Schumacher a hazájában is győzött

2002.07.28. 12:31
Az ötszörös világbajnok Ferrarival még nem nyert Hockenheimben, egészen vasárnap délutánig, amikor is megszerezte első sikerét.
A Hockenheimring lelátóin már egy gombostűt sem lehetne elejteni, a 120 ezer néző csurig megtöltötte az arénát, mindannyian látni akarják, amint kedvencük, az ötödik F-1-es világbajnokságát már egy héttel ezelőtt megszerző Michael Schumacher otthon is győzelmet arat.

A Ferrari német pilótáját öccse, Ralf Schumacher, csapattársa, Barrichello a williamses Montoya és a mcLarenes Coulthard szeretné leginkább legyőzni, ők ugyanis egymáshoz képest csak négy egységen belül vannak a vb-pontversenyben, s a Michael Schumacher mögötti második helyért versenyeznek.

Idén ez az első futam, amelyen a Ferrari a tartalékautóját nem Schumacherre, hanem Rubens Barrichellóra állította be. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a brazil lett az olaszok első számú pilótája, ez a státusz továbbra is a világbajnoké. A döntés előnyeint Barrichello azonban máris kihasználta, az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy a kettőkör kezdődő futamon a tartalék Ferrarival indul.

Barrichellónak az utolsó utáni pillanatban műszaki problémája akadt az "egyes" kocsijával, ezt követően ült át a tartalékba, s mindössze 15 másodperccel a boxutca lezárása előtt ért ki a pályára.

Minden pilótának sikerült elindulnia a felvezető körre. Csak 21 autó indul a futamon, mert Alex Yoongnak az időmérőn nem sikerült megfutnia a szintidőt.

Rajt: Michael, majd Ralf Schumacher, Barrichello és Raikkönen a sorrend. Frentzen a rajtrácson ragadt.

1. kör: Montoya az ötödik, Trulli a hatodik, De La Rosa autója megállt a pálya szélén.

2: Schumacher már 3 másodperccel vezet, Barrichello támadja Ralfot. Button valószínűleg kiugrott a rajtnál, így büntetést kaphat.

3: Frentzen végül el tudott indulni, az élen Schumacher pillanatokon belül lekörözi. Barrichello leszakadt Ralfról.

5: Schumacher lekörözte Frentzent. Raikkönen és Montoya a negyedik helyért harcol, az övéken kívül nincs szorosabb párbaj.

6: Montoya hibázott egy kicsit, így Raikkönen előnye egy másodpercre nőtt. Mögöttük Trulli, Coulthard, majd Fisichella következik.

7:Montoya hátránya már tíz másodperc, valószínűleg különböző taktikákat alkalmaznak a csapatok.

9: Montoya körönként egy másodperccel lassabb csapattársánál, Ralf Schumachernél, minden bizonnyal a német többször áll majd ki tankolni. Buttont előbb Villeneuve, majd Salo és Irvine is megelőzte. Az angol így 19.-nek esett vissza.

10: Massa megelőzte csapattársát, Heidfeldet, így ő a tizedik.

11: Montoya megelőzte Raikkönent, a két fiatal pilóta bebizonyította, hogy igazi versenyző, szinte fél körön át mentek egymás mellett, míg a kolumbiai végül el tudott menni a finn mellett.

12: Az élen Schumacher előnye csökkent egy szekundummal, néggyel vezet Ralf előtt. Montoya azonnal két másodperccel elhúzott Raikkönentől. Irvine megpördült, majd vissza állt.

13: Coulthard és Panis is megelőzte Trullit. A skót hatodik, a francia a hetedik.

15: Trullit Massa, Fisichella és Heidfeld is lehagyta, a Renault-nak gondja lehet, mert föltartja a mögötte jövőket. A nyolcadik helytől fölfelé teljesen együtt vannak a pilóták.

16: Trullit már szinte mindenki megelőzte, az olasz be is jött a boxba. Megtankolták, kereket cseréltek a kocsin, majd visszaküldték a versenybe.

18:Ralf Schumacher futja a leggyorsabb köröket, 3,4 másodperccel van a bátyja mögött és másféllel Barrichello előtt.

19:Montoya a negyedik, 20 másodperccel lemaradva, Raikkönen ötödik félperces hátránnyal.

21: Massa a boxban, gond nélkül visszatért a pályára. Trulli föltartotta Ralf Schumachert, aki az öklét mutatta az olasznak. Barrichello utolérte a német Williams-pilótát.

22: Salo tankolt, Frentzen feladta a futamot.

23: Ralfé a leggyorsabb kör, az élmezőnyben nincs változás.

24:McNish Toyotája elfüstölt.

26: Michael Schumacher már csak három másodperccel vezet öccse előtt. Button kocsija megállt, az angol kiesett.

27: Barrichello pit stopolt, 8,6 másodpercig. Raikkönen szintén a boxban volt.

28: Schumacher kerékcseréje 8,4 másodpercig tartott. Ralf vezet, Montoya második, majd Schumacher és Barrichello következik.

29: Villeneuve lelassult, a motorjából füst szivárog.

Ralf Schumacher is tankolt, harmadiknak jött vissza, a bátyja mögé. Montoya az élen.

30: Montoya tankolt, újra Schumacher, Ralf, Barrichello az első három, a kolumbiai negyedik, Raikkönen ötödik, Coulthard hatodik.

32:Schumacher előnye öt másodperc, Montoya hátránya hozzá képest 18 másodpercre csökkent.

33: Ralf 3,8 szekundumra csökkentette a lemaradását és meglépett Barrichellótól. Csak a williamses fut 1:16-os köröket.

