Hakkinen nem vonul vissza, csak pihenőt tart

2001.09.14. 17:53
A várakozásoknak megfelelően pénteken délután Monzában a McLaren vezetői bejelentették, hogy 2002-ben az angol csapatnál Mika Hakkinen helyét Kimi Raikkönen veszi át. A kétszeres világbajnok azonban nem vonul vissza, csak pihenőt tart, 2003-ban ugyanis visszatér a McLarenhez.
Hakkinen egy évig a családjának él

A pénteki szabadedzések után tartott sajtótájékoztatón Ron Dennis csapatfőnök a következőket nyilatkozta: "Mika Hakkinen úgy döntött, hogy 2002-ben nem kíván a Forma-1-ben versenyezni, de nem vonul vissza, csak szünetet tart, mert 2003-ban visszatér a McLarenhez."

Maga Hakkinen csak néhány mondatban indokolta meg döntését: "A következő tizenkét hónapot a családommal, a kisfiammal és a feleségemmel szeretném tölteni. A versenyzést nem hagyom abba, ugyanis célom, hogy 2003-ban újra egy McLaren volánja mögött ülhessek. Ahhoz, hogy ezt elérjem természetesen sem fizikálisan, sem pszichikailag nem szabad lankadnom a pihenő évem alatt."

Raikkönen lesz Coulthard csapattársa 2002-ben

Hakkinen helyét jövőre tehát a mindössze 21 éves Kimi Raikkönen veszi át, akit a McLaren 22 millió márkáért vásárolt ki a Sauber csapatnál 2003-ig érvényben lévő szerződéséből. Egy évig biztosan Raikkönen lesz David Coulthard csapattársa, de hogy utána kik vezetik a McLareneket, arról ma még korai lenne nyilatkozni. Coulthard kontraktusa ugyanis a jövő év végén lejár, azt pedig, hogy a fiatal finn megállapodása meddig szól - talán öt év - csak sejteni lehet, mert erről az istálló nem adott hivatalosan tájékoztatást.

Monza is gyászol

Mindezek előtt természetesen Monzában megtartották az Olasz Nagydíj első szabadedzését, amely az Amerika elleni terrortámadás árnyékában zajlott. Délben a pilóták, a szerelők, a szervezők és a pályamunkások - ahogy Európában mindenhol - három perces gyásszünettel adóztak a keddi tragédia áldozatainak. A ferrari csapat továbbá a hétvége mindhárom napján csupasz vörös, reklám feliratok nélküli autókkal áll rajthoz, melynek orra feketére van festve, mindez természetesen az elhunytak tiszteletére.

A Jaguar indul az Olasz GP-n

Csütörtökön felmerült, hogy a Jaguar csapat nem indul Monzában - szponzorainak irodái voltak a lerombolt World Trade Centerben - azonban pénteken mind Irvine, mind De la Rosa részt vett az edzéseken és a vasárnapi futamon is startol.

Pénteken a Williamsek voltak a leggyorsabbak

A mai, azaz pénteki szabadedzésen a Williamsek voltak a leggyorsabbak, Ralf Schumacher végzett az első helyen Juan Pablo Montoya előtt. Mögöttük De La Rosa, Michael Schumacher, Barrichello, Hakkinen, Coulthard sorrend alakult ki. A nyolcadik helyen Heidfeld végzett, majd Alesi és Frentzen zárja ez első tízet.

Az Olasz Nagydíj szombaton délelőtt a második szabadedzéssel, majd délután egy órakor az időmérő tréninggel folytatódik.