Szabina
4 °C
12 °C

A Renault és a Jaguar is készen áll

2003.01.21. 21:16
Két újabb csapat mutatta be a 2003-as szezonra szánt autóját, mind a francia, mind az angol istálló bizakodva várja a szezonkezdetet, ellentétben a Jordannel, amely támogatók után kutat. A barcelonai tesztelésen idén először Michael Schumacher is autóba ült, de mindössze három kanyar után kénytelen volt kiszállni a Ferrariból.
Hétfőn a svájci Luzernben a Renault, míg kedden a Jaguar mutatta be a 2003-as idényre épített Forma-1-es autóját. A franciák prezentációjának több érdekes pontja is volt, például a helyszínválasztás - csak azért lett Svájc a házigazda, mert ott lehet cigarettát reklámozni, ezért a főszponzor neve fennmaradhatott a kocsin - , illetve az, hogy az újságírók csak az igazi autó mását csodálhatták meg, a motorral is felszerelt eredetit csütörtökön, Le Castellet-ben próbálják ki először.

A Jaguar bemutatójának különlegességét az adta, hogy a cég - a Forma-1 történetében először - nem szervezett költséges fogadást, csupán az interneten tette közzé az új autóról készült képeket, videókat, illetve a vezetőkkel és a pilótákkal készített interjúkat. (Ez is bizonyítja, hogy az F-1-ben mindenki a költségcsökkentésre törekszik.)

A Renault-nál csapat sikere a cél

A Renault persze megadta a módját - az olasz csapatfőnök, Flavio Briatore nagymester a showbizniszben is -, így a csillogó R23 kódnevű gép színpadon tárulkozott az újságírók elé. Az autó aerodinamikáján változtattak legtöbbet a mérnökök, míg a motorházban a tízhengeres, 111 fokos hengerelrendezésű hajtómű a legnagyobb újdonság.

"Megtisztelő, hogy egy olyan nagy és elismert gyártól kapok lehetőséget, mint a Renault. Mindenképpen meg akarom mutatni, hogy mit tudok, de leginkább nem is a saját egyéni, hanem a csapat sikere a fontos. A szezon alatt ezt végig szem előtt tartom majd" - nyilatkozta lelkesen Fernando Alonso, az istálló újonc spanyol pilótája, bizonyítva, hogy Briatore idén a csapatjátékra helyezi a hangsúlyt.

Jarno Trulli, a Renault tapasztaltabb, mondhatni, első számú versenyzője a mérnököket dicsérte.

"A tervezőasztaloknál remek munkát végeztek, ez tökéletesen látszik, hiszen az autó gyönyörű. Minden bizonnyal a pályán sem okoz majd csalódást, így már csak nekünk, pilótáknak kell felnőnünk hozzá, s akkor a sikerek sem maradnak el" - mondta az olasz, aki idén is azzal a céllal indul el a világbajnokságon, hogy megnyerje élete első versenyét.

A Renault-val kapcsolatos további érdekesség, hogy a francia gyártó az egyike annak a három istállónak, mely vállata, hogy egy évben csupán 10 napot tesztel, s ezért cserébe a nagydíjhétvégék pénteki napján kap plusz két órát a gyakorlásra.

"Az évi tíz tesztnap természetesen kevés, ám a versenyek előtti pénteken két órával többet körözhetünk, mint a többiek. Ez különösen Alonso számára lesz előny, hiszen így jobban megismerheti a kocsit, de szerintem azért is jó ez a lehetőség, mert így mi olyan pályákon is tesztelhetünk, ahol pedig erre nem lenne lehetőség" - indokolta meg a döntést Briatore.

A Jaguar mindent megújított

A Jaguar, ahogy az utóbbi három évben mindig, idén is tiszta lappal indul, az újabb kudarcok elkerülése miatt az angolok menesztették Niki Lauda csapatfőnököt és a két pilótát, Pedro De La Rosát és Eddie Irvine-t is. Sőt, a fejesek még a tervezőstáb felét is kirúgták, kedden az autó, az R4-es bemutatása mellett azt is közölték, hogy az új technikai igazgató Ian Pocock lesz.

