Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Schumacher ismét rekordra készül

2002.09.11. 16:49
Vasárnap Monzában a Ferrari hazai pályán mindenképp győzni akar, s ha ez az ötszörös világbajnoknak sikerül, az újabb csúcsdöntéseket jelent majd.
Idén Michael Schumacher és a Ferrari verhetetlen kombinációnak bizonyult, s mivel a német pilóta már megnyerte a világbajnokságot, illetve csapata megszerezte a konstruktőr-vb első helyét, a legnagyobb kihívást a Forma-1 rekordjainak megdöntése jelenti az ötszörös világelső számára.

Belgiumban Schumacher az egy szezonban aratott legtöbb GP-győzelmek eddigi csúcsát javította kilencről tízre, csapata hazai versenyén, Monzában pedig két új rekordot is felállíthat. Az egyik szinte biztosra is vehető: egy évben eddig 123 szerzett pont a legjobb teljesítmény, a németnek pillanatnyilag 122 van, azaz ha legalább az ötödik helyen ér célba, már megelőzi saját magát. Tavaly ugyanis ő szerzett 123 egységet 17 futam alatt, ám idén ezt már 15 GP után túllépheti.

A másik rekord ennél jóval érdekesebb. Minden idők leggyorsabb Forma-1-es nagydíja az 1971-es monzai GP volt, akkor Peter Gethin egy BRM volánja mögött 242,615 km/h-s átlagsebességgel teljesítette a versenytávot. Bármilyen hihetetlen is, ezt azóta sem sikerült túlszárnyalnia senkinek, köszönhetően leginkább a pálya átépítéseinek, melyek valamivel lassabbá tették az aszfaltcsíkot.

Tavaly Monzában - amely a leggyorsabb F-1-es ring - Juan Pablo Montoya győzött, 239,103 km/h-s átlagsebességgel. Michael Schumacher ebben a szezonban aratott győzelmeikor eddig mindig nagyjából 5 km/h órával gyorsabb volt a tavalyi eredménynél, vagyis, ha minden igaz, Monzában 244-245 körül végez majd.

Természetesen, ha nem Schumacher, hanem valaki más nyeri a futamot, minden bizonnyal az is rekorderré lép elő, ám mivel a Ferrari számára Monza a szezon egyik, ha nem a legfontosabb állomása, így szinte kínosnak számítana, ha épp odahaza nem sikerülne nyernie.

Schumacher az esélyessége ellenére is visszafogottan nyilatkozott, szerinte ugyanis a "két Williams Monzában jobban megnehezítheti a Ferrari dolgát, mint idén eddig bármikor, ezért nem lehet készpénznek venni a Scuderia győzelmét".

A két williamses, a 2001-es győztes Montoya és Ralf Schumacher közül azonban sem előbbi, sem utóbbi nem bízik az ismétlésben, sőt, a kolumbiai már a harmadik helynek is örülne. Hasonlóképp vélekedett a csapat sportigazgatója, Gerhard Berger is: "A Ferrari mindenhol favorit, hazai pályán pedig végképp, ezért nem sok jóra számítok Monzában".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.