Lauda: Majmokkal is versenyezhet Schumacher

2002.09.03. 13:24
Schumacher sorozatos világcsúcsai kapcsán ismét előtérbe került a régi kérdés: mekkora a technika szerepe a Forma 1-es eredményekben? Lauda most megmondta.
Schumacher sokadik világcsúcsát állította fel a hétvégi Belga Nagydíjon. Eddig ugyanis egyetlen pilóta sem tudott egy idényben tíz futamgyőzelmet szerezni. A német pilóta ráadásul már egy éve nem esett ki, annyira megbízható az autója. Schumacher kizárólag az edzéselsőségben nincs első helyen az örökranglistán, Ayrton Sennát ebben még nem tudta befogni, de valószínűleg már erre se kell sokáig várni.

A Ferrarit lassan egy majom is elvezetné

"Nemsokára egy majom fog Schumacherrel versenyezni"
A kérdés örök: mindebben mekkora szerepe van neki, illetve mekkora a technikának. Juan Pablo Montoya, a Williams ásza néhány hónapja utalt rá, hogy Schumachernek van a legjobb autója, azért nyeri sorra a versenyeket.

A német Bild is foglalkozott a kérdéssel, és a legmarkánsabban - szokás szerint - a Jaguar csapat főnöke, a korábban háromszoros világbajnok, Niki Lauda nyilatkozott. Szerinte könnyen meglehet - ha a technika ilyen elképesztő ütemben fejlődik -, hogy nemsokára egy majom fog Schumacherrel versenyezni. A rajtautomatika, a váltók fejlesztése, a kipörgésgátlók egyaránt segítik a versenyzők munkáját, magyarázta meghökkentő kijelentését Lauda.

Ha egy csapat a lehetőségeinek maximumát nyújtja

A BMW motorok fejlesztője, Mario Theissen visszafogottabban értékelt: "Ha egy csapat a lehetőségeinek maximumát megadja a versenyzőknek, akkor egyszerű a pilóta feladata. A Ferrarinál jelenleg ez adott." Arra azonban nem tért ki, hogy a Williamsnél esetleg másképp mennének a dolgok.

A Bild által megkérdezett Forma 1-szakértők ugyanezt mondják, hiszen hosszú évekig elképzelhetetlen volt, hogy padlógázzal menjenek a versenyzők a kanyarokban, most pedig minadnnyian így közlekednek.