A Phoenix-csapat nem indulhat Malajziában

2002.03.12. 16:47
A Nemzetközi Automobil Szövetség döntése értelmében a Prost-istálló autóit felvásárló Phoenix-csapat nem vehet részt a Forma-1 2002-es világbajnoki sorozatán. Általános meglepetésre a csapat már tegnap megérkezett Szepangba, a hét végi Forma-1-es Malajziai Nagydíj helyszínére - mindhiába.
Az indoklás szerint a négyszeres világbajnoktól megvásárolt "hagyaték" nem jelent automatikusan indulási lehetőséget. Az új tulajdonosnak, a Charles J. Nickerson által vezetett befektetői csoportnak 48 millió dollárt kellene befizetnie a FIA-nak, s a járműveknek át kéne esniük a kötelező biztonsági teszten is.

Bernie Ecclestone, az autós gyorsasági vb legfőbb vezetője már az elmúlt hetekben is többször kijelentette: a négyszeres világbajnok Prostól megvásárolt "hagyaték" még nem jelent automatikusan indulási lehetőséget. Ezek mellett még egyéb jogszabályok is előfeltételei lennének a "beszállásnak".

Az örökséggel at adósság is jár

A versaille-i bíróság a Prost-istállót jogutód nélkül számolta fel. Ha a Phoenix arra hivatkozna, miszerint ő a jogutód, akkor előbb meg kell támadnia a múlt hónapban hozott ítéletet, és a Prost -istálló 28 millió dolláros adósságát is örökölné.

Az új csapat elvileg a Tom Walkinshaw irányította TWR Grouppal működne együtt. Az Arrows főnöke Melbourne-ben elárulta, hogy cége szállítja a leendő újonc részére a motorokat.

Szepangban az is kiderült, hogy a Phoenix-istálló már szerződést kötött az argentin Gaston Mazzacanéval, aki korábban 21 futamon indult, 17-szer a Minardi, tavaly pedig négy alkalommal a Prost színeiben. Csapattársa a brazil Tarso Marques (24 futam a Minardival) lenne. A korábban többször is "hírbe hozott" cseh Tomas Enge ezen a hétvégén a floridai Sebringen sorra kerülő 12 órás viadalon áll rajthoz, helyette került képbe Marques.