Negyedszer is Montoya

2002.07.06. 19:03
A Forma 1-es világbajnokság Angol Nagydíján parádés edzést láthatott a publikum. Előbb Michael Schumacher futotta meg minden idők legjobb eredményét, majd nemsokára a kirobbanó formában lévő brazil Barrichello következett, aki egy tizeddel utasította maga mögé a négyszeres világbajnokot. A hajrában azonban a kolumbiai Juan Pablo Montoya mindkettőjüket megelőzve, 36 ezreddel sorrendben a negyedszer is az élen végzett.
A második világháborúban katonai reptérként funkcionáló silverstone-i Forma 1-es pályán sokan esküdöztek a Ferrari sikerére, mert a gyors pálya kétségkívül fekszik mindkét versenyzőnek valamint a autónak is. Tizenhét perces unalom után aztán az ötmillió dolláros adósság rendezése után életben maradt Arrows törte meg a csendet, Bernoldi jött ki először. Két perc sem telt el, amikor Michael Schumacher is úgy gondolta, hogy a tökélyre fejlesztett 2002-es Ferrarival - a mai naptól a következő évi konstrukciót fejlesztik - megadja az alaphangot.

Schumacher álomrajtot vett

Már az első körében rekordot futott, hiszen 1:19.429 ezredes ideje a valaha futott leggyorsabb kör volt ezen a pályán. Akkor úgy tűnt, hogy a riválisok csupán azon fáradozhatnak, hogy egy másodpercen belül kerüljenek. Barrichellót akadályozták, így neki azonnal nem is sikerülhetett. Montoya ekkor még ugyancsak egy másodperces hátrányban volt.

Az első tíz
1. Juan Pablo Montoya
2. Rubens Barrichello
3. Michael Schumacher
4. Ralf Schumacher
5. David Coulthard
6. Kimi Raikkonnen
7. Jarno Trulli
8. Mika Salo
9. Jacques Villeneuve
10. Nick Heidfeld

Márkatársa, Ralf Schumacher azonban jól tartotta magát, neki mindössze fél másodperc volt a hátránya. A negyvenkettedik percben aztán Michael Schumacher - időlegesen - megint elkápráztatta a világot. Negyvenkét ezredmásodperc hiányzott mindössze neki ahhoz, hogy áttörje az egy perc tizenkilenc másodperces álomhatárt.

És akkor Montoya elindult

Így is megerősítette azonban a vezető helyét, ám nem örülhetett sokáig. Négy perc múltán ugyanis Barrichello fokozatosan dolgozta le vele szembeni hátrányát, és a célvonalnál egy századdal megelőzte csapattársát. Még ekkor is úgy tűnt, hogy a többiek, Ralf Schumacher, Montoya, Coulthard "fényévekre" vannak tőlük.

Két perccel az edzés vége előtt aztán Juan Pablo Montoya az ászok közül elsőként kitért a ringre. Gerhard Berger csapatfőnök mosolygott, és akkor még nem lehetett tudni, hogy szenzáció következik. Montoya ugyan az első részidőnél még néhány százados hátrányban volt a brazillal szemben, a végére viszont pokolian felgyorsult, és az első helyen futott be, mi több, áttörte az egy perc 19 másodperces álomhatárt. Ideje: 1:18.998

Egymás mellett a Schumacher-fivérek

A két Ferrari egymást követve ért célba, de mivel egyik sem tudott javítani addigi idején - igaz csak századok hiányoztak - így meg kellett elégedniük a második illetőleg a harmadik hellyel. A négyszeres világbajnok Schumacher mellől öccse indulhat.

Csalódást okozott az új Jaguarral versenyző de la Rosa, akinek épphogy sikerült a 107 százalékos szabályon belülre kerülnie, huszonegyedik lett. (A minardis Yoong ismét kívül rekedt.) Button alatt elfüstölt a Renault, Fisichellának is technikai problémái voltak, így ők sem lehetnek büszkék mai teljesítményükre.