Elhalasztották a Forma-1 versenyek szabálymódosításait

2003.01.22. 11:18
A Nemzetközi Automobil Szövetség - a nagy gyárakat tömörítő GPWC holding tiltakozása után - változtatott korábbi álláspontján: a radikális szabályváltoztatások jelentős részét a Forma-1-ben csak a szezon felétől vezetik be, vagyis július 20-án a Brit Nagydíjon alkalmazzák először.
Miután a tavalyi év unalmas versenyekkel telt a Forma 1-ben, a vezérkar radikális szabályváltoztatásokról határozott január 15-én. Az új rendelkezések megtiltják a rádiós kapcsolattartást a pilóták és a csapatok között, a tartalékautó használatát, a szombati időmérő edzés és a vasárnapi futam között módosítást az autón, a kipörgésgátló, a rajtot segítő elektronikus rendszer és a teljesen automata sebességváltó használatát, továbbá a kétirányú telemetria igénybevételét.

Nem csökkentették volna a költségeket

Egy hét sem telt azonban el, a FIA némiképp már visszakozott is. A szervezet azért volt hajlandó az engedményekre, mert a reformok - a szándékkal ellentétben - nem csökkentették volna azonnal a csapatok költségeit, hiszen azokra megfelelően fel kell készülni.

Mosley visszakozott

Max Mosley FIA-elnök szerint a szabályváltozások jelentősen csökkenthetik az istállók jelenlegi, átlagban évi 50 millió dolláros költségvetését. "A módosítások után egy csapat 25-30 millióval is megfelelően tud gazdálkodni" - vélekedett Mosley.