Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Laudát elbocsátotta a Jaguár

2002.11.26. 19:50
Niki Lauda, a korábbi világbajnok állítólag nem ért eléggé az autókhoz. A helyét egy szakképzett mérnök veszi át.
Menesztették Niki Laudát, a Forma-1-es Jaguar csapatfőnökét. A döntésről egy rendkívüli sajtótájékoztatón, Londonban tájékoztatta az újságírókat Richard Parry Jones, a Ford elnöke. A vezető azzal indokolta a cég döntését, hogy a jövőben egy mérnököt szeretnének az istálló élén látni.

Laudát meglepte kirúgása

A pilótaként háromszoros világbajnok osztrák szakember tavaly februárban három idényre szerződött az oxfordi együtteshez.

Niki Lauda, a Forma-1-es Jaguar istálló eddigi csapatfőnöke higgadtan vette tudomásul menesztését.

Meglep a döntés, főleg az, hogy egy éjszaka alatt határoztak. A szigetországban azonban más a tempó - mondta az 53 éves osztrák legenda, akit hétfőn rendeltek vissza Barcelonából, a kedden kezdődőtt tesztelés helyszínéről. - Úgy érzem, hogy nem követtem el hibákat. A vezetők azt szeretnék, hogy jobb eredményeket érjen el az istálló, s úgy gondolják, egy mérnök irányításával erre nagyobb esély van.

Pilótákat is cserélt a Jaguar

Egyes források szerint a csapat technikai irányítását Tony Purnell veszi majd át, s az ő feladata lesz kiválasztani Lauda utódját. Az osztráknak egyébként meg nem erősített hírek szerint szaktanácsadói állást kínál a Jaguárnál Richard Parry Jones.

A Jaguar a várakozásoknál gyengébben szerepelt az októberben befejeződött idényben: nyolc ponttal a 11 csapatos mezőny hetedik helyén zárt. Azóta mindkét pilóta távozott, jövőre az északír Eddie Irvine és a spanyol Pedro de la Rosa helyett az ausztrál Mark Webber és a brazil Antonio Pizzonia ül majd az autókban.

Schumacher és Barrichello szabadságon

Sőt, a két új pilóta már kedden kipróbálhatta az új autóját, különböző sikerrel. A barcelonai tesztek első napján - az idei világbajnokságot lezáró Japán GP óta ez volt az első alkalom, hogy autóba ülhettek a versenyzők - Pizzonia a második legjobb időt futotta, Webber azonban folyamatos műszaki hibák miatt egyetlen mért kört sem tudott megtenni.

Nem meglepő, hogy a leggyorsabb a Ferrari tesztpilótája, Luca Badoer volt. Az olasz egyébként az egyetlen ferraris Barcelonában, mert Michael Schumacher és Rubens Barrichello már a szabadságukat töltik. Igaz, elképzelhető, hogy a brazilnak kell még tesztelnie idén, az viszont biztos, hogy az ötszörös világbajnok már csak jövőre, várhatóan január közepén ül ismét F-1-es autó volánja mögé.

Montoya futotta a legjobb időt

A katalán ringen a Toyota is jelen volt, a Jaguarhoz hasonlóan új versenyzőpárossal, a BAR-tól igazolt Olivier Panisszal és az idei CART-bajnok Cristiano Da Mattával. Kettejük közül Panis volt a gyorsabb, a francia két másodpercet vert a még nagyon tapasztalatlan brazil kollégájára.

Barcelonától nem sokkal délebbre szintén teszteltek a Forma-1-es csapatok, Valenciában Juan Pablo Montoya futotta a legjobb időt. Mögötte a mcLarenes Raikkönen végzett, őt pedig a sauberes Heidfeld követte.

A Minardi és a Jordan nélkül

Elutazott Valenciába a gyenge anyagi helyzetű Minardi is - a francia Montgnyval és az orosz Zlobinnal -, ám két csapatnak, a pénzügyi válságból kikecmeregni látszó Arrowsnak és a szponzorai nagy részét néhány hete elveszítő Jordannek nem futotta egyetlen körre sem.

Ez utóbbi két csapat angliai bázisán maradt, míg a többi istálló - pontosan kilenc - a hét végéig próbálgatja a már 2003-as alkatrészekkel felszerelt autóit Barcelonában, illetve Valenciában.

Melyik városban lesz CART-futam?

Az amerikai CART-sorozatban még épp csak befejeződött a versengés, de a bajnokság szervező már a következő szezonnal foglalkoznak. Az amerikai versenysorozat nézettsége ugyanis jelentősen visszaesett az utóbbi időben, ezért azt tervezik, hogy 2003-ban az eddigi kettő helyett három, esetleg négy futamot rendeznek Európában.

A már meglévő rockinghami és lausitzringi versenyhez csatlakozhat a portugáliai Estoril és a Forma-1-ből kizárt Spa Franchorschamps pályája is. De az is elképzelhető, hogy a rockinghami nagydíj helyett ezúttal a szintén Angliában található Brands Hatch-en rendeznek futamot, míg a német viadalt egy Hannover melletti pályára vinnék.

Végleges döntés a következő hetekben várható.

Keddi teszteredmények:

Barcelona:

1 L. Badoer Ferrari 1.18.880 82
2 A. Pizzonia Jaguar 1.19.797 67
3 O. Panis Toyota 1.19.854 42
4 A. Davidson BAR 1.21.733 57
5 C. Da Matta Toyota 1.21.925 42
6 M. Webber Jaguar - - - 3

Valencia:

1 J. P. Montoya Williams 1.13.346 52
2 K. Raikkonen McLaren 1.13.574 57
3 N. Heidfeld Sauber 1.15.017 48
4 A. Wurz McLaren 1.15.097 15
5 J. Trulli Renault 1.15.376 36
6 G. Pantano Williams 1.15.531 69
7 M. Gené Williams 1.15.958 12
8 F. Montagny Minardi 1.17.031 28
9 S. Zlobin Minardi 1.17.302 29

Az időeredmények után a pilóta által megtett körök száma olvasható.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.