Häkkinen a szezon végén visszavonul

2001.09.13. 14:21
A Bild nevű német lap szerint Mika Hakkinen a hétvégén Monzában, az Olasz Nagydíj helyszínén jelenti be visszavonulását a Forma-1-ből. Jövőre a McLarennél Häkkinen helyét Raikkönen veszi át. A szezon három hátra lévő futamát a tervezett időpontokban rendezik meg.
A Bild című német lap szerint Mika Häkkinen a hétvégén Monzában bejelenti visszavonulását a Forma-1-től. A kétszeres világbajnok pilóta a következőket nyilatkozta az orgánumnak: "Tíz Forma-1-ben töltött év után az ember igen csak elfárad, s egyre többet gondol arra, hogy befejezze a pályafutását".

Hakkinen helyett Raikkönen

Mika Hakkinen
A német újságírók ezen kívül azt is tudni vélik, hogy az Olasz Nagydíjon jelenti be a McLaren Kimi Raikkönen szerződtetését. A 21 éves, szintén finn nemzetiségű tehetség honfitársa helyét veszi át az istállónál, s 2002-ben ő lesz David Coulthard csapattársa.

Mint ismeretes, a szezon során már többször fölmerült, hogy Hakkinen az év végén szögre akasztja versenyzői overallját, ám eddig mind a versenyző, mind annak menedzsere, Keke Rosberg, sőt, még maga a McLaren is cáfolta a visszavonulásról szóló értesüléseket. Most viszont ez nem történt meg, így minden valószínűség szerint Monza után már csak Indianapolisban és Suzukában láthatjuk F-1-es autó volánja mögött Mika Häkkinent.

A kétszeres világbajnok távozása kissé meglepő

Häkkinen 1998-ban és 1999-ben világbajnok volt, tavaly pedig a második helyen végzett a pontversenyben. Idén nagyon szerencsétlenül alakultak számára a futamok - műszaki hiba miatt majd' féltucatszor esett ki -, így a világbajnoki elsőségért folyó küzdelembe nem tudott beleszólni. A Brit GP-n azonban, melyet csodálatosan vezetve nyert meg, bizonyította, hogy még mindig a régi, ezért is érthetetlen és hihetetelen a visszavonulási szándéka. Arról nem is beszélve, hogy még csak 33 esztendős, azaz a legjobb autóversenyzői korban van.

Raikkönenért a Ferrari is bejelentkezett?

Leendő utódját, Kimi Raikkönent a McLaren 22 millió márkáért vásárolja ki a Sauberrel kötött, 2003-ig érvényes szerződéséből. A Ferrari - bár az olaszok ezt hivatalosan tagadták - valószínűleg szintén érdeklődött a fiatal finn után, így minden bizonnyal ez az oka annak, hogy Ron Dennisék ennyi pénzt áldoznak a fiatal sofőrért, s ezért "küldik nyugdíjba" Hakkinent.

A Forma-1 nem áll meg, de megemlékezik az áldozatokról

A végső szót azonban természetesen magának Häkkinennek kell kimondania, amire lesz is alkalma: az FIA - Nemzetközi Automobil Szövetség - döntése szerint az amerika elleni terrortámadás ellenére is az előre kijelölt időpontban rendezik meg mind az Olasz, mind az Amerikai- és a Japán Nagydíjat.

Az Egyesült Államokban történtek természetesen hatással lesznek a közelgő itáliai versenyhétvégére is: a Ferrari törölte programjából a szombat estére tervezett világbajnoki partikat, illetve ünnepségeket. Monzában pénteken egyperces gyásszünettel emlékeznek meg az amerikai terrorakciók áldozatairól, s természetesen a futam utáni pezsgős ünneplés is elmarad.

Két újonc az F-1-ben

Pénteken Monzában két új versenyző is bemutatkozik a Száguldó Cirkuszban. A Minardinál Tarso Marques helyét az F-1 első malajziai pilótája, Alex Yoong, míg a Prostnál a két hete balesetet szenvedett Luciano Burti ülését az első cseh, Tomas Enge veszi át.