Forma-1 Kínában és talán az olimpián is

2002.10.22. 02:42
2004-től a legnépesebb ország is futamot rendezhet, sőt Sir Frank Williams szerint az olimpia programjába is fel kellene venni a sportágat.
Bernie Ecclestone, a Forma-1 főguruja már évek óta azon fáradozik, hogy kiterjessze a világbajnoki sorozatot, leginkáb Kínában szeretett volna futamot látni.

Sanghajban épül a pálya

A versenysorozat főnöke hétfőn döntő lépést tett: aláírta azt a hét évre szóló szerződést, melynek értelmében a világ legnépesebb országa 2004-től kezdve vb-futamot rendezhet.

A megállapodás Sanghajban, a nagydíj leendő helyszínén született meg, ahol 2004 elejére fog elkészülni egy 5,45 kilométer hosszú pálya. Az építketés és az infrakstruktúra bővítése összesen 240 millió euróba kerül, ám Ecclestone szerint ez megtérülő befektetés lesz mind Kínának, mind a Forma-1-nek.

"A Forma-1 mindig is arra törekedett, hogy világméretű esemény legyen, ezért ideje, hogy a világ legnépesebb országában is élőben láthassák az emberek. Becsléseink szerint a futamot a helyszínen 200 ezren, míg tévén keresztül 300 millióan követik majd. Ez utóbbi abszolút világrekord lenne, s garancia a sikerre" - nyilatkozta az október 28-án már 72. születésnapját ünneplő Ecclestone.

A Kínai GP-vel a sorozat valószínűleg az eddigi 17-ről 18 futamosra bővül, vagyis egyetlen állam sem veszíti el a rendezési jogát.

A hétfői megegyezés után a Ecclestone elég boldognak tűnt, ám nem biztos, hogy egy hét múlva, a születésnapján is az lesz majd.

Szomorú születésnap?

Október 28-án, Londonban ugyanis az F-1 vezetői, a csapatfőnökök, a szponzorok és a közvetítésekért felelős televíziós társaságok képviselői tárgyalnak az Ecclestone által előterjesztett kilenc pontos reformtervről. Ezek között radikális szabálymódosítások, többek között a versenyenkénti pilóta- és autócsere, a győztesek autóinak pluszsúlyokkal való felszerelése is szerepel.

A Focus nevű német magazin szerint azonban az istállók összefogásra készülnek Ecclestone és az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) elnöke, Max Mosley tervei ellen. Nem lehet még tudni, hogy milyen formában próbálják jobb belátásra bírni a két reformert, csupán annyi szivárgott ki, hogy a lázadókat Sir Frank Williams vezeti.

A vb-második csapat tulajdonosa - csak úgy, mint a bevezetendő szabályok által leginkább sújtott Ferrari, illetve az idén nem remeklő McLaren vezetői - elutasítja az újításokat, mondván, "csak azért, mert a Ferrari idén mindent megnyert, nem szabad bepánikolni és tönkre tenni mindazt, ami több mint ötven éven át jól működött". A legtöbb csapat Williams mellé állt.

A legújabb sportág

Williams mindemellett egy saját ötletéről is nyilatkozott hétfőn az egyik angol bulvárlapnak: örülne, ha a Forma-1 bekerülne az Olimpiai Játékok programjába.

"Fantasztikus lenne, ha a Forma-1 is olimpiai sportággá válna, s négyévenként az ötkarikás zászló alatt megmérkőzhetnének az aranyéremért a legjobb pilóták. Szerintem a futamon a hat leggyorsabb versenyző indulhatna el, egyforma autóban, így a játékok fénypontja lehetne az autós száguldás" - vázolta fel ötletét az angol csapatfőnök.