Monacóban a Forma-1 győzött

2002.05.27. 12:42
Olaszországban Coulthardot dícsérik a lapok a skót remek monacói győzelmét követően. Michael Schumacher szintén pozitív kritikát kapott, mindenki megegyezik abban, hogy visszaszerezte az Ausztriában elveszített szimpatizánsait.
A vasárnapi Monaco GP a McLarenes David Coulthard sikerét hozta, s természetesen a nagy rivális Ferrari hazájában is elismerően írnak a lapok a skót teljesítményéről, ám a Scuderiát sem tekintik vesztesnek.

DC rajtja 'nyerő' volt

A La Gazzetta dello Sport leginkább magát a versenyt értékeli: "Coulthard bevette Monte Carlót egy látványos, ám érzelemmentes futam végén. DC a tökéletes startjának köszönhetően állhatott a dobogó legfelső fokára".

A bulváros stílusú sportnapilap, a torinói székhelyű Tuttosport már a Ferrari pilótájával is foglalkozik.

Schumacher, a taxis

"Coulthard egy év szünet után győzött újra, ráadásul a legfontosabb versenyen, Monte Carlóban. Az igazi nyertes azonban Schumacher, aki ugyan nem csinált semmi különöset, olyan érzelemmentesen vezetett, mint egy taxisofőr, de visszanyerte a szurkolók szimpátiáját" - írja az orgánum, bár azt jó lenne pontosan tudni, hogy a cikk szerzője miből szűrte le az utolsó megállapítását.

Valószínűleg azonban igaza lehet, hiszen a Corriere della Sera is csak megemlíti, hogy "Schumacher elszalasztotta a lehetőséget, s nem szerezte meg hatodik monacói győzelmét", ám mélyebben foglalkozik a háttérben rejtőző sikerrel, azaz hogy "a maranellói vezetők és a szurkolók ennek ellenére elégedettek vele".

Az F-1 is népszerűsödött

A Corriere dello Sport szintén megerősíti a fenti lapok véleményét, amikor azt írja: "A hercegségben Coulthard diadalmaskodott, de a Ferrari sem veszített, sőt, visszanyerte a szimpatizánsait. Michael Schumachert legyőzték, a rajongók mégis megtapsolták őt".

A legfontosabb megállapítás szintén a római laptól származik, amely kihangsúlyozza, hogy "a Forma-1 a monacóihoz hasonló versenyeknek köszönhetően népszerűsödhet, a Zeltwegben látott, irányított befutók azonban ártanak neki".

Coulthard bebiztosította a helyét?
Ron Dennis a McLaren csapatfőnöke a futamot követően nyomban ki is jelentette: nincs garancia arra, hogy a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen jövőre a McLaren-Mercedesnél tér vissza a Forma-1 világába.

- Nem lépünk automatikusan. Ha Mika újra versenyezni akar, akkor a csapat érdekeit vesszük figyelembe. Az istállót a vezetők irányítják, s nem a pilóták. Mikának, David Coulthardnak vagy Kimi Räikkönennek is meg kell értenie, hogy fontosak számunkra, de egyikük sem élvez elsőbbséget - mondta.

Mint ismert, a Forma-1 1998-as és 1999-es bajnoka idén pihen, helyette az ugyancsak finn Räikkönen kapott lehetőséget. Az elmúlt hetekben különböző hírek jelentek meg Häkkinen jövőjével kapcsolatban, de még maga a sztár sem tudja, hogy mit tegyen. A vasárnapi Monacói Nagydíj előtt még az is felvetődött, hogy korábbi csapattársa, David Coulthard helyén kerül vissza az istállóhoz. A skót Monte-Carló-i remeklése, futamgyőzelme viszont ismét azt bizonyította, hogy jelenleg még sokkal jobb csapattársánál.