Az Arrows nem indul a Magyar GP-n

2002.08.14. 10:23
A hétvégi Magyar Nagydíjon hiányos lesz az F-1 mezőnye, az Arrows ugyanis nem indítja autóit a Hungaroringen. Az idén eddig megszokott arcok közül így Bernoldi is hiányozni fog, csak úgy, mint a minardis Alex Yoong, akit pihenőre küld a csapatfőnöke, Paul Stoddart.
A hétvégi Magyar Nagydíjra szerdán megérkeznek a csapatok versenyautókat szállító kamionjai, ám kedden kiderült, hogy az Arrows teherautói nem jönnek, így a Hungaroringen 22 helyett csak 20 kocsit láthat a közönség.

Nem csökkentek az adósságok

Az istálló főnöke, Tom Walkinshaw továbbra sem tudott megállapodni a társtuladonos Morgan Grenfell bankházzal a csapat eladásáról, így pedig nem sikerült csökkentenie tetemes adósságát sem, ezért úgy döntött, autói nem állnak rajthoz Mogyoródon.

Az egy hónappal ezelőtti Francia GP-n is hasonló helyzetben volt a team - akkor az edzéseken még részt vettek, ám a futamra szándékosan nem kvalifikálták magukat - , majd az azt követő Német Nagydíjra megoldódni látszott a helyzet, s a gárda indult Hockenheimben. Az azóta eltelt bő két hét alatt viszont újra kritikusra fordult Walkinshawék anyagi helyzete, ezért hazánkba el sem indultak a versenygépekkel és alkatrészekkel megpakolt teherautók. (Néhány csapatbusz ugyan már korábban megérkezett, azok hiába jöttek, s minden bizonnyal hamarosan hazainmennek Angliába.)

Az Arrows kiszállásával Enrique Bernoldit sem láthatjuk Magyarországon, s amint az már korábban eldőlt, Heinz Harald Frentzent sem, ő ugyanis már a Német GP utáni héten felbontotta a szerződését. A német menedzsere elmondta, hogy idén védence valószínűleg nem ül Forma-1-es kocsiba, ám jövőre biztosan visszatér a Cirkuszba, de még nem tudni, mely csapat színeiben. (A pletykák szerint a Toyotáéban.)

Yoong kihagy két versenyt

Kedden eldőlt továbbá, hogy a Minardi versenyzője, Alex Yoong sem vehet részt a Magyar GP-n. A malajziai azonban nem önszántából hagyja ki a következő két futamot, tájékoztatott Paul Stoddart, a European Minardi főnöke.

"Nehéz volt dönteni Alex Yoong sorsáról. Idén már háromszor nem kvalifikálta magát a futamra és ezzel elveszítette az önbizalmát is. Meggyőződésem, hogy egy kis szünetre van szüksége és erre az időszakra egy speciális edzési és vezetési programot dolgoztunk ki a számára. A szezon utolsó három versenyére valószínűleg visszafoglalhatja a helyét az F-1-es Minardiban, addig pedig Anthony Davidson helyettesíti őt" - nyilatkozott Stoddart Yoong pihentetésének okairól.

Az ausztrál üzletember legszívesebben végleg megvált volna a távol-keleti versenyzőtől, ám mivel csapatát szinte kizárólag malajziai cégek pénzelik, ez lehetetlen.

Az új fiú, a 23 éves, angol Anthony Davidson a brit Forma-3-as bajnokságból kerül a Forma-1-be. A kategória nem lesz teljesen új a számára, hiszen ő a BAR egyik tesztpilótája. Szakértők szerint Davidson nagyon tehetséges, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az amerikai istálló annak ellenére megtartotta őt, hogy egy korábbi tesztelésen, Mugellóban totálkárosra törte az egyik BAR-Hondát.