Nincs elég pénz Baumgartnerre

2002.11.27. 11:08
Második Forma-3000-es szezonjára készül új csapatánál Baumgartner Zsolt, az első magyar, aki szerepelhet a Forma-1 előszobájának számító sorozatban. A pilóta nem kap fizetést a Coloni Motorsporttól, de részesül a versenyautóra szerzett hirdetésekből. A következő lépcső a tesztpilótai állás volna valamelyik Forma-1-es csapatnál, az ehhez szükséges egymillió dollár fölötti szponzorációt azonban a hazai támogatók egyelőre nem tudják előteremteni Baumgartnernek.
Téli felkészülését végzi Baumgartner Zsolt, aki egyetlen magyar pilótaként eljutott a Forma-1 előszobájának tekinthető Forma-3000-es versenysorozatba. Baumgartner 2001 novemberében írt alá szerződést a Nordic Racing Forma-3000-es csapatával, jövő tavasztól azonban már a Coloni Motorsport Team színeiben áll rajthoz. A barcelonai tesztelések után jelenleg az erőnléti felkészülést végzi, a tatai edzőtáborban az öttusacsapat szövetségi kapitánya, Pécsi Gábor edzésterve alapján folynak a futó- és úszásedzések - tudtuk meg Baumgartnertől.

Legalább két év a Forma-1-ig

Az állóképesség megszerzésére két hónapja van, februártól újra elkezdődnek a Coloni tesztelései. A csapat jövő szezonban használandó kocsiját decemberben mutatják be, ehhez kapcsolódóan promóciós rendezvényeken is részt kell majd vennie az évente legalább 150 napot külföldön töltő Baumgartnernek. Addig azonban még le kell tennie a győri egyetem műszaki menedzser szakának vizsgáit és részt kell vennie a szóba jöhető szponzorok meggyőzésében is.

Baumgartner szerint reálisan még legalább két év szükséges ahhoz, hogy a Forma-1 közelébe kerüljön.A Colonival kötött 1+1 évre szóló szerződés szerint Baumgartner nem kap fizetést, a versenyautó felülete felett azonban ő rendelkezhet. Az autó borítására így most menedzsere próbál meg hirdetéseket szerezni. A feladat nem könnyű, mivel a leendő szponzoroknak több tíz millió forint erejéig kellene a zsebükbe nyúlni. Aláírt megállapodás még nincs, de több multinacionális cég hazai vezetésével is tárgyalásokat folytatnak.

Több, mint egymillió dollár kéne

Ha sikerül előteremteni a Colonival kialkudott, üzleti titoknak számító összeget, akkor minden egyes újabb szponzor közvetlenül Zsoltot támogatja a logója feltüntetésével. A szerződés a pilóta számára előnyös elemeket is tartalmaz, hiszen a korábbi lehetőségeknél nagyságrendekkel többet tesztelhet majd új versenykocsijával.

A Forma-1 felé vezető úton a következő lépés egy tesztpilótai állás megszerzése lenne a jelenleg 11 induló csapat valamelyikénél. Az idei Magyar Nagydíjon a 21 éves versenyző kipróbálhatta a Jordan egyik gépét, és eredményei alapján Baumgartnert szívesen látnák az istálló kötelékében. A beugró azonban nehezen megfizethető: az állás betöltéséhez a jelöltnek egymillió dollár feletti értékben kell támogatást hozni a csapathoz, ami a jelenlegi magyar viszonyok között irreális feladat - ismerte el Baumgartner menedszere.