Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Michael Schumacher Japánban is verhetetlen

2001.10.14. 10:12
Michael Schumacher nyerte a Japán Nagydíjat, Juan Pablo Montoya és David Coulthard előtt. A pilóták pontversenyében ezzel Coulthardé lett a második, a ma ötödik Barrichelloé pedig a harmadik hely.
Az év utolsó starjától Michael Schumacher jött el a legjobban, majd Montoya, Ralf Schumacher, Barrichello, Fisichella, Hakkinen, Coulthard, Trulli sorrendben értek az első kanyarhoz a pilóták. Barrichello a rajt után nem sokkal megelőzte a fiatalabbik Schumachert, s fölzárkózott harmadiknak.

Schumacher hamar meglógott

Az élen a négyszeres világelső hatalmas tempót diktált, gyorsan elszakadt Montoyától, akinek viszont sikerült maga mögött tartania a szintén nagyon igyekvő Barrichellót. Nem sokkal a vezető autók mögött Fisichella hibázott - kicsúszott -, így tizenkettediknek esett vissza.

Nála sokkal rosszabbul járt azonban a Raikkönen-Alesi duó: a finn lecsúszott a pályáról, a francia pedig már nem tudta kikerülni, s Jordan-Hondája a füvön neki ütközött a Saubernek. Raikkönen gépe erősen csapódott a gumifalnak, az alkatrészek szanaszét repültek, de szerencsére egyik pilótának sem esett baja. Jean Alesinek tehát fel kellett adnia élete utolsó versenyét, így nem búcsúzhatott szépen a szurkolóitól.

Barrichello és Ralf Schumacher látványos csatát vívott

A boxkiállásokat Barrichello már a 15. körben megkezdte, s hamrosan követték őt a többiek is. A tankolások során senkinek nem akadt gondja, így visszaállt a pit-stopokat megelőző Schumacher, Montoya, Barrichello, Ralf Schumacher, Hakkinen, Coulthard sorrend.

Harminc forduló elteltével - valószínűleg a sikán levágása miatt - 10 másodperces büntetést kapott Ralf Schumacher, melyet épp akkor töltött le, amikor Barrichello másodszor is tankolni ment. A pályára visszatérvén a Ferrari motorja akadozott egy kicsit, ezért a németnek sikerült megelőznie a brazilt. Rubinho azonban hamar összeszedte magát, s vissza is vette volna az ötödik helyet, ha a kis Schumi nem vágja le ismét - szabálytalanul - a lassítót. Végül az előzésre a célegyenes végén mégis sor került: Barrichello kívülről ment el a williamses mellett.

Egyedül Barrichello tankolt háromszor

A 40. fordulóig bezárólag az összes pilóta letudta a második kerékcseréjét is. Schumacher vezető helye nem forgott veszélyben, a kerpeni hat-nyolc szekundummal vezetett Montoya előtt, majd következett Barrichello és Hakkinen. A finnt csapattársa, Coulthard követte Ralf Schumacher, Fisichella és Button előtt.

Ezzel azonban még nem volt vége a boxkiállásoknak: Barrichello még egyszer - harmadszor - is kiállt üzemanyagért, s ötödiknek esett vissza. Az utolsó tíz forduló legfontosabb eseményének bizonyult, hogy Coulthard elment Hakkinen mellett: az egy éves szünetre vonuló kétszeres világbajnok valahol hibázhatott, ugyanis a skót teljesen váratlanul előzte őt meg.

Ezzel ki is alakult a befutási sorrend, azaz Michael Schumacher megnyerte szezonbéli kilencedik, s pályafutása 53. versenyét, Montoya, illetve Coulthard előtt. A negyedik-hatodik helyeken Hakkinen, Barrichello és Ralf Schumacher osztoztak. Fisichella futam végi búcsúja - műszaki hiba - miatt Button jött be hetediknek, Trulli előtt.

Coulthard lett a második a pontversenyben

Ezzel együtt természetesen kialakult a VB-pontverseny végső sorrendje is. Michael Schumacher még augusztusban, a Magyar Nagydíjon bebiztosította negyedik világbajnoki elsőségét, mögötte mai dobogós helyezésének is köszönhetően Coulthard lett a második, Barrichello pedig a harmadik.

A pilóták és a csapatok most hosszabb pihenőre vonulnak, ugyanis az idén már nem lehet tesztelni. A munka tehát csak jövőre folytatódik, s az istállóknak igyekezniük kell, hogy tökéletesen felkészüljenek az idénnyitó futamra, mely 2002. március 1-én, Ausztráliában lesz.

Michael Schumacher nyilatkozata a Japán GP után:

"Nagyon örülök a győzelemnek, ennél szebben nem is lehetne befejezni a szezont. A legutóbbi két futam nehéz volt a számomra, nem úgy sikerültek, ahogyan azt előzetesen terveztem. Japánban azonban minden vissza állt a régi kerékvásba, ennek eredménye a mai siker."

A Japán GP végeredménye:

1.M. Schumacher
2.Montoya
3.Coulthard
4.Hakkinen
5.Barrichello
6.R. Schumacher
7.Button
8.Trulli
9.Heidfeld
10.Villeneuve

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.