34: Trulli áthaladó büntetést kapott, melyet le is töltött. Kék zászlónál nem engedte el a gyorsabb pilótát, ezért kellett kimennie a boxba.

36: A Schumacher-fivérek már egyaránt 1:17-es köröket futnak, így a három másodperces különbség állandósult köztük. Raikkönen defektet kapott. A finn nem lassított, megjárta a kavicságyat is, de végül beért a boxba. Új kereket kapott és vissza jött a pályára.

Az előzetes jelentésekkel ellentétben nincs telt ház, vannak bőven üres helyek a lelátókon.

40: Schumacher előnye 5.5 másodpercre nőtt, mögötte továbbra is Ralf száguld, a harmadik Barrichello hátránya 7,7 szekundum. Panis kicsúszott.

43: Massa kezdte meg a kerékcserék második fordulóját. Schumacher már, 8,4 másodperccel vezet.

46:Barrichello tankolt, a cső azonban nem ment be elsőre a tanknyílásba, így a brazil 21 másodpercet töltött a garázsa előtt.

47: Schumachernél semmi gond nem volt a töltőberendezéssel, visszatért másodiknak.

48: Ralf Schumacher csak tankolt, kereket nem cserélt, másodiknak tért vissza a pályára.

49: Montoya tankolása rendben lezajlott, akolumbiai Barrichello elé jött vissza harmadiknak.

50: Coulthard is gond nélkül pit stopolt. Bernoldi motorja tönkre ment, a brazil kiesett.

51: Kialakult a tankolások utáni sorrend: Michael Schumacher, Ralf Schumacher, Montoya, Barrichello, Coulthard, Heidfeld, Massa, Sato. Bernoldi kocsijából olaj folyt a pályára.

56: Semmi változás, még 12 kör a leintésig.

57: Schumacher 10 másodperccel vezet az öccse előtt és 22-vel Montoyával szemben. Barrichello hat szekundumnyira van a kolumbiaitól.

60: Irvine ismét lefutott a pályáról, de vissza jött, majd a boxba hajtott és kiállt.

61: Schumacher lekörözte az ötödik Coulthardot is. Fisichella motorja nem bírta, az olasz kiesett. Barrichello a célegyenesben, nem tudni, miért, jobbra-balra mozgatta a Ferrarit.

62: Raikkönen a célegyenesre fordító kanyarban a kavicságyba csúszott és feladta a futamot.

63: Ralf Schumacher harmadszor is a boxba jött, a kocsin állítottak egy kicsit, majd a német visszatért a harmadik helyre, Montoya mögé.

68: Michael Schumacher megnyerte a Német Nagydíjat. A második Montoya, míg a harmadik Ralf Schumacher lett. Barrichello a negyedik, Coulthard az ötödik, Heidfeld a hatodik helyen ért célba.

Michael Schumacher karrierje során először győzött Hockenheimben Ferrarival, a 62. futamgyőzelmét aratva. A hazai közönség ünnepel, a Ferrari-parti kezdetét veszi.

Schumacher már 106 pontot gyűjtött, 66-tal többet, mint a második Montoya.

A Német GP végeredménye:

1. M. Schumacher Ferrari 1:29:14
2 . J. Montoya Williams +10.5
3 . R. Barrichello Ferrari +14.4
4 . R. Schumacher Williams +23.1
5 . D. Coulthard Mclaren - 1 kör
6 . N. Heidfeld Sauber -1 kör
7 . F. Massa Sauber - 1 kör
8 . T. Sato Jordan - 1 kör
9 . M. Salo Toyota - 1 kör
10. E. Irvine Jaguar - 1 kör

Következik a díjátadás, majd a nyilatkozatok.

Michael Schumacher:"Hét év alatt még egyszer sem sikerült Hockenheimben győznöm a Ferrarival, de szerencsére ma ez is összejött. A csapat hihetetlen munkát végzett, nagyon hálás vagyok nekik. A szurkolóknak is köszönöm a biztatást, azt hiszem, nem okoztam csalódást. Kár, hogy nem Ralf lett a második, akkor Schumacher kettős-győzelmet ünnepelhetnénk. De sebaj, a jövőben szerintem majd erre is sor kerül. A Magyar Nagydíjig még három hét van hátra, a kis szünetben a családommal leszek."

Juan Pablo Montoya: "A rajtot elrontottam, így Raikkönen megelőzött. Egy élvezetes csata végén őt sikerült lehagynom, nagyon jó küzdelem volt. Ralfot aztán azért tudtam megelőzni, mert gondjai voltak és a boxba kellett mennie. Az előző öt versenyen az első helyről indultam, ma a negyedikről, mégis itt értem el a legjobb eredményt."

Ralf Schumacher: "Nagyon csalódott vagyok, szinte minden rosszul alakult a számomra. Beragadtam a lassabb versenyzők mögé, gondjaim voltak a boxban, végül egy műszaki probléma miatt harmadszor is a depóba kellett állnom. A csapatnak persze nem rossz eredmény a második és a harmadik hely."

A világbajnokság állása 12 futam után:

1. M.Schumacher 106 (már világbajnok)
2.Montoya 40
3. R.Schumacher 36
4.Barrichello 35
5.Coulthard 32
6.Räikkönen 17

A konstruktőr-vb állása:

Ferrari 141
Williams-BMW 76
McLaren Mercedes 49
Renault 15
Sauber-Petronas 11
Jordan-Honda 6

Következő futam: Magyar Nagydíj, augusztus 16-18.