Ferrarik az élén Imolában

2002.04.12. 15:55
A San Marinói Nagydíj pénteki szabadedzésén a Ferrarik maximálisan kihasználták a hazai, ráadásul esős pálya előnyét, s óriási fölénnyel utasították maguk mögé a mezőnyt.
Három tengerentúli verseny után végre Európába érkezett a Száguldó Cirkusz, melynek tagjai vasárnap a San Marinói Nagydíjért küzdenek meg. Pénteken a szokásoknak megfelelően a szabadedzésekkel kezdődött el a hétvége programja.

Az F2002 a mezőny fölött

Az esőáztatta, kétszer egyórás tréningen - már-már ez is szokásos - a ferrarik végeztek az élen. A hazai, imolai pályán Michael Schumacher mint egy két tizeddel előzte meg csapattársát, Barrichellót, aki már szintén az új, F2002-es gépet vezethette. A német a vizes pályán szinte végig az időlista élén állt, csak a második hatvan perc során akadt kisebb problémája, amikor az egyik kanyarban megpördült. Ettől eltekintve, mondhatni egyhangúan telt számára, s istállója számára a nap.

Már csak azért is igaz ez utóbbi állítás, mert a harmadik, Jordan-Hondát kormányzó Giancarlo Fisichella hátránya Schumacherhez képest több mint egy szekundum, az olasz után következő két McLaren, Coulthard és Raikkönen pedig még ennél is távolabb van a kerpenitől.

Frentzen remekelt

Meglepetés azonban, hogy Heinz Harald Frentzen a hatodik helyre hozta föl a gyengéncske Arrows Cosworth-t, s eredményének értékét növeli, hogy csapattársa, Bernoldi csak a 18. lett. "A Bridgestone gumik remekül dolgoznak az esőben, szerintem jobbak mint a michelin-ek, valamint a kocsink egyensúlya is jobb, mint eddig bármikor" - köszönte meg a közreműködést a gumiszállítójának és a mérnökeinek Frentzen.

A williamsek nem szeretik az esőt?

Jarno Trulli és Felipe Massa hetedik, illetve nyolcadik pozíciója már nem meglepetés, ezzel szemben a williamsek kilencedik és tizedik ideje - Montoya, Ralf Schumacher sorrendben - már az. A vizes pályán, mint hallottuk, a michelin-ek kissé hátrányban vannak, a bivalyerős BMW motor teljesítménye pedig a nedves aszfalton nem jön ki maximálisan. S persze a gyengébb produkció, ami azonban szombatra valószínűleg sokat javul majd, oka az is, hogy Ralf Schumacher délelőtt a kavicságyban végezte, míg Montoya délután csúszott ki.

A ma látottakból ítélve azonban a Toyotánál semelyik csapat nem utálja jobban az esőt, hiszen az eddig általában a mezőny közepén található japán autók csak a huszadik - Salo - és a huszonkettedik, azaz utolsó - McNish - helyre voltak jók.

Todt cáfolja a 'Montoya-ügyet'

Végül kanyarodjunk még vissza egy pillanatra a Ferrarihoz: Jean Todt cáfolta, hogy tárgyalnának Juan Pablo Montoyával. A csapatfőnök állítását erősíti, hogy sem az olasz, sem az angol média még csak hír szintjén sem foglalkozott a német "Welt" és "Express" szerdán megjelent információival, mely szerint a kolumbiai a Scuderiához tart.