Még a német sajtó is támadja Schumachert

2002.05.13. 15:01
A hétfőn megjelent osztrák, német és olasz lapok egyaránt felháborítónak tartják a Ferrari ausztriai döntését, ám nem kímélik eddigi abszolút kedvencüket, Michael Schumachert sem.
A Ferrari vasárnapi döntése, mely szerint az Osztrák Nagydíjat végig vezető Barrichellónak a célegyeneseben át kellett adnia a győzelmet csapattársának, Michael Schumachernek, nem csak az ellenfelek és a szurkolók, de a sajtó képviselőinek körében is nagy botrányt kavart.

'drámából silány bohózat'

Michael Schumacher
A hétfőn megjelet osztrák lapok keményen bírálják a Ferrarit és Schumachert, s ugyan ezt teszik az olasz orgánumok is. Sőt, még a német újságok sem kímélik az eddig az ország kedvencének tartott négyszeres világbajnokot.

Bécsben a Kronenzeitung "A rossz győztes az igazi vesztes" címmel kommentálja Schumacher sikerét, és sajnálatosnak tartja, hogy a Ferrari az " izgalmas drámából silány bohózatot kreált", azzal, hogy Barrichellót visszatartotta a cél előtt.

A Kurier - "A Forma-1-es ünnep csalássá változott" - egyenesen a sportág tisztaságát kérdőjelezi meg, s kiemeli, hogy bár Schumacher végzett az élen, de a "botrányos körülmények miatt ő sem ragyoghatott".

'Schumi, miért nem gondolkoztál?'

Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung csak a Ferrarit vádolja, "A Scuderia megszégyenítette Schumachert az ajándékgyőzelemmel", a Süddeutsche Zeitung azonban "egoistának" nevezi a kerpenit, akinek "szüksége van egy segédre, aki ha kell, készségesen tisztogatja előtte az utat".

A Bild egyenesen "szégyenteljesnek és botrányosnak" nevezi Schumacher győzelmét, s a "Ferrari, Schumi, mit műveltetek?" kérdés-felkiáltással egyaránt hibáztatja a pilótát és a csapatot is.

Az Express "vörös szánalomként" jellemzi a Ferrarit és Schumacher felelősségét is firtatja: "Schumi, látod, milyen kínos lett ez a győzelem? Miért nem gondoltál a következményekre?"

'A Ferrari gyalázatossá tette a szép vasárnapot'

Rubens Barrichello
Itáliában sem akarja a sajtó a másik nemzet képviselőjére, Schumacherre kenni a történteket, sőt, az olasz újságírók inkább a Ferrarit tartják hibásnak a kialakult helyzetért.

A legnagyobb sportnapilap, a milánói La Gazzetta dello Sport így értékel: "A győzelmet egy olyan bűn árnyékolja be, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Ferrari remek kettősgyőzelmet ünnepelhetetett volna, ám végül gyalázatossá tette ezt a szép vasárnapot."

A La Repubblica szerint a Scuderiánál az "államérdek érvényesült", míg a római Corriere dello Sport arra a kérdésre keresi a választ, hogy "A Ferrari miért mocskolt be egy tökéletes kettős győzelmet ezzel az arrogáns gesztussal?"

A torinói Tuttosport ironikus, ám mindemellett kritikus hangvétellel ír a Zeltwegben történtekről: "A Ferrari nevetséges és botrányos döntése után a szurkolók orkánnak tűnő füttykoncertje szinte elfújta a Ferrari-csapatot".