Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Häkkinen a szezon végén visszavonul

2001.09.13. 14:21
A Bild nevű német lap szerint Mika Hakkinen a hétvégén Monzában, az Olasz Nagydíj helyszínén jelenti be visszavonulását a Forma-1-ből. Jövőre a McLarennél Häkkinen helyét Raikkönen veszi át. A szezon három hátra lévő futamát a tervezett időpontokban rendezik meg.
A Bild című német lap szerint Mika Häkkinen a hétvégén Monzában bejelenti visszavonulását a Forma-1-től. A kétszeres világbajnok pilóta a következőket nyilatkozta az orgánumnak: "Tíz Forma-1-ben töltött év után az ember igen csak elfárad, s egyre többet gondol arra, hogy befejezze a pályafutását".

Hakkinen helyett Raikkönen

Mika Hakkinen
A német újságírók ezen kívül azt is tudni vélik, hogy az Olasz Nagydíjon jelenti be a McLaren Kimi Raikkönen szerződtetését. A 21 éves, szintén finn nemzetiségű tehetség honfitársa helyét veszi át az istállónál, s 2002-ben ő lesz David Coulthard csapattársa.

Mint ismeretes, a szezon során már többször fölmerült, hogy Hakkinen az év végén szögre akasztja versenyzői overallját, ám eddig mind a versenyző, mind annak menedzsere, Keke Rosberg, sőt, még maga a McLaren is cáfolta a visszavonulásról szóló értesüléseket. Most viszont ez nem történt meg, így minden valószínűség szerint Monza után már csak Indianapolisban és Suzukában láthatjuk F-1-es autó volánja mögött Mika Häkkinent.

A kétszeres világbajnok távozása kissé meglepő

Häkkinen 1998-ban és 1999-ben világbajnok volt, tavaly pedig a második helyen végzett a pontversenyben. Idén nagyon szerencsétlenül alakultak számára a futamok - műszaki hiba miatt majd' féltucatszor esett ki -, így a világbajnoki elsőségért folyó küzdelembe nem tudott beleszólni. A Brit GP-n azonban, melyet csodálatosan vezetve nyert meg, bizonyította, hogy még mindig a régi, ezért is érthetetlen és hihetetelen a visszavonulási szándéka. Arról nem is beszélve, hogy még csak 33 esztendős, azaz a legjobb autóversenyzői korban van.

Raikkönenért a Ferrari is bejelentkezett?

Leendő utódját, Kimi Raikkönent a McLaren 22 millió márkáért vásárolja ki a Sauberrel kötött, 2003-ig érvényes szerződéséből. A Ferrari - bár az olaszok ezt hivatalosan tagadták - valószínűleg szintén érdeklődött a fiatal finn után, így minden bizonnyal ez az oka annak, hogy Ron Dennisék ennyi pénzt áldoznak a fiatal sofőrért, s ezért "küldik nyugdíjba" Hakkinent.

A Forma-1 nem áll meg, de megemlékezik az áldozatokról

A végső szót azonban természetesen magának Häkkinennek kell kimondania, amire lesz is alkalma: az FIA - Nemzetközi Automobil Szövetség - döntése szerint az amerika elleni terrortámadás ellenére is az előre kijelölt időpontban rendezik meg mind az Olasz, mind az Amerikai- és a Japán Nagydíjat.

Az Egyesült Államokban történtek természetesen hatással lesznek a közelgő itáliai versenyhétvégére is: a Ferrari törölte programjából a szombat estére tervezett világbajnoki partikat, illetve ünnepségeket. Monzában pénteken egyperces gyásszünettel emlékeznek meg az amerikai terrorakciók áldozatairól, s természetesen a futam utáni pezsgős ünneplés is elmarad.

Két újonc az F-1-ben

Pénteken Monzában két új versenyző is bemutatkozik a Száguldó Cirkuszban. A Minardinál Tarso Marques helyét az F-1 első malajziai pilótája, Alex Yoong, míg a Prostnál a két hete balesetet szenvedett Luciano Burti ülését az első cseh, Tomas Enge veszi át.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!