övezetté a területet. Földi Ágnes, a prostituáltak érdekvédelmi szervezetének vezetője az Indexnek elmondta: egyetlen lány sem lesz a tiltott zónában, de a tervüket nem óhajtja elárulni. A versenyen minden kiderül.