A kocsi tervezésénél, csak úgy mint a Toyotanál és a BAR-nál, a mérnökök a tavalyi Ferrari kasztniját próbálták lemásolni, ami első látásra sikerült is, ám a pályán dől majd el, igazából mit is tud a "kópia". A volt háromszos világbajnok Jackie Stewart szerint ott sem okoz majd csalódást.

"Meglátják, a Jaguar idén már versenyképes lesz. A szezon elején persze még valószínűleg akadnak problémák, de az idény második felében már komolyan kell számolni a csapattal. Abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy 2004-ben, illetve 2005-ben tovább fejlődik az istálló, s csatlakozik az élmezőnyhöz" - nyilatkozott optimistán Stewart, az istálló különleges tanácsadója.

A két új pilóta, a brazil Antonio Pizzonia és az ausztrál Mark Webber szintén derülátóan várja az első futamot.

"Az új kocsira pillantva azt kell mondanom, tanultunk a múlt hibáiból, az R4-es jobb, mint eddigi elődjei. A mérnökök jó alapot adtak a sikerekhez, most már rajtunk, a pilótákon a sor, hogy bizonyítsunk" - mondta Webber.

"Óriási öröm és megtiszteltetés a számomra, hogy a Jaguar engem választott az egyik pilótájának, s így bemutatkozhatok a Forma-1-ben. Célom, hogy a bizalmat mihamarabb megháláljam, s az új autó ebben nagy segítségemre lesz" - szólt Pizzonia, aki a szezonnyitó Ausztrál GP-n először indul F-1-es futamon.

A Jordan várja a szponzorokat

A Renault és a Jaguar hivatalos teszten még nem mutatkozott be, a BAR, a McLaren, a Williams, a Jordan és a Ferrari azonban már javában köröznek a barcelonai pályán. E négy csapat közül a BAR már az idei gépét próbálgatja, csak úgy, mint a Jordan, amely reklámfeliratok nélkül, koromfekete autóval kénytelen teljesíteni a tesztprogramot.

Az írek csapatfőnöke, Eddie Jordan kardoskodott leginkább a kölcségcsökkentő szabályok bevezetése mellett, s a bizonyíték, hogy nem is ok nélkül, hiszen a szponzorhiány miatt az új autó hivatalos prezentációját - amit eredetileg hétfőre terveztek - meghatározatlan időre elhalasztották.

Valószínűleg nem is bánja annyira Jordan a halasztást, Giancarlo Fisichella ugyanis hétfőn csupán egy kört tudott megtenni, mert utána tönkre ment az új Ford motor, s kedden sem maradtak el a technikai zűrök.

Schumacher: baleset a negyedik kanyarban

A többieknek nem akadtak hasonló gondjaik, az idén először vezető Michael Schumacher inkább saját forrófejűsége miatt bosszankodhatott. Az ötszörös világbajnok mindössze három kanyaron jutott túl a Ferrarival, a negyedikben kicsúszott és összetörte a kocsit.

A németet persze mindez egyáltalán nem zavarta, hiszen a boxban mosolyogva mondta az újságíróknak: "nagy bummal tértem vissza". Persze Schumacher arról is beszélt, hogy milyen az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) által betiltott technikai segédeszközök - pl. kipörgésgátló - nélkül vezetni a kocsit.

"Sokkal jobban csúszkálunk, mint eddig, ismét meg kell szokniuk a pilótáknak, hogy kevésbé stabil az autó, de nekem ez nem jelent gondot, így is élvezem a vezetést" - nyilatkozta a vb-címvédő, aki a kocsijának a helyre pofozása után jó néhány kört tett meg gond nélkül kedden.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!