Jövőre is lesz futam Silverstone-ban

2001.12.15. 01:28
A FIA pénteki döntése szerint 2002-ben is sor kerül a silverstone-i Brit Nagydíjra. Mindez azért érdekes, mert néhány napja még úgy tűnt, hogy a rossz infrastruktúra miatt törölhetik a versenyt a jövő évi F-1-es kalendáriumból.
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) a pénteki, Monte Carlói ülésén úgy döntött, hogy 2002-ben is sor kerül a Brit Forma-1-es Nagydíjra Silverstone-ban. Mindennek azért van hírértéke, mert e hét elején felmerült, hogy a pálya rossz közlekedési viszonyai miatt - nincs megfelelő méretű autóút és elég parkolóhely sem áll rendelkezésre - a szövetség törli a jövő évi kalendáriumából a futamot.

Új utak és új parkolók épülnek

Pénteken azonban "helyre állt a rend", azaz a következő szezonban is ellátogat a száguldó cirkusz a szigetországba. A döntés hátterében az áll, hogy az Octagon-csoport, mely a Brit Nagydíjat szervezi, garanciát vállalt arra, hogy a rendezvény időpontjára (július 7.) új, a pályához vezető utakat és megfelelő méretű, többezer férőhelyes parkolót épít.

A Brit Nagydíj - az előzetes híresztelésekkel ellentétben - természetesen teljes értékkel számít majd bele a 2002-es sorozat pontversenyébe, csak úgy, mint az eddigi 51 év során mindig. Angliában egyébként a Forma-1 1950-es megindulása óta minden évben volt hivatalos futam, így szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy jövőre ne legyen.

Ecclestone-éknak fenyegetőzniük kellett

Miután azonban a 2000-es, szinte botrányba fulladt - többezer néző a járhatatlan utak miatt nem jutott ki a versenyre - esemény után egy idén sem változott semmi, Ecclestone-ék kényszerhelyzet elé állították a szervezőket - és nyertek. Az Octagon-csoport az Angol Autósport Szövetséggel karöltve azonnal vállalta, hogy minden feltételt teljesít.