Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Schumacher nyerte a Magyar Nagydíjat és a világbajnokságot

2001.08.19. 16:27
Michael Schumacher nyerte a Magyar Nagydíjat, s ezzel megszerezte pályafutása negyedik világbajnoki sikerét. A Ferrari Barrichello második helyének köszönhetően a konstruktőrök VB-címét is begyűjtötte. Harmadikként David Coulthard ért célba.
A 16. Magyar Nagydíj rajtja valószínűleg Jean Todt, Ferrari csapatfőnök álmai szerint zajlott le: Michael Schumacher megtartotta vezető helyét, mögé pedig csapattársa, Barrichello zárkózott föl. Coulthard harmadikként fordult, majd Ralf Schumacher, Trulli és Hakkinen következett.

Schumacher a tizedik kör után lépett meg

Kissé hátrébb Irvine már az első kanyarban kicsúszott, s nem sokkal később Burtival is ez történt. Az élen haladóknak nem voltak problémái, a vezető hármas a tizedik körig szinte teljesen együtt maradt, onnét kezdve azonban Schumacher meglépett üldözőitől. Mögötte Barrichello és Coulthard továbbra is közel maradt egymáshoz, a negyedik helyen Ralf körözött magányosan. Az ötödik pozícióért Trulli, Hakkinen, Heidfeld, Montoya és Raikkönen csatázott.

Előzésre azonban csak az első boxkiállások során - 30 kör elteltével - került sor: Coulthard és Barrichello cserélt helyet, s csak úgy mint ők, a többiek is gond nélkül tudták le a tankolást. Talán csak Trullinak adódott kisebb problémája, s így jócskán vissza is esett. A kerékcserék után hatodiknak Raikkönen jött föl, megelőzve Heidfeldet és Montoyát.

Schumacher állandósította előnyét

Az élen álló Michael Schumacher előnye 12 másodperc körül állandósult, Barrichello pedig fölzárkózott szorosan Coulthard mögé. A skót és a brazil pilóta a második pit stopok során ismét helyet cserélt, amihez kellett az is, hogy a McLarenből csak nagy nehezen sikerült kihúzni a töltőcsövet.

A negyedik és nyolcadik pozíció között szintén csak egy helycsere történt: Heidfeld visszaelőzte Raikkönent, akinek az autójáról a boxból kijövet egy kisebb alkatrész lerepült.

A Ferrari duplán örülhet

Az utolsó húsz kör során Hakkinen keményen támadta a negyedik Ralf Schumachert, kissé előttük pedig Coulthard lógott Barrichello nyakán, de az előzés egyiküknek sem sikerült. Michael Schumacher ez alatt zavartalanul haladt az élen, s bár előnye hat másodpercnyire csökkent, biztosan nyerte meg a versenyt, s ezzel együtt karrierje nyegyedik világbajnoki címét. Barrichello második helye pedig azt jelentette, hogy a Ferrari dupla sikert aratott, hiszen a kettős győzelemmel az olasz márka begyűjtötte a konstruktőrök világbajnoki címét is.

Negyedikként Ralf Schumacher, majd őt követve Hakkinen, Heidfeld, Raikkönen, Montoya, Villeneuve, Alesi, De La Rosa és Verstappen futott célba. A többiek - 10 pilóta - mindannyian feladták a versenyt, kicsúszás vagy műszaki hiba miatt.

Már csak Fangio áll Schumacher előtt

Michael Schumacher 51. futamgyőzelmét aratta a Hungaroringen, s ezzel beállította Alain Prost rekordját. A franciát egyébként negyedik sikerével a VB-címek tekintetében is befogta, azaz ha a statisztikákat nézzük, a német előtt már csupán az ötszörös győztes, Juan Manuel Fangio áll.

Michael Schumacher futam utáni nyilatkozata: "Egészen csodálatos hétvégén vagyunk túl, bár bevallom, mikor Budapestre érkeztem, rossz előérzetem volt: nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar sikerül bebiztosítanom a VB-címet. Az utolsó körben már azon gondolkoztam, hogy mit fogok mondani a csapatnak, de úgy látszik, nem vagyok elég jó pilóta, ugyanis nem találtam a megfelelő szavakat: jóban-rosszban velem voltak, s nem is tudom, hogyan köszönjem meg nekik a tökéletes munkát. Most már csak az ünnep van hátra, de semmit nem terveztünk, így improvizálnunk kell, az viszont biztos, hogy nagyon nedves parti lesz ma este."

A Magyar Nagydíj végeredménye:

1.M. Schumacher
2.Barrichello
3.Coulthard
4.R. Schumacher
5.Hakkinen
6.Heidfeld
7.Raikkönen
8.Montoya
9.Villeneuve
10.Alesi
11.De La Rosa
12.Verstappen

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.