Egymillió dollárra büntették a Ferrarit

2002.06.26. 12:41
Párizsban, szedrán a Nemzetközi Automobil Szövetség az Osztrák GP dobogóján történt szabályszegésért - a győztes Schumacher átengedte a pódium legfelső fokát a második Barrichellónak - pénzbírsággal sújtotta az olasz istállót. A világszövetség a pályán történt előzést, amikor Barrichello a cél előtt néhány méterrel előre engedte Schumachert, nem büntette, mert erra a szabálykönyv szerint nincs lehetőség.

Párizsban, szerdán tíz órakor kezdődött az az ülés, amelyen az Osztrák Nagydíjon történ események miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség világtanácsa, élén Max Mosley elnökkel, meghallgatta a Ferrari istálló vezetőit, Jean Todtot és Ross Brawnt, valamint pilótáit, Michael Schumachert és Rubens Barrichellót.

Mint ismeretes, Ausztriában a futamot végig Barrichello vezette, ám a célvonal előtt húsz méterrel Jean Todt utasítására a brazil elengedte maga mellett Michael Schumachert, neki adva a győzelmet. A díjátadás szintén precedens nélküli módon zajlott, ugyanis a négyszeres világbajnok a dobogó legfelső fokára a második helyezett Barrichellót állította, s ő kapta az első helyért járó trófeát is, majd a sajtótájékoztatón a győztes helyén ülve elsőként nyilatkozott.

Az FIA mind a pályán, mind a dobogón, majd a sajtószobában történteket kifogásolta, s június közepén a német sajtóban megjelent információk szerint pontlevonással akarta büntetni az olasz csapatot.

Szerdán délelőtt azonban, egyórás tanácskozás után az FIA nem vett el pontokat a Ferraritól, hanem pénzbüntetést rótt ki rá: a Scuderiának egymillió amerikai dollárt kell befizetnie a szövetség kasszájába. Ekkora pénzbünztetést még egyetlen esetben sem szabott ki a Forma-1-et is a felügyelete alatt tudó testület.

A hivatalos fogalmazás szerint Max Mosley és kollégái nem a pályán történt helycsere miatt, hanem a dobogón lezajlott események miatt marasztalták el a Ferrarit.

"A pilótákat nem lehet büntetni, hiszen csak a szerződésükben kikötött feltételeknek engedelmeskedtek, amikor végrehajtották a csapatfőnök utasítását. Az istállót az előzés miatt szintén nem, mert saját joguk meghatározni az autóik befutási sorrendjét annak érdekében, hogy mihamarabb megszerezzék a pilóták, illetve a konstruktőrök világbajnoki címét. Azzal viszont, hogy a pódiumon felforgatták a sorrendet, megszegték az eredményhirdetésről szóló szabályokat és zavarba hozták a futam osztrák szervezőit" - szól az FIA kommünikéje.

Az egymillió dollárnak azonban valójában csak a felét kell befizetnie a Ferrarinak, a maradék ötszázezret csak akkor, ha a következő 12 hónapban hasonló szabályszegést követnének el az eredményhirdetésen..